Evo Morales mot ny valseger

Från Bolivia rapporteras att Evo Morales, som väntat, går mot storseger i presidentvalet. Så bekräftas det stora stödet för en av Latinamerikas mest progressiva regeringar. Basen för Morales regering och den radikala politiken är landets ursprungsbefolkning. De som alltid tidigare har varit de mest förtryckta och marginaliserade i Bolivia styr nu landets politiska utveckling.

Första gången jag träffade Morales så var han en ganska okänd bondeledare från Bolivia som hade bjudits till Bryssel av vänstergruppen i EU-parlamentet. Ekonomin var så dålig att han fick bo på min vän Paul-Emiles soffa, inte på hotell. I EU-parlamentet tuggade Evo och de andra representanterna från MAS kokablad medan de talade om hur de ville förändra sitt land i grunden. De var klädda i traditionella kläder för ursprungsbefolkningen. Nästa gång han kom på besök kunde han bo på hotell och var redan på väg mot presidentposten. Men varje gång han var på besök var han lika jordnära och vänlig.

Vi lär nu få ser mer av den politiska väg som Bolivia redan har slagit in på. Större nationell kontroll över de rika naturtillgångarna och satsningar på utbildning och hälsovård för de fattigaste i landet. Bolivia är att gratulera. Vänstervågen i Latinamerika forsätter att imponera.

Läs mer i SvD och DN.

4 reaktion på “Evo Morales mot ny valseger

 1. Det är bara att gratulera Bolivia! Jag var där under en månad i januari 1991 och saker verkar ha förändrats väldigt mycket och det till det bättre. El Alto i La Paz var en bedrövlig syn. Bara lera och plåtskjul och barfota barn. Det är på tiden de får en ledare som verkligen representerar dem.

  FELICIDADES BOLIVIA!

 2. Bara en rättelse. Eller två.
  Det har nog inte blivit väldigt mycket bättre. Det är inte lätt att få alla människors magar mätta i ett land som tillhör de allra fattigaste. Det tar tid. Men det går åt rätt håll.
  Likaså har ju inte befolkningen i El Alto fått en ledare som representerar dem , i och med söndagens val, utan har ju haft det sedan 2006.

 3. Pingback: Vänsterseger i Bolivia, starkt stöd för Morales reformer. « Jöran Fagerlund

 4. HEJ Jonas!
  Det få vi säga Grattis till Presidenten och folket i Bolivia som stöder Morales för hans mod och reformer.
  I andra sidan av vårt lilla Planet som försöker man komma till ett lyckande avtal om Klimat i Köpenhamn efter två tidigare stor FN.konferens hoppas deltar allt flera folkvalda presiderter och statschefer.
  I går var även stora ”studenter”dag i Iran som var årsdagen av två ”Studentdagar” i Iranska modern historia. Första 7:e Dec.1953 och sedan 8-9 juli1999 under reformervänliga islamiska styre.
  jag hoppas hela väst asien också hittar demokratiska val en utväg till krisen som sår i hostrien de sanaste 70-åren.
  önskar all lycka till
  Kamrat hälsningar
  ”Hassan”

Kommentera