Piraterna seglade snett direkt

Det gick snabbare än jag trodde för Piratpartiet att komma in i värmen och börja kompromissa i viktiga principfrågor i EU-parlamentet. Jag vet hur det funkar, man bjuds på några lagom luddiga formuleringar i en kompromiss, men inga garantier om politikens konsekvenser. Sådant är juristerna i systemet mästare på. Sedan får man vara med vid bordet och tycker plötsligt att man är medansvarig för kompromisser som är alldeles för svaga. Till det kommer det politiska och sociala trycket från partigrupp och kollegor ”det vore bra att komma överens här”. Det är då man ska minnas varför man är vald till EU-parlamentet, på vems uppdrag man åker till Bryssel och Strasbourg. Men piraterna valde istället att följa strömmen i frågan om telekompaketet, en av de viktigaste av ”deras” frågor som de kommer att besluta om under hela mandatperioden,

Till skillnad från piraterna röstade Eva-Britt Svensson och vänstergruppen nej till förslaget. I Expressen i måndags förklarade hon varför:

– Det första är att kompromissen inte ger medborgarna tillräckligt skydd från myndigheters och internetleverantörers övergrepp. Den talar bara om en prövning före avstängning, inte om en domstolsprövning. Detta öppnar för godtyckliga åtgärder.
– Det andra skälet är att mina ändringsförslag om rättigheter på internet – Citizens’ Rights Amendments – inte finns med i kompromissen. Det öppnar för ett nät där det inte är självklart att alla användare har tillgång till hela nätet, där alla sajter inte har samma möjligheter att synas. Vi behöver vara mycket tydliga med att det inte ska vara tillåtet att leda in nätet i en sån fålla. Slutresultatet skulle riskera att bli en samling kabel-tv-kanaler snarare än fri kommunikation för alla.
– Det tredje skälet är att telekompaketet hamnar under reglerna för den inre marknaden. Det betyder att det kommer att bli EU-domstolen som avgör konflikter. Och jag vill inte ge mer makt åt denna domstol, den har redan alldeles för mycket av den varan.

Frågan är om Piratpartiet kan återupprätta sitt förtroende efter detta, jag tvivlar.

Igår var jag och talade om mina böcker på biblioteken i Grubbe och Nordmaling, trevligt. Idag bär det av till Sundsvall. När man har varit borta ett tag märker man vad som har förändrats. I Umeå provade jag den nya paltrestaurangen, inte illa. Certifierad av Ronny Eriksson var den också. Vet ni förresten att Västerbotten också står för den kulinariska innovationen Calskrove? En dubbel hamburgare med strips inbakad i en pizza…

29 reaktion på “Piraterna seglade snett direkt

 1. Nu försöker du blanda ihop korten lite. Eva-Britt Svensson röstade först för att inte hantera annat än 138:an i omförhandlingarna, och nu klagar hon för att hon inte fick ändra på andra saker?

  Nu när vi röstade för telekompaketet så kom iaf ett skydd med, jag är skeptisk till att fälla telekompaketet och inte få något skydd alls hade varit en bättre väg.

 2. Vp:s ståndpunkt verkar vettig. Jag tror inte pirater följer finliret i EU, det gör förresten få människor inkl jag själv.

  På tal om böcker (och i detta fall också politik): Den bok, eller det epos, som gjort störst intryck på mig tror jag är Fogelströms Stad-serie med början 1860 och slutet hundra år senare i en tid och en miljö som jag själv känner väl. Moberg har skrivit på ett liknande, och nästan lika berörande, sätt i sin Utvandrar-serie. Båda har gett fan i att fokusera på JAGET utan istället försökt att beskriva något som ligger utanför dem själva, kort sagt gjort något bestående. Snoka i arkiv och sen vävt ihop en historia med x procent fiktion. Tror det är Fogelströms förtjänst att jag känner mig som för evigt tillhörande småfolket/sossarna/arbetarna även om jag inte röstar på dem längre utan på partier som de lierar sig med.

 3. Pingback: Rick Falkvinge (PP) » Vad sysslar Vänstern med?

 4. Men varför röstade då Eva-Britt och vänstergruppen för att enbart förhandla om tillägg 138 när förlikningen började? Det beslutet dödade ju alla s.k. ”Citizen Right’s Amendments” på en gång. Om hon hade velat ha med dem så hade det väl varit vettigt på något sätt att säga att hon ville ha med dem i förhandlingarna, som Piratpartiet och Greens/EFA gjorde, som enda partigrupp?

