Dags för en ny EMU-debatt?

Står vi inför en ny EMU-debatt och kanske till och med en ny folkomröstning ?

Man skulle kunna tro det när man ser hur en del borgerliga debattörer försöker lyfta frågan. Men jag tvivlar på att de menar allvar. Om de verkligen hade velat byta valuta och trodde att de skulle vinna den striden så hade de väl utlyst en folkomröstning. Men icket.

Idag skriver Lars Calmfors om EMU i DN. På Calmfors sedvanliga sätt, med stor integritet, väger han fördelar mot nackdelar. Om jag förstår honom rätt så anser han att de möjliga ekonomiska vinsterna är mycket små medan riskerna är betydande. Framförallt fastnar jag för följande formuleringar:

”Man kan också försöka beräkna hur mycket den gemensamma ränta som ECB sätter för hela euroområdet skiljer sig från den ränta som skulle vara önskvärd för det enskilda eurolandet utifrån dess konjunktursituation. European Economic Advisory Group har gjort sådana kalkyler och från dem konstruerat ett index för hur asymmetriska konjunktursvängningarna är inom euroområdet. Beräkningarna tyder på att skillnaderna i konjunkturläge mellan länderna i dag är större än någon gång tidigare sedan EMU-starten.

Några euroländer har drabbats mycket mer av den pågående krisen än andra. Det gäller främst Irland, Spanien och Grekland. De djupa nedgångarna i dessa länder beror dessutom i hög grad på att den gemensamma penningpolitiken inte tillräckligt motverkade de tidigare överhettningarna där med snabb kredittillväxt, fastighetsbubblor och kraftigare prisökningar än i omvärlden.”

Det är ju faktiskt en ganska kraftigt kritik från en försiktig man. För Calmfors verkar argumenten för EMU snarare handla om politisk lojalitet med EU-projektet som sådant. En folkomröstning på den grunden lär dock vara svår att vinna för ja-sidan.

Det är en paradox att de som är för EMU lyfter frågan just nu. Visst har den svenska opinionen svängt något under krisen. Men samtidigt svajar många av EMU-brickorna, som Grekland, Spanien, Irland och Portugal, betänkligt. Läs Per Lindvalls text i SvD. Risken för en akut låne- och betalningskris kan inte uteslutas. EMU ger ingen hjälp i det läget och verkligheten visar nu att räntan länder betalar för att låna pengar varierar kraftigt trots gemensam valuta.

EMU står helt enkelt inför sin största kris sedan den gemensamma valutan kom till. Läge för en ny folkomröstning? Tror nog att borgarna har goda skäl att passa på den.

8 reaktion på “Dags för en ny EMU-debatt?

 1. Fattar inte detta utspel. Tysklands export rasar med den värsta nedgången sedan 1932. Jag menar det säger ju allt. Tyskland är drivmotorn, om Tysklands ekonomi faller så faller Europas, och därmed euron. Guldpriset har rusat länge. Självklart måste vi behålla kronan annars kraschas ju Sveriges ekonomi ohjälpligt, med en Baltikumkrasch utan att kunna hantera valutapolitiken innebär det ju undergång.

  Och en annan sak – hur göra med vänsterns siffror – de är under 4 % nu – något måste ju göras. Fort.

 2. Jag tror att man ska dagens mätning med ro. Den avviker en hel del från andra mätningar den senaste tiden och Demoskop brukar vara lite ”fladdriga”. Om det kommer fler mätningar med samma svaga resultat för vänstern framöver så finns det dock anledning att fundera på vad som behöver göras.

 3. När man läser Calmfors undrar man för övrigt hur borta man får vara som finanspolitisk rådgivare. Han beordrar ju befolkningen att begå ekonomisk harakiri. Helt sjukt. Och så Maud Olofsson som sticker till Sydafrika mitt i värsta Saab-krisen. Jag tycker hela alliansen visar tecken på sammanbrott, en exceptionell vägran att inse verkligheten. Den här regeringen borde faktiskt gå. Det är lite Undergången över hela det psykologiska skeendet. Fredrik Reinfeldts kyla gentemot ministrarna – ungefär som han inte hade med saken att göra, när regeringens politik blir hårt angripen för sin inhumanitet, och börjar rikta kritik till höger och vänster bland sina närmaste så att säga, när de fört just den politik som han företräder och så den här Kristina Axén som avgick redan för något år sen för att det ”finns ingen laganda”. Det är makabert på nåt sätt.

 4. Det är ju också mycket farligt att SD går upp i 5 %. Det ekonomiska läget kan när som helst bli sämre, och tumult bryta ut i det politiska ledet, för regeringens ställning kan bli ohållbar. Sånt kan SD dra nytta av, på oanat sätt, för missnöjet kan förstärkas om det bryter ut oro pga ökad arbetslöshet, eller Baltikumkrasch.
  Det ser inte bra ut. Och så hela den här historien med den här skylten bara en sån sak, det är ju märkligt, det hela.

 5. Gissar att de borgerliga hoppas eller litar på att svenskarna, liksom irländare och islänningar tror att med EU och EMU så klarar vi oss bättre ur krisen, eller i nästa kris. Jag är rädd att de kan ha rätt dessutom.
  Sådant får en ju onekligen att tvivla på folkomröstningar och det visa att ordna sådana om frågor där människor i allmänhet tycks ha fått det mesta om bakfoten. Överhuvudtaget tycks många människor tro att det viktigaste för svensk ekonomi är en stark krona/valuta – milda makter.

 6. Pingback: FP vill inför euron trots att det gynnat Sverige att stå utanför « lindahls blogg

Kommentera