Vad säger afghanerna?

Nya dödsfall rapporteras idag från Afghanistan, se SvD och DN denna gång ska Natoflyg ha bombat egna soldater av misstag. Om kriget trappas upp som väntat så lär den här typen av rapporter bli allt vanligare framöver.

I USA pågår en ganska intensiv debatt inför beslutet om att trappa upp kriget ytterligare. Tyvärr är det ganska ovanligt att man i debatten frågar sig hur folk i Afghanistan ser på frågan. En intressant undantag finns i dagens New York Times som har intervjuat ett 30-tal afghaner i ämnet. Urvalet är förstås litet, men i brist på pålitliga opinionsmätningar och möjligheter för journalister att arbeta i de mest krigsdrabbade delarna av landet så är det ändå intressant läsning. NYT ger bilden av stigande skepsis mot att sända fler soldater och frustration över situationen. Texten hävdar att allt fler afghaner ser de utländska soldaterna som ockupanter. Misstron sprider sig från den pastunska södern  till landets norra provinser. Flera av dem som intervjuas tror att det blir nödvändigt att förhandla med talibanerna för att uppnå fred. En intressant text, och ett mycket viktigt perspektiv oavsett vad man själv tycker om kriget.

4 reaktion på “Vad säger afghanerna?

  1. Hur man än gör eller inte gör så förblir Afg ett helvete länge än. Pest eller kolera, väst ut eller väst kvar. Jag förordar att man med ett Alexanderhugg avvecklar och lämnar landet och släpper loss talibanerna och gängen/klanerna/maffian. Kulturen i landet är hur som haver är i lite för många stycken obegriplig för västs medborgare, politiker, militärer och analytiker. Cyniskt? Javisst, men …

    Jag har förresten aldrig trott på Bush-doktrinen som Obama verkar ha ärvt att ”det är bättre att bekämpa terroristerna utomlands än på hemmaplan”. Vad säger att det blir sämre i USA eller i västområden där USA är starka bara för att talibaner eller andra hunnertyper får fria tyglar i sina respektive länder? Arabvärldens historia av anti-demokrati kan aldrig bli någon pandemi likt svininfluensan utan kan bara grassera endemiskt tills folken själva blir immuna i huvudsak av egen kraft.

  2. Jag tror det ligger mycket i vad Gunnar säger. Snart har Väst provat varenda behandling som går att komma på i försöken att demokratisera vissa delar av världen (tänker främst på Afrika). Snart är icke-intervention det enda alternativet som finns kvar.

  3. Någon sa att det var omöjligt att vinna ngt genom att missionera med vapen! Allt färre araber köper USAs upplägg!

    Om pengar och resuser satsats på fredliga åtgärder i motsvarande omfattning i IRAK och AFGHANISTAN istället…. vilken standard skulle det inte varit i de länderna idag, särskilt i IRAK!

Kommentera