Val i USA

Igår var det valdag i USA med ett par intressanta val och folkomröstningar i olika delar av landet. 2009 är på inget vis något stort valår. Men resultaten kan ge en fingervisning inför valen om ett år då makten i kongressen står på spel. Om demokraterna förlorar stort då kan Obama bakbindas av republikanerna i kongressen för resten av mandatperioden. Mellanårsval brukar präglas av lågt valdeltagande där många yngre låter bli att rösta, det brukar gynna republikanerna. I år präglades valen också av nedgången i ekonomin vilket även slår hårt mot den offentliga sektorn, detta gjorde det ovanligt svårt för sittande kandidater att bli omvalda.

I New York valdes Michael Bloomberg som väntat till en tredje period som borgmästare. Bloomberg kandiderar som oberoende kandidat för republikanerna i en stad som annars domineras helt av demokraterna. Hans styre kritiseras allt mer för att det bedriver verksamheten i staden som om den var ett privat företag. Bloomberg som är miljardär har kunnat lägga ner flera gånger större summor i kampanjen än sin demokratiske motståndare. Det mest förvånande i valet var att Bloombergs segermarginal trots det blev så knapp.

I två delstater stod guvernörsposten på spel. I Virginia, en delstat som gick till Obama i presidentvalet, vann republikanernas kandidat med mycket stor marginal. Mer förvånande var att republikanerna även vann guvernörsvalet i New Jersey som traditionellt röstar demokratiskt. Jersey har drabbats hårt av den ekonomiska krisen och valkampanjen präglades som vanligt där av bitter argumentation och grova personangrepp. Bakslagen i Virginia och New Jersey är dåliga tecken för demokraterna inför valet 2010.

I Maine, en traditionellt liberal delstat, hölls folkomröstning om att förbjuda homoäktenskap som idag tillåts i delstaten. I ett tungt bakslag för gayrörelsen vann anhängarna av förbudet.

Det hölls även två fyllnadsval till kongressens representanthus. I Kalifornien vann den progressive demokraten Garamendi som väntat platsen från ett förortsområde utanför San Fransisco. Det mer intressanta valet hölls dock i delstaten New Yorks 23e valskrets i norra delen av staten. Det är en av få valkretsar i delstaten som brukar rösta republikanskt. Denna gången hade en moderat kvinnlig republikan utsetts till partiets kandidat. Hon delar inte den nya högröstade högerkurs som allt mer dominerar partiet. Hon utmanades därför från höger av en konservativ kandidat som fick stöd av många av USAs tungviktare på högerkanten som Sarah Palin och Rush Limbaugh. Till slut tvingades den republikanske kandidaten att dra sig ur loppet och hon uppmanade istället sina väljare att rösta på demokraten Bill Owens som också vann platsen. Striden i New Yorks  23rd visar hur högerfalangen i republikanerna allt mer tar över och trycker ut de sista mer sansade rösterna ur partiet. Detta inbördeskrig inom högern lär vi få se mer av inför 2010. I ett val som annars gav lite att glädjas åt till demokraterna är det ett av få hoppfulla tecken.

Läs mer i NYT, SvD, DN och Aftonbladet

Reinfeldts besök i USA då? Har inte sett någon media här som uppmärksammar det.

2 reaktion på “Val i USA

  1. Å i Sverige går Skolverket ut och talar om varför resultaten pekar käpprätt nedåt i matte, läsförståelse och några andra mätvärden. En av orsakerna var ökande segregering t ex (programmet Skolministeriet 3 nov). Det plågsamma är att samma skolverk som tidigare förskrivit recept om hur ‘den nya människan’ ska undervisas nu, åratal senare, framställer sig som larmande sanningssägare. Lägg ned skolverket! Det går inte att med säkerhet säga vad orsaken är till att medelvärdena sjunker. Bara för att man kan läsa av en negativ utveckling på huvudområdena för skolan så går det inte – bara av det skälet – skriva ut ny medicin. Men så jobbar de som styr, men inte jobbar i, den svenska skolan. Det bäddar för kontroversiella personer som Jan Björklund. Sossarna och deras skolverksstänkare har indirekt gett oss Björklund.

    En trolig orsak enligt min mening är lätt åtgärdbara saker som att elever inte bara ta med sig utan också använda mobiltelefoner i skolan. Visserligen får de inte använda dem på lektioner men de gör de förstås ändå. Många gånger är det föräldrar som ringer. Tänk om man då som lärare har 30 elever i klassrummet …

  2. Inte mycket att göra åt resultatet. Susan gjorde sin självpåtagna ”plikt” och röstade rött! Till ingen nytta. Men det var väntat. Å andra sidan är det viktigt att markera.

    Och precis det du skriver, att Reinfeldts besök inte fick medial uppmärksamhet, noterade jag också. Inte ett ljud i main stream media (MSM) såvitt jag har hört! Fredrik är kanske lång och måhända tar han och hans allians sig själva på allvar. Men han är mycket liten i världspolitiken. Mycket liten!

Kommentera