Det är tur att vi har Norge

I SvD skriver Arne Mellberg en intressant artikel om förhållandet mellan Sverige och Norge. Den sträcker sig från att behandla strömmen av svensk arbetskraft till vårt grannland till det ökande intresset för norsk kultur i Sverige. Läsvärt trots några tröttsamma politiska gliringar om att EU och Europa är samma sak och att det är socialdemokraternas och välfärdsstatens fel att svenskar inte har varit serviceinriktade. 

Förhållandet Sverige-Norge är nog en känsligare fråga i Norge än i Sverige trots norska framgångar på olika områden. Men det lär väl jämnas ut med tiden. Vi har helt klart mycket att lära av det stora landet i väster, så ett ökat utbyte för mycket gott med sig. Den norska ekonomin är unik i Europa med sin rikedom. Det är bra för oss  – och vi är bra för den norska ekonomin. Svenskar som annars hade gått arbetslösa får jobb i Norge. Svenska gränsbygder lever upp när norska pengar strömmar till. Utan svensk arbetskraft hade mycket fungerat sämre i Norge och risken för överhettning i ekonomin hade varit ännu större. Den fria nordiska arbetsmarknaden är ett gott exempel på konkret europeiskt samarbete utan EUs odemokratiska överbyggnad.

Ett område utelämnas i artikeln – politiken. Även där finns det inspiration att hämta från Norge. De har bland annat en utmärkt dagstidning till vänster – Klassekampen. Men kanske kommer intresset för norsk politik att öka snart. I höst kan vi få en ”norsk” röd-röd-grön regering i Sverige. För den som vill skrämmas med vänstern vid makten så räcker det med att åka till Osloför att se hur hemskt det kan bli. Där harr vänsterns partiledare Kristin Halvorsen varit finansminister. Vi har som sagt en del att lära av vår granne…

7 reaktion på “Det är tur att vi har Norge

  1. Nu vill inte jag komma här för att vara jobbigt petig, men Halvorsen är inte finansminister längre. Hon var det tills de rödgröna blev omvalda, då tog en sosse över den posten och hon blev kunskapsminister.

  2. Tur att Norge har accepterat europeisk standard för tullfrågor….NOT. Vi som bor i Sverige och jobbar i Norge har ett Hv-te… Kom inte och säg att detta nordiska samarbete är en modell som fungerar. ”Norge är den sista socialiststaten”, men det kanske gillas 😉

  3. Nåt fel är det väl ändå när halva Umeås ungdomskull jobbar i Oslo, år efter år. Umeå är nog extra dåliga i Sverige på att behålla sina ungdomar. Vad det beror på vet jag ej.

  4. Ang rödgrön regering, glömmer skribenten att nämna att den inte är det samma som i Sverige, och där miljöpartiet kallas för de gröna, i motsats till de gröna i Norge som är Centerpartiet. Alltså går det inte som du gör att jämföra de olika partierna med varandra, då de också står för olika värderingar, men som du inte tar upp.

  5. Pingback: Tony Blair, vår man i Mellanöstern | Jinges Web och Fotoblogg

  6. Bäste Guro,
    Visst är den norska Sentern ett annat parti än våra gröna. Samtidigt har den norska Sentern gått en helt annan väg än vårt Centerparti. De har undvikit högerburen och frigjort sig från ett borgerligt block. Ett parti som är rotat på landsbygden är det förstås, också starkt EU-kritiskt.

    Jonas

Kommentera