Socialistiskt forum

Gårdagen tillbringade jag på abf-huset i Stockholm och socialistiskt forum. Mest krängde jag böcker och pratade med gamla vänner. På eftermiddagen pratade jag och Jens Holm om vänsterns lösningar på klimatkrisen på ett välbesökt seminarium.

Kanske var det runt två tusen personer som besökte forumet med dess uppsjö av seminarier och debatter. Det är ett imponerande arrangemang både för sin bredd och för att det är en så bra mötesplats för den breda vänstern.

Igår fanns också det som jag tror att det rödgröna samarbetet behöver allra mest, en öppen debatt mellan partierna och folkrörelser och aktivister. På så sätt kan det rödgröna samarbetet få impulser, påverkas och ges energi av rörelser och aktivister. Det kan vara avgörande för att entusiasmen för projektet ska växa. Annars riskerar formen för det rödgröna samarbetat att bli allt för lik alliansens konstruktion med partiledningar som förhandlar i slutna arbetsgrupper. I den öppna debatten kan också partilösa och medlemmar från de tre partierna mötas, det är inte oviktigt. Kommer inte då partiledningarn och mediastrategerna att tappa kontrollen över det rödgröna projektet. Jo, förhoppningsvis, de bör istället känna trycket underifrån för att verkligen erbjuda en rödgrön politik.

En sådan debatt lär, och bör, nog inte växa fram uppifrån. Istället behövs lokala initiativ, inbjudningar och diskussioner. Det är fritt fram.

En reaktion på “Socialistiskt forum

  1. Pingback: Terapi för ett mentalt handikappat folk « Ett hjärta RÖTT

Kommentera