Obama övertygade inte

Lyssnade precis på Obama på TV när han höll sitt stora Afghanistantal framför hundratals militärer i West Point. Visst talar han bra, bra mycket bättre än vad Bush någonsin gjorde. Ändå har jag så svårt att tro på vad han säger. Ytterligare 30 000 soldater ska sändas till Afghanistan, den amerikanska styrkan har tredubblats på kort tid. Samtidigt säger Obama att USA ska dra sig ur landet med början om 18 månader. Innan dess ska säkerheten ha stärkts, talibanerna besegrats och återuppbyggnaden av landet tagit fart. Det låter mer som önsketänkaden än som en trovärdig strategi.

Jag tyckte att Obamas strategi i talet hade tre tydliga svagheter:

1) Legitimiteten i hela kriget bygger på att det är Al-Qaida som bekämpas. Men den organisationens närvaro i Afghanistan är svag idag. Istället har den sin styrka i länder som Somalia, Yemen och Pakistan.

2) Strategin för återuppbyggnad och en fungerande administration i landet bygger på att det finns en legitim regering i Afghanistan som inte är genomkorrupt. Den förutsättningen saknas helt enkelt.

3) Förutom några svepande formuleringar saknade strategin en politisk komponent med  dialog med delar av talibanerna och seriösa försök att dra in fler pashtunska grupper i en politisk process. Om inte det sker är det svårt att se att talibanernas bas skulle undermineras.

USAs strategi är även Sveriges strategi i kriget i Afghanistan. De svenska soldaterna står under amerikanskt befäl i landet. Det lovar inte gott.

Läs mer i DN, SvD, SvDGP, VK och Aftonbladet.

4 reaktion på “Obama övertygade inte

  1. Läste Michael Moores vädjan till Obama innan talet! Obama sviker alla unga och den demokratiska idéen för att inte vara den president som förlorar ett ovinnbart krig! Hur kan socialdemokraterna i Sverige stödja detta ”hämndkrig”. På CNNs karta betraktades Sverige som en NATOstat! Om UNmandatet som Tolgfors pratar om inte ett ord!
    Så, tyvärr… det amerikanska demokratiska landet fortsätter föra oss allt längre in i fördärvet! Militärer har mördandet som yrke och åter har det militärindustrieela komplex Eisenhower varnade för tagit makten i USA! Obama var ju vår enda chans….

  2. Pingback: En fredsduva fångad av hökar « Nemokrati

  3. O har det nog inte så lätt som vi här i Sverige. En stark inhemsk minoritet gör allt de kan för att stoppa hans politik och misskreditera honom personligen sägs det. Mot den bakgrunden forsätter han att vara min hjälte. Trots allt ska ju kriget upphöra rätt snart. Förresten verkar inte svenska folket få gehör för kontroll av vår egen militärs engagemang. Det började väl med sossarna och nu forsätter folkpartiet och de övriga borgarna. Om inte NATO får bestämma så får väl EU det tycks man mena.

Kommentera