 5. Vad bra att veta att vänstern föredrar det tidigare alternativet:

  DVS:
  #ingen rättsäkerhet
  #ingen nätneutralitet

  Framför alternativet som piraterna röstade för:
  # rättsäkerhet
  # ingen nätneutralitet

  Dessutom är det ju spännande att stå och ropa högt för nätneutralitet när vänstern i kompromissgruppen valde bort just detta från förhandlingarna. Speciellt eftersom Piraterna och gröna gruppen var de enda som ville förhandla in nätneutralitet i telekompaketet…

 6. Hej vänsterpartist!

  Jag tycker det är smått olyckligt att v ger pp en bredsida så här tidigt. Pp vill, bör och kan samarbeta med andra partier i dessa frågor, och är helt klart i behov av vänsterns stöd.

  Christian Engström backas upp både från vänstern (Erik H Josefsson, ypperlig v-partist!) och högern (Henrik Alexandersson). Jag vet inte vilken spinndoktor som dratt igång detta vänsterbombardemang mot pp. Jag hoppas v-skeppet snart inser att varken pp eller v har råd att slåss när vi kämpar mot samma fiende i kriget..

  Slut upp och låt oss samarbeta!

 7. Så det faktum att vår klarsyn att rösta Ja nu har gett Spanien en varning om att de inte längre kan stänga av fildelare betyyder ingenting?

  Vi har dödat hadopilagar i alla länder nu. Det är mer än vad V någonsin kommer kunna ådstakomma under sin livstid.

 8. Man upphör aldrig att förvånas. Men inte nog med att piraterna röstade FÖR telekompaketet. Dessutom lade dom ner sina röster när det gäller Stockholmsprogrammet, som öppnar för överstatlig övervakning och högre murar för asylsökande. Undrar vad deras väljare skulle tycka om de visste hur PP agerar…?

 9. Pingback: Osaklighet och poserande från Vänstern « Christian Engström, Pirate MEP

 10. 1: Ordet ”Domstol” betyder mindre än noll i dagens läge (FRA-”domstolen”)
  2: Det är intressant att vänstern röstade emot PPs och de Grönas förslag om att förlikningen skulle införfatta hela telekompaketet, således har ni inte rätt att klaga när endast 138:an diskuteras…
  3: PP tar hellre ett steg i rätt riktning och jobbar för nästa steg istället för att rösta emot mindre dåliga förslag bara för att framstå som rebeller i media.
  4: Jag föreslår att du (och resten av vänsteranhängarna) läser Christian Engströms och Rick Falkvinges kommentarer om detta.

  Länkar:
  http://christianengstrom.wordpress.com/2009/11/26/osaklighet-och-poserande-fran-vanstern/
  http://rickfalkvinge.se/2009/11/26/vad-sysslar-vanstern-med/

 11. Hej!
  Jag skulle vilja att vänsterpartiet ”kopierade” piratpartiet valmanifest, tror ni skulle vinna mycket på det!
  Just nu funderar jag om jag ska rösta på piratpartiet eller vänstern, har vänstern skrivit något tydligt valmanifest om integritetsfrågor och internet?

 12. Varför är det ingen vänsterpartist som svarar på varför vänsterpartiet inte stödde den gröna gruppen i dess strävan mot att låta diskussionen om Telekompaketet även omfatta nätneutralitet?
  Om vänsterpartiet säger sig stå upp för nätneutralitet nu, varför gjorde man det inte då?

 13. Piratpartiet ville absolut få in nätneutralitet i paketet. Tyvärr röstade vänsterpartiets representant Eva-Britt Svensson röstade mot att förlänga förhandlingarna, vilket skulle ha öppnat för att få in just de sakerna.

  Tillägg 138 som Piratpartiet lyckades få in var ett steg i rätt riktning. Och vi kan skylla på bland annat Vänsterpartiet att det inte blev ett tillräckligt långt steg.

 14. Jag tycker kanske det är lite högt tonläge från båda håll här. Om man är fullt övertygad om att telekompaketet som det blev verkligen kan stoppa HADOPI-lagar så kan det ju vara korrekt att rösta igenom det. Tror man inte det (vilket kännns sannolikare får jag erkänna) så är det nog bättre att markera detta med ett Nej.

 15. Jonas!

  Som någon som ända fram till europaparlamentsvalet i höstas röstat på vänstern måste jag säga att jag är väldigt besviken på den kritik som en del vänsterbloggar nu riktar mot Piratpartiet. Även om det kan vara bra med en kompromisslös inställning till vad man vill uppnå med sin politik så fungerar det ju aldrig så i praktiken.

  Vänsterpartiet har under många år givit sitt tysta stöd till en rad socialdemokratiska regeringar. Oavsett vad socialdemokraterna hittat på så har Vänsterpartiet aldrig valt att fälla en socialdemokratisk regering. Varför vet jag inte, men troligtvis för att alternativet (att rösta på borgerliga förslag) anses som än värre.

