Schweiz skämmer ut sig

Det blev ett minaretförbud i Schweiz när folkomröstningen har räknats samman. Det är ett sorgligt resultat. En seger för rasism och inskränkthet, en förlust för tolerans och religionsfrihet. För Schweiz som land är det också en pr-katastrof som inga reklamfilmer på kossor, berg och alphorn lär kunna reparera. Landet framstår allt mer som ett av de mest inskränkta i Europa med en stark rasistisk höger. Invandrarna får komma, arbeta och hålla käft men inte bli schweizare eller utöva sin religion. Det är tyvärr den bild som skickas ut.

Läs mer om minaretförbudet i SvD, DN och Aftonbladet.

Själv har jag en mer kluven bild av Schweiz. Å ena sidan har landet denna inskränkthet och det är ibland ett outhärdligt välordnat tillhåll för överklass och allehanda skattesmitare. Men Schweiz har förstås även många progressiva sidor. I miljöpolitiken har Schweiz ofta gått före med en radikal politik som de kan föra just för att de inte är en del av EU.

Jag minns en diskussion som jag, Helen Engholm och Dag Seierstad hade blivit inbjudna till i Zurich hos vänsterpartiet ”arbetets parti”. Jo, det finns en vänster i Schweiz och den är hyggligt stark i den franskspråkiga delen av landet. Men nu var vi i den tyskspråkiga delen av Schweiz där vänstern inte direkt dominerar den politiska scenen. Hos arbetets parti var meningarna delade om EU-medlemskapet och jag minns framför allt två inlägg från golvet på ”Rote fabrik” där mötet hölls. En person menade att Schweiz var så djupt reaktionärt att deras enda chans att få något som liknar vänsterpolitik var att gå med i EU. Han fick mothugg av en annan man i publiken som istället hävdade att Schweiz är så reaktionärt att landet med sitt medlemskap bara kommer att göra EU ännu mer högervridet och dåligt för alla medlemsländer och att det därför var bäst att tacka nej till medlemskapet. En dag som denna kan man ju fundera över deras något uppgivna argument.

Ser i VK att ägarna av en av Umeås privatskolor har gjort ett miljonklipp. Det är dags att införa ett förbud mot privata vinster på de skattepengar som går till skola och vård.

26 reaktion på “Schweiz skämmer ut sig

 1. Extrema islamister och nazister har en hel del gemensamt, historiskt och i dag. Båda grupperna uppfattar demokrati, globalisering och marknadsekonomi som judiska hot mot all sann kultur, och förnekar gärna Förintelsen.

  Förbindelserna mellan panarabiska och sedermera islamistiska rörelser Nazismen är inte något nytt. De går tillbaka till åtminstone 30-talet, då Haj Amin al-Husseini, stormufti av Jerusalem, uttryckte sitt stöd för Nazityskland.

  Man vet f.ö. inte om man ska skratta eller skrika eller gråta när man läser en del PK-inlägg och PK-bloggar. Man jämställer nybyggnation av minareter med att vi minsann har en massa förhatliga kyrktorn som dessutom ringer ibland.

  Skulle vi riva vår historiska arkitektur och utplåna vårt kulturarv för att blidka invandrare eller är det bara något slags barnslig rättviseprincip man vill hävda?

  Oavsett vilket är det fruktansvärt sorgligt med det självförakt och den okunskap som finns rörande vår egen kuturella identitet i Sverige.

  Tack för det – alla sossar, vänsterflummare och batiktanter som fått härja fritt sedan ‘68!

 2. Men nu handlade ju inte folkomröstningen om extrema islamister utan om minareter, inte riktigt samma sak…
  …allt för många uttryckte sitt stöd för Nazityskland, man behöver inte ens åka till Jerusalem för att hitta dem.

  Jonas

 3. Det lustiga är väl att det enda länder som tycker att Schweiz gör helt rätt är arabstaterna. De själva skulle aldrig tillåta några kristna kyrkor och tycker säkert att utfallet i detta val var ok 🙂

  Inte min personliga åsikt utan ett stilla iaktagande…

 4. Demokrati är bara acceptabel när det går dina vägar? Dra inte så stora växlar, som sagt så gällde detta minareter.
  Detta skri som uppstått bland dem som inte kan acceptera ett demokratiskt beslut är samma grupper som fördömde muhammedbilderna.

  Bertrand Russel sa: ”Att begära att människor som inte godtar Mohammeds läror skulle låta bli att teckna honom är inte att begära respekt – utan att kräva underkastelse.

  Precis samma sak är det här, att inte acceptera en omröstning som gick rätt till enligt landets lagar är inte demokrati, utan ett underkännande av de demokratiska instrumenten.
  Nästa gång de vill ha en ”demokratisk” omröstning se då till att svaren de får inte kan gå annat än åt det etablerade ”rätta” hållet.

