LAS i upplösning

Nu kommer de ut som på ett pärlband, företagen som sparkar sina anställda för att sedan begära att de anställs av ett bemanningsföretag och kommer tillbaks till samma jobb. Skillnaden är att företagen då kommer undan sitt ansvar som arbetsgivare. I förrgår var det Lagena, igår var det Urban Outfitters, idag är det Euromaint. Det är en reaktionär offensiv mot löntagarnas rättigheter som måste slås tillbaks. Men vår regering är tysta som möss. Deras tidigare bekännelser till svenska kollektivavtal verkar inte vara mycket värda. Det lär krävas en rödgrön regering för att stärka lagen om anställningsskydd. Men där ministrarna är tysta måste solidariteten med de utsatta träda in, precis som i fallet med Urban Outfitters. Bli inte förvånad om vi får se vilda strejker framöver om den här utvecklingen fortsätter.

Läs mer om uppsägningarna vid Euromaint i SvD, Sydsvenskan och DN.

Även i Umeå går den fackliga striden vid Ålö-maskiner vidare. Företaget vill ta in bemanningsföretag samtidigt som personal sparkas. Facket har nu strandat förhandlingarna och fört upp dem till central nivå. Läs mer i VF och VK.

I DN spekuleras det om vilka som ska efterträda Miljöpartiets språkrör om 18 månader när de inte får väljas om. Om Wetterstrand och Eriksson är ministrar då så lär det fortfarande kunna vara partiets främsta ansikten. Annars kan det bli kärvt för det gröna. Aldrig tidigare har de haft en ledarduo som har de fungerat så bra som denna. Det blir tydligt även när DN listar tänkbara efterträdare. Om jag hade varit miljöpartist hade jag nog hoppats på Gustav Fridolin och sedan på en comeback för Wetterstrand efter några år.

10 reaktion på “LAS i upplösning

 1. Detta är en anpassning till förhållanden som gällt i större delen av Västvärlden i drygt 20 års tid: företagen har sin ”viktiga” personal stamanställd (ledning, utveckling, kvalificerade jobb), ”produktionen” (av tjänster eller saker) outsourcas till bemanningsföretag som tack vare en konstant hög arbetslöshet (i hela Västvärlden) ser till att hålla lönerna NERE. Denna reserv av ständigt arbetslösa (som alltid ökar, tack vare nya årskullar/invandring) är en garant för billiga omkostnader för all verksamhet som inte rent fysiskt kan flyttas till låglöneländer.

 2. Facken är tuffa mot arbetsgivarna och då blir arbetsgivarna tuffa mot facket, inget konstigt alls. Nu är inte fackpolitruckerna så jävla stöddiga längre. Rätt åt skithögarna som har suttit och berikat sig på sina medlemmar. Wanja och hennes kompisar i toppskiktet har löner som ligger i nivå med direktörer, hur fan kan man försvara sånt skit.

 3. Under 90-talskrisen hedrade Mona Sahlin och välkomnade alla bemanningsbolag. Det kördes i varenda upplaga. Hon gav stora eloger till bl.a bolagsbolaget i Värmland där folk kunde jobba via dem som anlitade istället för anställda.

 4. Pingback: Dreamteam? « Smurfgodis

 5. Det måste till något nytt SYSTEM, det här funkar inte. För mycket folk på jorden och alla är lika i ett avseende: de vill konsumera prylar, amerikanska filmer och njutningsmedel – för att nu förenkla lite. De två förstnämnda gäller framför allt kvinnor. Kvinnors beteenden är något mer skadliga för Moder jord än mäns dito. Ingen stor skillnad, men uppenbar i alla fall. Därför blir det så tröttsamt att höra att allt vore bättre om kvinnor styrde och ställde.

  .

 6. Jag håller med, LAS måste stärkas! Men bemanningsföretag borde överhuvudtaget inte få bryta mot LAS. Men om det finns för många kryphål eller andra anledningar till att bemanningsföretag kan bryta mot LAS så borde vi ersätta alla privata bemanningsföretag med ett statligt bemanningsföretag. ”Arbetsförmedlingen” skulle det kunna heta till exempel. ;D

  En ny, mer effektivt administrerad Arbetsförmedling. Där alla arbetsgivare, privata och offentliga, måste anställa folk via dem. Och eftersom Arbetsförmedlingen är statlig så skulle LAS ingå i varje anställningsavtal. Det låter väl bra, eller vad tycker du Jonas?

 7. Jag undrar om vänstern kan samareta med en socialdemokratisk ledning som inte är villig att ta itu med detta? Nu säger jag inte att socialdemokraterna inte är villiga till det, men känner jag partiet rätt blir det nog ganska blygsamma förändringar ijust detta fallet.
  När facket skrek om att återställa a-kassan till 90% för några år sedan stannade den höjningen vid 80% och facket tystnade. Kan vi räkna med en enad kamp för att fåå till stånd en LAS värd namnet?

 8. Är det inte en paradox att dagens utveckling slår hårdast på samma kategori människor som, när de inte jobbar, letar lågpriser på typ Ö & B, Rusta m fl lågprisbutiker? Lycka att handla billigt men tråkigt att bli uppsagd i nästa steg. Givetvis drabbas även andra konsument- och lönegrupper men i huvudsak tror jag att min tes är korrekt.

 9. Hej Jonas!

  Just i Ålö:s fall så är det inte alls frågan om att de vill att de sparkade ska komma tillbaka i bemanningsföretagets kläder. Nej, nej, nej! De vill ERSÄTTA personalen med starka, sega och jobbkåta ynglingar i 20-25 årsåldern som dessutom inte vågar öppna käften. Under flera år har Ålös personal på fabriksgolvet känt att de varit företagets allra största belastning; p g a kostnader, p g a ålder, p g a att några av oss vågat ta strid för de rättigheter vi tyckt oss ha. Och de personer som hittills jobbat där och kommit från bemanningsföretag har blivit behandlade som crap!

Kommentera