Vinter i New York

Det är vinter i New York, det ena regnvädret efter det andra drar in över staden och det blåser kallt. Plötsligt har jag hamnat i tidsnöd. Den bok som jag hade hela hösten på mig att skriva borde vara nästan färdig nu, och det är den inte alls. Så det blir mycket skrivande och lite bloggande de dagar som kommer.

Såg de två filmerna om Che häromdagen. En stor besvikelse, förstår inte att de har blivit uppskrivna på många håll. Dåligt sammanhållen historia i för segt tempo utan tillräckligt politiskt sammanhang. Orkade inte ens se färdigt tvåan trots att ämnet intresserar mig. Nej, då var filmen om honom som kom för några år sedan och handlade om hans resa genom Latinamerika i unga år mycket mer välgjord.

Läser om klimatmötet i Köpenhamn. Jens Holms blogg är en utmärkt källa. Man blir inte så förvånad över att EU och USA på egen hand har filat på ett helt otillräckligt förslag till avtal. Risken är att det går som i Kyoto att USA tillåts vattna ur en text som de ändå inte kommer att skriva på i slutändan. Tänk om EU istället hade valt att liera sig med utvecklingsländerna om ett riktigt progressivt avtal, det hade varit något. Intressant i alla fall att Kina försöker sätta press på USA i förhandlingarna genom förslag om en halvering av utsläppen till 2050. Inte tillräckligt, men mindre otillräckligt än många andra förslag.

För oss som intresserar oss för det spanska inbördeskriget så har SSV, spanienfrivilligas vänner, äntligen fått upp sin hemsida. Det ser bra ut även om en del text återstår att lägga in under  de olika flikarna. Här i USA dör de sista gamla veteranerna från Spanien nu i snabb takt. När jag flyttade hit för några år sedan var de över 40, nu lär kanske tio av dem vara i livet. Jag hade i alla fall turen att få träffa och intervjua flera av dem.

2 reaktion på “Vinter i New York

 1. Hörde ca en timme på direktsändning i teve från Köpenhamn där några arabstater ifrågasatte CO2:s inverkan på klimatet, medan alla inkl små ö-stater med någon meter över havsytan var livrädda för framtiden. Jag känner lite skadeglädje över att araberna inte verkar få något stöd. Passivt har de inkasserat pengar och fördelat dem orättvist till ofattbart rika knösar. Nu är inte oljan så poppis längre även om den köps tills vidare. Istället för att under flera decennier allsidigt, demokratiskt och tekniskt utveckla sina samhällen har de ägnat sig åt patrialkalt/feodalt styrd vidskepelse från sjuhundratalet. Arabvärldens folk kan komma att befrias tack vare att kranarna till oljan stryps.

 2. HEJ=Salam
  Idag är Nobel dag hemma i det”Nya landet”
  på kvällen ska jag också lyssna på Arne Ruth
  på universitet,där han gästar i ett samtal med Barbro Eberan som bekant Kulturchefen på Gp Gabriel blir moderator!
  Tack och lov Gothenburg har kvar Torgny Segerstedts minne.
  Eradatmand=Mvh
  ”Hassan”

Kommentera