Överens med en moderat – igen

Nu börjar jag bli lite orolig. För andra gången på kort tid är jag överens med en ledande moderat i Umeå. Förra gången var jag överens med Edward Riedl om att regionen måste få större avkastning från gruvbrytning. Nu är jag enig med ingen mindre än Anders Ågren och frågan gäller snusförbud.

Umeå Kommun planerar att införa tobaksförbud på sina arbetsplatser, därmed förbud inte bara mot rökning utan även mot snus. Det är Ågren gått emot, i alla fall på sin blogg. Jag är helt överens. Rökningen förstår jag, den drabbar även andra men om någon väljer att skada sin hälsa med snus så är det deras ensak. Det finns värre laster och vanor i världen. Ingen annan drabbas när någon snusar och en uppretad snusare som inte får sin prilla är nog ett betydligt värre arbetsmiljöproblem än snuset i sig.

Vänstern får passa sig. Man kan inte förbjuda allt man inte gillar, då blir samhället outhärdligt. Ett samhälle med snuspoliser blir en parodi. Hur var det nu det där med att vägen till helvetet är kantad av goda föresatser.

Läs mer i VK och VF

7 reaktion på “Överens med en moderat – igen

 1. Rökförbud är lika vedervärdigt som snusförbud. Arbetsgivaren äger inte sina anställda. När det uppstår naturliga pauser i arbetet så måste man få koppla av på det sätt man själv vill. En arbetsgivare som vill förbjuda mig att gå ut och ta ett par bloss under arbetsdagen är en fruktansvärd arbetsgivare, en tyrann som behandlar sina arbetare som livegna.

  Att vänsterpartiet och socialdemokraterna, arbetarpartierna, kan vara för sån här skit gör mig faktiskt bestört. Är rökande och snusande arbetare ingenting värda? Vad är nästa steg? Förbud mot att äta godis på arbetsplatsen? Det kan ju vara onyttigt. Förbud mot att prata politik med sina arbetskamrater? Någon kan ju ta illa upp.

  Hoppas Umeå kommun tänker om. Om så inte sker så skulle jag vilja uppmana alla kommunalarbetare att göra uppror mot förbuden. Rök och snusa så mycket ni orkar! Chefen har inte med det att göra!

 2. Jag röstade förstås nej igår på frågan i nät-lokaltidningen i Umeå, VK, när man frågade om snusförbudet var rätt eller ej. Såg att 75 % av de som röstade hade samma uppfattning. Fast det finns saker jag vill förbjuda t ex att högljutt prata i mobiltelefon om privata saker på allmänna platser där man ”tvingas” vara t ex i en tunnelbanevagn eller en buss. Tyvärr mest folk från underklassen som håller på så idag påstår jag. Kvinnor verkar förresten vara överrepresenterade också men det är väl för att de överhuvudtaget pratar i telefon mer och längre.

 3. Vet du varför arbetaren snusar?

  Herrskap snusar sällan, möjligen i det fördolda
  trots att det var vanligt vid hoven förr.
  På den Gyldene Freden kan man njuta av en donation… Read More
  som ger varje gäst rätt att ta sig en pris
  Där är det fint att snusa bland intellektuella
  Vet du varför arbetarna snusar?

  De apade naturligtvis efter herrskapet
  liksom i mycket annat
  När industrialismen och stämpelklockorna kom
  var snuset bra att ha
  När kapitalismen uppfann spilltiden
  och kontrollanter hittade på en massa jävelskap
  och stod med stoppur och avläste hur länge folk pissade
  när sekunden blev delbar i hundradelar
  och prislistorna blev en snårskog av siffror
  Då var snuset en utväg
  Arbetarna fick inte röka de måste tänka på brandfaran
  De kunde också skada sig med pipan i käften
  Det är dyrare att röka än att snusa
  Det är bara herrskapscigarrer som ser hälsosamma ut
  Dessutom måste arbetarna ha händerna fria för arbete
  Ty den dyrbara produktionsapparaten hatar stillestånd

  Aktieägarna riskerar ju sitt kapital
  och den enkle mannan är ju bara en kugge

  Nu vet du varför arbetarna snusar
  Det är mycket enkelt
  Inte behövs det kuratorer och sociologer och fälstsocionomer för att ta reda på det

  Arbetarna snusar av praktiska skäl
  snus är billigare än röka
  Arbetarna är sämre betalda än andra
  vilket också syns på deras blåställ.

  Ur Stig Sjödins klarspråk från 1971

 4. Jag undrar om inte uppdelningen i höger och vänster är förlegat – det hindrar kloka människor på ömse sidor att rida spärr mot dem på ömse sidor som använder politiken för att tvinga andra bli som dom.

 5. Cigarretter skadar andra än rökaren. Snus skadar bara snusaren. Denna skillnad kan en rökande liberal inte ta in, hur många gånger man än påminner honom om den. Men se då förbuden istället så här: såsom en de icke-rökandes försvarskamp mot rökarna. Om rökarna attackerar icke-rökarna med sin giftgas då har de senare rätt att försvara sig, till exempel med förbud.

 6. Det är helt rimligt att förbjuda rökning inomhus. På exempelvis en arbetsplats. Men att förbjuda en arbetare att under en paus i jobbet gå ut och ta en cigarett är inget annat än det vidrigaste förtryck.

 7. Pingback: Lite grann om snuset | Arjeplogsbloggen

Kommentera