Vattenfall och den spanska vinden

I söndags slogs ett imponerande rekord i produktion av vindkraft i Spanien, mer än hälften av landets elenergi producerades under några timmar av vindkraft. Produktionen motsvarade elva kärnkraftverk i drift. Spanien har under några år satsat stort på fönyelsebar energi och satsningen på vindkraft fortsätter. Till 2020 kommer kapaciteten att byggas ut från 17.000 till 40.000 megawatt. Det är ett imponerande bevis på att de miljövänliga alternativen finns och kan byggas ut – om man vill. Läs mer om den spanska vindkraften i El Pais, klotet och hos Kildén och Åsman.

Idag meddelas att Vattenfalls  inkompetenta VD Lars G Josefsson äntligen får sparken. Som tack för alla felsatsningar och bolagets urartning får han en fallskärm på 11 miljoner kronor. Vattenfall har gjort en rad högst tvivelaktiga satsningar på kärnkraft och kolkraft. Droppen blev nog förslaget om att sälja det svenska kraftnätet för att köpa brittisk kärnkraft. Regeringen borde ha tagit tag i situationen för länge sedan med en ny ledning och strikta ägardirektiv.

Läs mer i DN, SvD, Aftonbladet, GP och VK.

Vad har då den spanska vindkraften med Vattenfall att göra? Jo, en del faktiskt. Vattenfall har byggts upp med den svenska vattenkraften som ryggrad. Vinsterna från den borde användas för att bygga ett miljövänligt energisystem i Sverige. Satsningar behövs på bland annat vindkraft och på nya kraftledningar när vi successivt avvecklar kärnkraften och bygger ut alternativen. Se där, ett jobb som klippt och skuret för Vattenfall! Som vindkraftens skeptiker brukar påpeka så fungerar vindkraften bara när det blåser. Det behövs alltså komplement vid sidan om vindkraften. I Sverige har vi den unikt goda förutsättningen att omkring hälften av  vår elproduktion är ren vattenkraft. Det, tillsammans med andra förnyelsebara energislag, är en mycket bra kombination med vindkraften. När vindkraftens produktion går ner kan vattenkraftens öka. Det kräver dock investeringar i vårt kraftnät. Det är långsiktiga investeringar i god miljö och uthållig energi, det ger dessutom många jobb på vägen. Men för vår sittande regering verkar det vara otänkbart att använda ett statligt bolag för långsiktiga investeringar och planmässig omställning av vårt energisystem. För det behöver vi en rödgrön regering.

2 reaktion på “Vattenfall och den spanska vinden

  1. Mycket bra skrivet! Trots min ganska tajta bevakning av spanska nyheter, hade jag inte sett detta. Vad bra det är att ha en sajt som upplyser om de ”smala” nyheterna!

  2. Ja jag tycker Vattenfalls affärsplaner är väldigt märkliga. Satsa på engelsk kärnkraft?! De som utses till ledande/verkställande poster i stora företag som ägs av staten borde uppfylla åtminstonen två kriterier: 1) Adekvat kompetens 2) Gilla att staten äger företaget i fråga. Rätt många som uppfyller första kriteriet torde missa det andra. Men eftersom nuvarande regering inte heller – ofta genom att baktala ägandeformen – når målet så riskerar dylika företag att misskötas under alliansens ledning. Vattenfall är ett företag som väljare långt in i borgerligheten absolut inte vill sälja bort till kapitalister i t ex Djursholm och Täby eller utomlands.

Kommentera