 5. Jag tycker att det är helt ok att bygga fler moskéer, men däremot är jag faktiskt skeptisk mot just minareter, tycker att det är bra som vi har i Sverige där kallelsen till bön sker inne i moskén och inte med rop ut mot övrig bebyggelse. Jag har samma attityd när det gäller klämtande kyrktorn, jag tycker inte att det bör byggas fler sådana heller. Vi behöver inte riva de som finns, men man bör inte bygga nya. Båda företeelserna, kyrktorn och minareter härstammar från en annan tid, då folk inte hade tillgång till privata klockor som kunde berätta för dem när det var dags att be. Nu kan den som är intresserad av att be vid ett visst klockslag eller viss tid ställa in sitt eget alarm på den tiden så utrop från minareter eller klockor från kyrktorn behövs inte längre.

 6. Jag har aldrig hävdat att beslutet är odemokratiskt, jag bara beklagar dess innehåll.

  Jag har varit i många kyrkor i flera arabiska länder.

  Jonas

 7. Jag tror nog att större delen av Sveriges befolkning skulle vara för en förbud mot minareter, om det skulle gå så långt. Jag vill kunna vistas utomhus utan att påtvingas islams religiösa budskap, finns absolut inget rasistiskt i det.

 8. Till Christer.

  Du skrev: ”själva skulle aldrig tillåta några kristna kyrkor och tycker säkert att utfallet i detta val var ok :)”

  Det är fel.

  Det byggs och har byggts inte bara kyrkor utan jättekors (i Kuwait byggs eller så e det redan färdigt byggt arabvärldens största kors medans i UAE så byggs arabvärldens största kyrka etc) etc. i arabländerna.

 9. Nu är det faktiskt så att Saudiarabien är den största finansiären av moskéebyggen och i det landet är det t o m brottsligt att ha en bibel. Är det någon som tror att det skulle ges tillstånd för kyrkbyggen i Saudiarabien?
  Vad situationen är i Iran vet jag inte, men man ju kan gissa. Reciprocitet?

 10. Jag har ett par kommentarer till artikeln o blog inläggen.

  1. Måste man ha ett minaret för att utöva sin tro? Det finns inget som indikerar på att islam kommer att förbudas eller byggnad av flera mosker.

  2. Märkligt att det kommer så många åsikter från Sverige om hur fel det är. Hur många minaret finns det i våran kungliga huvudstad? Vi har knappt ens mosker. Stockholm gömmer sig bakom skönhetsrådet och tillåter inga minaret pga stadsbilden. Dags att städa upp i egna huvudstaden innan vi börjar kritisera andra.

  //Erland

 11. Argumentet att man har rätt att förtrycka en religion därför att det finns religionsförtryck i andra länder som man ogillar är ett sällsynt svagt argument.

  Jonas

 12. Jag upplever att det hela får för stora proportioner.
  Schweiz har 4 minareter i landet idag och förbudet innebär att inga fler får byggas. I Sverige har vi väl inga sådana?

  Som någon annan också nämnt, så ska vi respektera varandra, som människor emellan. Inte göra val av rädsla och underkastelse, då tar väl bara Islam över bilden som man haft av Kristendomen på den tiden den tvingades på hela befolkningar.

  Det är väldigt demokratiskt att rösta om en sådan sak som ändå påverkar så många av invånarna. Idag var det rätt, och det kan alltid ändras inför framtiden. Var sak får ha sin tid. Jag hoppas att man håller val i Sverige om något liknande ska byggas här. Alla ska ha rätt att utöva sin religion, men man behöver inte ett utropstorn för att kunna göra det. Precis som våra kyrktorn/klocktorn inte längre behövs, men de finns där av historiska skäl. Jag skulle rösta nej till en minaret-byggnad i Sverige.

  Schweiz ska absolut ta akt på grund och orsak till utslaget i denna röstning. Inte muslimernas utan befolkningen. Varför valde de att rösta som de gjorde. Vad har upprört dem. Men som sagt, ett utropstorn behövs inte. De hör historien till, precis som klocktorn.

 13. Att inte en så normalt välinformerad politiker som du Jonas inte kan skilja på päron och äpplen. I slutet av ditt blogginlägg skriver du om några personer som gjort miljonvinster på en ”privatskola”
  Först och främst är Skolan ingen privatskola eftersom en privatskola betalar man för att gå i.
  Sedan har dessa personer inte gjort vinst på Skolverksamheten utan vinst på en fastighet som skolan drivs i. Det är stor skillnad. Vad jag vet så hyr kommunen även lokaler av privata fastighetsägare som också gör vinst. Var ligger problemet???????

 14. Lars Gustafsson har helt rätt om toleransens logik:
  ”Tolerans mot intolerans frambringar intolerans.
  Intolerans mot intolerans frambringar tolerans.”

