Fossilpris till Sveriges regering

Det stora klimatmötet i Köpenhamn har börjat. Det är imponerande att se vilket medialt genombrott klimatfrågan har fått, äntligen!

se DN, SvD och Aftonbladet

Uppmärksamheten sätter press på förhandlarna och politikerna, och det är precis vad som behövs. Men att beskriva ett möte som det i Köpenhamn är inte det enklaste. Jag har varit med, i EU-parlamentets delegation, på ett par möten med FNs klimatkonvention och Kyotoprotokollet. Förhandlingarna, som för det mesta avgörs under mötets sista dagar, brukar vara svåröverskådliga och fulla med tekniska detaljer. Ändå är grundfrågan inte så svår. Vi måste sluta bindande avtal om kraftiga reduktioner av utsläppen av växthusgaser.

För den svenska regeringen började det hela mindre bra. Idag tilldelades vår regering miljörörelsens speciella fossilpris som går till dem som gör minst i klimatfrågan.

se ekot, Miljöaktuellt, DN och Jens Holm

Orsaken till att regeringen får priset är viljan att räkna av vår skog som en kolsänka istället för att minska de faktiska utsläppen. Själv tycker jag att det är bra att detta uppmärksammas. Den svenska regeringen har lärt sig hur snacket ska gå i klimatfrågan, men när det gäller handlingar så återstår mycket. Ett annat exempel är att vår regering är mycket förtjust i så kallade CDM-åtgärder som innebär att de minskningar av utsläppen som vi åtar oss ska göras i andra länder, inte hos oss. Många CDM-projekt ifrågasätts för att de faktisk inte ger nya minskningar av utsläppen.

Men det största problemet för regeringens trovärdighet är nog att åtgärderna i Sverige för att minska utsläppen är för klena. De specialla stöden, Klimpen, för att finansiera investeringar som minskar utsläpp avskaffades, detsamma gäller skatten på handelsgödsel. Det görs nästan inga nya investeringar i järnväg, istället ska dyra och miljöfarliga förbifart Stockholm byggas. Så kan uppräkningen fortsätta. Även om vi i Sverige släpper ut mindre än i många andra jämförsbara länder så är vi långt över den nivå på utsläpp per person som är hållbar.

Hur går det i Köpenhamn? Jag hoppas förstås på det bästa men jag tror att man inte ska hoppas för mycket. Att komma överens om de beslut som krävs tar tid, allt för lång tid verkar det som.

3 reaktion på “Fossilpris till Sveriges regering

  1. Ska massor av europeiska miljarder ges till Afrika mot att de låter regnskogen stå kvar etc? Jag fruktar att kontinentens despotiska och korrumperade ledare (nästan hela bunten) kommer att förskingra pengarna och berika sig själva och släkten/klanerna tusen gånger värre än idag. Beloppet svenska skattepengar den moderate biståndsministern Gunilla Carlsson hotar hålla inne, mycket föredömligt, till Uganda för att de plågar homosexuella är förmodligen en droppe i havet jämfört med vad afrikanerna som helhet kommer att avkräva västländerna i Köpenhamn. Fast man får ta det onda med det goda, än mer korrupta afrikanska ledare är en baggis om klimathaveri kan hejdas.

  2. HEJ!
    I går gick jag ut till Världskultur museet vid kursvägen. på spåret tittade lite tidningen”Metro” i from sidan står en text”de ska rädda vårt planet” och en bild med tre politiska ledare. Dvs FN chefen, den danska miljö-Eu nya miljön ”minister” samt US.President Barak Obamah
    Det var lite pinsamt bild från konferensen.
    ”två män och en kvinna slutar inte Fred i historien.Däremot två kvinnor och en man i de flesta konflikten slutar Fred”.hoppas under tiden köpenhamn avtalet blir ett avgörande utväg för vårt framtiden.

  3. ”Dagens fossil” är oss välförtjänt av andra skäl. Vi beskattar jordvärmepumpar, 3-glasfönster och bränslesnåla bilar (dieslar) och uppmuntrar därmed folk att välja andra alternativ. Varför gör vi det?

Kommentera