Bra besked från Umeå

Gårdagens stora goda nyhet från Umeå var att Volvo Lastvagnar återanställer 240 personer till sin hyttfabrik. Äntligen ser den avgrundsdjupa konjunkturen för lastvagnar ut att vända. Fortfarande är närmare tusen tidigare anställda uppsagda, men kanske kommer fler av dem att behövas på fabriken framöver. Det var på håret att hela monteringen på Umeverken hade flyttats från Umeå. I denna fråga liksom i så många andra har regeringen varit märkligt passiv för att rädda jobben.

läs mer i VF och VK.

En annan god nyhet från Umeå kom i söndags. Vänsterpartiet spikade kommunlistan. Ett av de starkaste namnen på listan står på plats sex, Jan-Olov Carlsson som är vice klubbordförande för metall på Volvo. Få fackligt aktiva i Västerbotten är lika respekterade som han är. Jan-Olov är sedan många år aktiv medlem i Socialistiska Partiet. Jag tycker att det är ett styrkebesked att Vänsterpartiet är så öppet att man försöker samla vänsterkrafter även utanför de egna leden. Jan-Olov Carlsson har suttit i kommunfullmäktige tidigare då Vänsterpartiet, SP och partilösa hade en ”enad vänster lista” i början på 90-talet. Han blev på kort tid en erkänt skicklig kommunpolitiker. Kommunlistan toppas som väntat av Tamara Spiric. Det bådar gott inför kommunalvalet i september.

läs mer i VF, VF och VK

I Västerbottens Kuriren fortsätter debatten om att kandidera till riksdagen när man inte är skriven i länet. I förra veckan råkade jag ut för vad man nog måste kalla ett ganska osakligt och märkligt personangrepp från kristdemokraten Gunilla Tjernberg. Mitt svar var inne i samma tidning igår. Läs angrepp här och svar här.

Hemma råder flyttröra. Imorgon packas containern som ska ta våra saker över Atlanten. Vi har redan fått reda på fartygsnamn och ankomsttid i Stockholm. Det känns märkligt att lämna Brooklyn.

3 reaktion på “Bra besked från Umeå

  1. Jonas:

    Kan man kandidera för vänsterpartiet om man är medlem i ett annat parti och vad säger vp:s stadgar om detta?

  2. Hej Robban,
    Jag var på årsmötet, och den diskussionen kom upp, och det är förenligt med stadgarna. Ett enigt årsmöte sa ja till Jan-Olof, och han var nominerad av många medlemmar.

Kommentera