  Jämför man situationen under perioder av socialdemokratiskt styre med situationen i dagens Europaparlamet är inte skillnaden så stor. Eftersom Piratpartiet i Bryssel (eller Vänsterpartiet i Sverige) knappast själva kan få igenom sina förslag agerar man på det bästa sätt man kan och satsar på att få fram den bästa kompromiss man kan. Piratpartiet röstar *inte* för saker som man inte kan acceptera, men man väljer heller inte att avstå helt enbart därför att man inte får som man vill. Att kompromissa ingår i den politiska verkligheten och det vet du mycket väl Jonas.

  Jag är väldigt glad att det parti jag valde att representera mig i Bryssel faktiskt *agerar* på det sätt de lovat. Jag kanske inte håller med Piratpartiet i alla frågor, men jag ser hellre någon där som agerar än någon som bara vägrar att vara med då man inte får som man vill. Hade Vänsterpartiet visat ett liknande engagemang hade det varit så mycket lättare att rösta på er istället. Men tyvärr saknar ni glöden, både här hemma och i Bryssel. Det finns naturligtvis undantag, och jag har tidigare räknat dig till dem. Efter ditt blogginlägg ovan är jag dock…tveksam.

  Kan du ärligt säga att det är bättre att inte delta i kompromisser i Europaparlamentet bara för att man inte får sin vilja igenom än att delta och ha en chans att påverka? I det ena fallet får du inget (såvida inte hela kompromissen faller), i det andra får du åtminstone något. När är priset för högt för att kompromissa enligt dig?

 16. Hur kan du säga att PP gör fel som röstar för den bättringen man kan få på Telekompaketet i dagsläget? Man måste kunna göra lagen bättre och detta var ett steg i rätt riktning då man sen kan göra den ännu bättre. Det handlar inte om att motarbeta varandra utan samarbeta. Du borde tacka PP för att vi har uppmärksammat dessa frågor, utan oss hade varken Mp eller V brytt sig ett skit om detta. Allt detta tjaffs är ju bara så att ni ska få fler poäng!

 17. ”Frågan är om Piratpartiet kan återupprätta sitt förtroende efter detta, jag tvivlar.”

  Om 138:an faktiskt kommer försvåra avstängning av fildelare i Frankrike, Storbritannien och Spanien så kommer ju partiets förtroende inte ens vara rubbat. Ropa inte hej för tidigt.

 18. Får jag fråga vad du klagar på? PP gick in i EU för att stoppa telekompaketet och det gjorde dom, så gott det gick.

  För att citera våran eu parlamentariker, Christian Engström ”Det var vi tyvärr ensamma om att tycka. Alla de andra grupperna, inklusive Vänsterns representant Eva-Britt Svensson, röstade emot. Därmed blev beslutet att förlikningen bara skulle handla om tillägg 138. Det var ett nederlag för oss, och innebar att det varken blev möjligt att få in nätneutralitet eller starkare skydd mot avstängning i förlikningen om paketet. Men Piratpartiet och den gröna gruppen gjorde vad vi kunde.”

  Det är sorgligt att du försöker smutskasta PP men istället hänger ut dig själv som en idiot.

  ”you fail”

 19. Vad i hela friden pratar du om?

  Snacka om att kasta sten i glashus. Det var ju ni som röstade emot så att vi inte kunde få in nätneutralitet också, hur tänkte ni då? Det var med andra ord ett bra beslut av mig att sluta stödja V och gå över till PP istället, det syns tydligt nu med tanke på den spin som ni försöker sätta på saken.

 20. Som sagt så drar alla för stora växlar på det här men det ständiga länkandet till Falkvinge och Engström känns en aning patetiskt, kom med argument istället. Och ni som klagar på varför Eva-Britt röstade emot att öppna hela paketet så har hon ju själv skrivit svart på vitt varför när det begav sig http://www.evabrittsvensson.se/?p=53 . Dvs eftersom de hade fått nederlag för fler förbättringar i parlamentet hade de inte mandat att driva dessa i en förhandling och sannolikheten var stor för ett mycket sämre paket.

 21. Hej Kalle,
  Har inte hunnit skriva så mycket de sista dagarna. Men jag tycker att Eva-Britts argument håller bra. Det hade varit bättre om hela paketet hade fallit och kommissionen hade fått börja om från början. Det ser ut att finnas för många svagheter och för mycket ”ludd” i kompromissen,

  mvh

  Jonas

 22. Pingback: En irriterad pirat « Anders Wallner

Kommentera