 15. Hej Ola,
  Med privatskola menar jag en skola som är privatägd. Jodå, jag inser att det är på fastigheten de har gjort vinst, men möjligen har kanske elevernas skolpeng betalat en del av upprustningen av fastigheten som sedan hamnar i ägarnas fickor?
  Jag vidhåller att det är fel att skattepengar går till vinster i privatbolag som driver sjukvård och skolor vilket sker idag,

  mvh

  Jonas

 16. till Jean,
  Är inte muslimerna en del av befolkningen i landet?
  Att få bygga sina religösa byggnader är en del av religionsfriheten. Sedan ska det naturligtvis följa de lagar och regler som finns, exempelvis är det rimligt att inte tillåta böneutrop eller kyrkklockor som stör folk.
  Men alla vi vet vilka underströmmar av rasism och muslimhat som man spelar på i den här typen av debatter. I en tid när en hel ungdomsgeneration går ut i arbetslöshet, sjuka och arbetslösa tvingas till socialen och klimatet står inför en enorm kris väljer en del att hetsa mot muslimer och uppröras över ett par stackars minareter. Man väljer sina strider. Själv har jag en moské i grannkvarteret liksom två synagogor och ett antal kyrkor. Jag kan inte riktigt förstå problemet med det.

  Jonas

 17. Så fort en tidningsartikel tar upp ett ämne som rör främlingsfientlighet, så är det en förfärande stor del av alla bloggar, kommentarer och liknande som tar rasisternas parti. Ska man tolka det som att minst 50 % av svenskarna är potentiella sverigedemokrater, eller som att det är rasisterna som är mest benägna att göra sina röster hörda? Jag hoppas verkligen på det sista. Vad tror du, Jonas?

 18. Hej Fredrik,
  En intressant fråga. Det är ingen tvekan om att rasister är oerhört aktiva när det gäller att skriva kommentarer på webben och blogga. En delförklaring är nog att de har svårt att komma in i seriösa medier eftersom mycket av kommentarerna består av hat, öppen rasism och rena lögner.

  Själv är jag helt övertygad om att mycket av aktiviteten är väl organiserad. Rasistiska grupper och partier skriver som ”vanligt folk” för att försöka ge en bild av att de har stöd för sina åsikter.

 19. Är det meningen att man ska föra osväsen ofta och på taskiga tider från minareterna? I så fall är det en miljöfråga.

  Naturligtvis är man för att alla får bygga religiösa byggnader men islam och närkulturen är ju en del av förtryckarapparaten i flera, kanske alla, arabiska länder vilket komplicerar saken. Stening, stympning och medlöperi i förtrycket av homosexuella är väl starkt kopplat till islam och subkulturen runt densamma. Vänsterfolk är väl en annan måltavla. Kanske minareter i måttlig omfattning men inga bönerum i svenska skolor som tycks förekomma i viss utsträckning. Flickor ska lära sig simma och få sexualundervisning enigt vad som anges i läroplanen. Muslimska präster/beskyddare ska inte ha monopol på att företräda svenska muslimer i media.

 20. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Inga minareter i Schweiz

 21. Det är klart SCHWEIZ vill ha deras ledaren Pengar till BANKEN oavsett om man är Muslim som Iranska präster eller Diktator som Saddam, eller andra tio-tal makthavaren området.Men de som lämnade sin hem under förtryck-krig eller de flesta som är född i Europa med sin halv eller hela bakgrund i ett muslim land få inte ha samling Platser.De chistrina och socialister är inte fri i ett muslim landet är vi vet väl, men har de som röstat i demokratiska val säga/ger signal att folk bygga upp ett samhället där kön, religion och färg icke behandlas olika.Hur Hassan skall arbeta med Hans/Hasse i samma kommunen-skolan/ Fabriken!
  Det visa en jätte dåligt utveckling under Krisen. Vi inte har råd att ge upp utan måste kämpa lika rättigheter inför lagen!

 22. Ang. att ”påtvingas religiösa budskap”. Kom igen. Detta gällde väl på inget sätt hur minareterna skulle användas? Bara att de inte får byggas, hur de än används. Det är en solklar inskränkning av religionsfriheten.

 23. Har du någonsin hört en minaret själv?
  För min del får det gärna byggas fler moskéer i Sverige. Jag tycker rent av att det är rätt att muslimer ska kunna träffas och be tillsammans. Minaretbygge är jag däremot väldigt skeptisk till. De väsnas otroligt mycket och länge, på olämpliga tider (syftar då på den tidiga morgonbönen) och dessutom flera gånger dagligen. Fler minareter påverkar onekligen samhället – och varför skulle minareter byggas om de inte avses att användas?
  Av samma orsak skulle jag även ställa mig emot införande av fler klämtande kyrkklockor (trots att dessa inte klämtar i närheten så ofta som böneutrop sker från minareterna). Jag anser det inte vara nödvändigt då i princip alla har möjlighet att hålla koll på tiden (och när nästa bön är) ändå i dagens samhälle.

 24. Jo, det har jag haft förmånen att göra. Mig störde de inte nämnvärt.

  Men om vi ändå ska fundera över ”ljudproblematiken”. Om jag förstått det hela rätt är inte de (fyra) redan existerande minareterna speciellt högljudda? Snarare ganska tysta. Vad jag menar är alltså att man trots detta vill _förbjuda_ fler byggen, oavsett vad detta skulle innebära. Man vill alltså även förbjuda en hypotetisk minaret långt ute i skogen.

  Jag tvivlar alltså starkt på att människor röstar emot detta på grund av någon slags ljudnivåproblem.

Kommentera