Alliansens omänskliga politik

I dagens Aftonbladet uppmärksammas fallet med Marie-Lousie som tog livet av sig när hon var sjuk och inte fick hjälp av Försäkringskassan. Fallet tas också upp i kvällens uppdrag granskning och lär sätta nya fart på debatten om alliansens omänskliga regler för sjukförsäkringen. Alliansens ”hårda tag” mot sjuka skapar en rad mänskliga tragedier. Men istället för att förändra systemet så försvaras det som en framgång av de ansvariga, otroligt.

För de rödgröna så måste en förbättring av villkoren för sjuksskrivna vara en huvudfråga inför valet. I grunden handlar det om solidaritet med dem som har oturen att bli sjuka. För de utsatta handlar det om grundläggande trygghet att inte lämnas i sticket av samhället när man behöver dess stöd som bäst.

I Aftonbladet skriver min partikamrat LiseLotte Olsson om de förändringar som måste göras. Som LiseLotte påpekar så handlar det om människosyn, stöd för att komma tillbaks till ett aktivt liv och att skapa lösningar för olika individer. I jämförelse står alliansens med sin fixering vid system, ekonomiska piskor och statistisk för en omänsklig politik.

LiseLotte Olsson och jag toppar riksdagslistan för vänsterpartiet Västerbotten inför valet i höst.

8 reaktion på “Alliansens omänskliga politik

 1. Pingback: En arbetslinje från 30-talet « Nemokrati

 2. Pingback: Att skylla på andra « Nemokrati

 3. Alliansen lär ju vara riktigt sjukskrivna efter valåret så de kommer att få känna på sin egen politik tills vi ändrat på det >:)

 4. Det LiseLotte skriver i Aftonbladet om ett rehabiliteringsombud tror jag är extra viktigt att upprepa för svenska folket. Vänsterpartiet och Sossarna gillar att prata om den sociala tryggheten. Och den är jätte viktig. Men jag tror väljarna redan vet det. Vi behöver nu uppmärksamma skillnaden på Moderaternas och Vänsterpartiets människosyn. Medan Moderaterna skapar system formade efter principen att människor är lata och egoistiska så vill Vänsterpartiet skapa ett system format efter principen att människor vill arbeta. Vänsterpartiet borde tydligt uppmärksamma en rehabiliteringsmyndighet samt ett bättre system för läkare, försäkringskassan och arbetsförmedlingen att kommunicera så att försäkringskassan inte själv kan ta beslut om upphörande av sjukpenning.

 5. Pingback: Vi får inte tiga ihjäl människors rop på hjälp « Ett hjärta RÖTT

 6. Det sorgliga är bara att S fortsatte och höll fast vid samma gnäll på de sjuka som den förra borgerliga regeringen inledde. Så jag undrar hur många av oss som minns detta, som har något större förtroende för oppositionen.Har man dessutom sett hur man fått omkring hälften av sin ATP stulen av S, för att kunna sänka skatter, och även i det fallet för de mest förmögna, så känner man inte mycket för detta parti. Vari består skillnaden och hur mycket har V att säga till om i den allians de gått in i? Inte mycket gissar jag.
  Jag ser idag endast ett skäl att rösta överhuvudtaget, och det är att färhindra att SD kommer in i riksdagen.

 7. Åtminstone Vänsterpartiet (inget annat parti lär göra det) måste kräva en en verklig (!) politik för allas rätt till arbete. En uppenbar och självklar förutsättning för att sjuka (och friska arbetslösa) ska kunna rehabiliteras (eller få arbete) är ju att det finns arbetsgivare som vill och kan anställa mindre friska (och arbetslösa) individer.

  Det handlar om ett arbetsförhållanden som inkluderar (alla) människor, vilket bland annat kräver att den offentliga sektorn ändrar politik, vad gäller marknadsanpassning, konkurrenstänkande och vinst som överordnat mål.

  Det kräver som sagt både mer pengar till offentlig sektor, en helt annan inriktning än den nuvarande och politiska krav att stat, kommun och landsting som arbetsgivare ska ta det ansvar som den privata marknaden inte kan ta.

  Tyvärr är i nuläget varken S eller MP beredda på detta. Så läget är dystert. Jag vet inte om V driver den frågan. Jag hoppas i alla fall att Jonas gör det.

Kommentera