Täpp till luckan i LAS

I tider av ekonomisk kris och hög arbetslöshet passar företagen på att pressa tillbaks de arbetandes villkor och rättigheter. Det är en sanning gammal som gatan. Just nu utspelar sig en rad sådana strider runt om i Sverige. Tidigare i år hotades de anställda på Systembolagets lager Lagena i Jordbro med att sägas upp och ersättas med inhyrd personal om de inte gick med på försämringar av sina arbetsvillkor. Svaret blev vild strejk.

Klädfirman Urban Outfitters vill nu göra om samma sak, tvinga över de anställda till ett bemanningsföretag vid butiken i Stockholm. Detta för att de anställda vill organisera sig och få kollektivavtal. Den som inte byter arbetsgivare förlorar sitt arbete. Plötsligt har vi den typ av strider på arbetsmarknaden som är vanliga i USA där den som slåss för fackliga rättigheter ofta förföljs och får sparken.

Men Uran Outfitters och Lagena är inte unika exempel. Vid ÅLÖ-maskiner, ett stort verkstadsföretag utanför Umeå sker något liknande. Vid årsskiftet ska 44 anställda få lämna sina arbeten. Men de har inte ens hunnit lämna sina jobb förrän företaget annonserar att de istället ska ta in anställda från bemanningsföretag. Allt sker i flexibilitetens namn medan arbetare som har arbetat ihop företagens vinst i åratal kastas ut i arbetslöshet.

För en rödgrön regering har det tillkommit en ny viktig uppgift efter valet 2010. LAS, lagen om anställningsskydd, behöver vässas och luckan i lagen som gör det möjligt att sparka anställda för att tvinga över dem till bemanningsföretag måste täppas till.

Kommentera