Lyckad aktion mot Urban Outfitters i NYC

Har precis kommit tillbaks efter vår första aktion mot Urban Outfitters i New York – i solidaritet med dem som hotas med avsked i Stockholm. Vi samlades utanför butiken på 628 Broadway, ett typiskt turiststråk. Vi var sju personer från den lokala avdelningen av USAs socialistparti som hade skyltar på engelska och svenska och delade ut 300 flygblad – det tog en knapp timme. Många personer vände direkt och valde att inte handla när de hade talat med oss. Förbipasserande uttryckte sitt stöd. Mycket få bemötte oss negativt. Vi hade också en chans att tala med flera ur personalen och förklara vad konflikten handlade om – och de verkade vara positivt inställda till vår aktion. En representant från företaget fotograferade oss, men de ringde inte efter polisen. Med det var vi ganska nöjda. Aktionen sammankallades med extremt kort varsel och skedde under en tid då de flesta arbetar.

Vi har också talat om hur vi ska gå vidare. Senare under veckan ska vi ha aktioner mot andra butiker i New York. Vi ska också vända oss till aktivister i andra delar av USA och be dem genomföra liknande aktioner. Dessutom har vi skickat ut information om konflikten till amerikansk media.

I USA är det tyvärr mycket vanligt att anställda som vill organisera en fackklubb får sparken. Så folk förstår ofta direkt vad konflikten handlar om.

Läs mer i LO-tidningen

9 reaktion på “Lyckad aktion mot Urban Outfitters i NYC

 1. Hej Jinge,
  Det finns några bilder på Facebooksidan ”Skämmes Urban Outfitters”, kanske inte några höjdare, men ändå. Själv lägger jag inte ut några bilder på bloggen,

  mvh

  Jonas

 2. Vad bra gjort, och vad roligt att det gick bra! Jag förstår fortfarande inte den fientlighet mot facket som dyker upp i amerikansk debatt.

 3. Bra jobbat med aktionen! Det är utmärkt att ni protesterar mot Urban Outfitters sätt att behandla de anställda.

  Tyvärr är det dock ingen direkt nyhet att begreppet arbetsbrist inte alls behöver innebära reell brist på arbete. Det räcker med att en anställd inte accepterar det som företaget erbjuder, ex sänkt lön, för att det ska föreligga arbetsbrist.

  Så här har det varit sedan Saltsjöbadsavtalets dagar då LO gick med på att företagen ensidigt har rätt att leda och fördela arbetet på en arbetsplats.

  Frågan om ”arbetsbrist” blir ingen liten nöt att knäcka för en eventuell ny regering. Själv tvivlar jag starkt på att man kommer att göra något alls åt saken men blir självklart gärna positivt överraskad. Som sagt, det här är en mycket gammal fråga (tyvärr ingen facklig stridsfråga) som ingen egentligen har slagits för sedan 1938.

 4. Någon liknande aktion kanske kommer till skott i Sverige? Vore kul att ta del av, och viktigt, eftersom det var här det hände.

 5. Svar till Nils:

  Det har redan genomförts i Sthlm och kommer att fortsätta under helgen och nästa vecka. Gå med i gruppen ”Skämmes Urban Outfitters!” på Facebook för mer information.

 6. Pingback: Mullvaden

Kommentera