Det amerikanska folkets historiker

Historikern Howard Zinn dog igår 87 år gammal. För den amerikanska vänstern var han en ikon. Många inom den amerikanska högern avskydde hans värderingar även om han ofta också möttes av motvillig respekt för sina kunskaper.

Howard Zinn skrev det amerikanska folkets historia. Han skrev om indianerna som utrotades, om de som vägrade kriga, om underklassen och slavarna, om strejker och fattiga. Han gav en helt annan bild av USA och tog upp många glömda konflikter. I USA är detta extra känsligt. Landet bygger sin identitet delvis på en idealiserad historieskrivning, militarism och nationalism. Howard Zinn valde att berätta en annan del av historien. Inte minst är han en skildrare av dem amerikanska arbetarrörelsen och klasskampen.

Zinns bok “A People’s History of the United States” sålde i mer än en miljon exemplar. Den finns också översatt till svenska med titeln ”Det amerikanska folkets historia” och är en mycket läsvärd bok. Han växte upp i Brooklyn New York, son till judiska invandrare men han arbetade främst i Massachusetts.

Enligt Zinn var historia inte ett neutralt ämne. Genom att berätta historien tar man också ställning. Det gjorde Zinn aldrig någon hemlighet av. Han skrev också politiska texter, hans sista publicerad helt nyligen i the Nation. Han var en uppskattad föredragshållare som drog stor publik. Han dök ofta upp i demonstrationer och på manifestationer. Han är omvittnad som en lyssande och ganska lågmäld person och en mycket uppskattad lärare.

Howard Zinn saknas av den amerikanska vänstern, men han arbete lever vidare.

Läs mer i New York Times, DN

4 reaktion på “Det amerikanska folkets historiker

  1. Har just läst ut hans bok om det amerikanska folkets historia. Det är en mycket bra och tankeväckande bok som alla borde läsa.

    Något liknande skulle jag önska om Svenska folkets historia.

Kommentera