Victor Jara hedras i Chile

Det går inte att låta bli att bli berörd av bilden på Victor Jaras änka Joan som tillsammans med Chiles president Michelle Bachelet flankerar Victors kista i Santiago. Joan har ju också skrivet en fin bok om Victor och hur han mördades och Chiles demokrati gick under under kuppen 1973. Nu, 36 år efter mordet, får Victor Jara något som liknar en folklig statsbegravning i Santiago. Även om de riktiga mördarna inte har ställts till svars och överstödeln själv, Pinochet, aldrig ställdes inför rätta så är det ingen tvekan om hur historien kommer att skrivas.

2 reaktion på “Victor Jara hedras i Chile

  1. Hans existens var outhärdlig för fascisterna. Och jag tror att dagens borgerlighet har en del svårigheter med honom också. Om något så är detta ”levande historia”.

  2. En del av de ansvariga finns ju här i USA. Men vi skall nog inte hoppas på att få se dem bakom lås och bom. Men det är viktigt att poängtera Kissingers uttalande om kuppen: ”I don’t see why we need to stand by and watch a country go communist due to the irresponsibility of its own people. The issues are much too important for the Chilean voters to be left to decide for themselves.”

Kommentera