S och mp privatiserar Göteborgs hamn

I Göteborg ska kommunfullmäktige ta beslut om att privatisera hamnen – nordens största – nu på torsdag. Kommunen styrs av s och mp som i denna fråga är på samma sida som de borgerliga partierna. Enda oppositionen mot privatiseringen i kf utgörs av Vänsterpartiet.

Privatiseringen som sker genom styckning och utförsäljning av verksamheten framstår som obegriplig. Hamnen har gått med vinst – till kommunen – under en rad år. Hamnarbetarna vill inte byta ägare. Kommunen tappar inflytandet över denna vitala verksamhet för Göteborg. Risken för att hamnen inte gör strategiska investeringar eller satsar på bra miljö ökar.

Särskilt sorgligt är det att socialdemokraterna bedriver borgerlig politik i konflikt med de fackliga organisationerna. I denna fråga är Hamnarbetarförbundet och Transport överens. Det går inte att slå undan misstanken att socialdemokraterna vill straffa Hamnarbetarförbundet som organiserar merparten av hamnens arbetare för att de är ett militant och självständigt fackförbund som inte går i SAPs ledband.

De fackliga organisationerna kallar till protester mot detta beslut i samband med kommunfullmäktiges beslut nu på torsdag, samling 15.30 på Gustaf Adolfs Torg, slut upp om du kan.

Även om detta är ett kommunalt beslut så måste jag säga att man blir besviken på högerpolitiken hos s och mp. Tidigare under mandatperiod avbröt Vänsterpartiet i Göteborg samarbetet med de två partierna i stadens styre. Då hade jag lite svårt att se att det var ett nödvändigt beslut . Men hade det inte skett då så hade det varit riktigt att bryta nu på grund av privatiseringen av hamnen.

En reaktion på “S och mp privatiserar Göteborgs hamn

  1. Jag kan väl kosta på mig funderingen, om V varit kvar i majoriteten.
    Hade kanske rent av privatiseringen inte blivit av?
    Vill S spräcka majoriteten i en sådan här fråga, mot facket och folkopinionen.
    När V bröt på 10-delar i skattesats, kom inga värden till skada, egentligen bara V själva.

Kommentera