Om Centerns historia och partiförbud

I DN skriver Ola Larsmo en intressant text om Centerns bruna historia. Under många år på 30- och 40-talet var partiet djupt påverkat av antisemitism och rasbiologi. De skrivningar som dåtidens Bondeförbund då hade i sitt program vore knappast tänkbara för dagens Sverigedemokrater.

Därför blir det särskilt patetiskt när dagens Centerparti ger sig ut på kommunistjakt i den infama foldern ”varning för röd gubbe”. Förutom att foldern ger en medvetet falsk bild av Vänsterpartiets politik så är den ett exempel på klassisk antikommunism. Nej, dagens centerpartister är inte rasister, dagens vänsterpartister är inte heller stalinister – de är demokratiska socialister. Men i den borgerliga  propagandan verkar det inte vara möjligt att ta in. Det är som att de önskar att den gamla stammens sovjettrogna kommunister fanns kvar. De verkar var de sista som saknar dem. Det är bra tröttsamt. Såväl Vänsterpartiet som Centerpartiet har anledning att granska sin historia kritiskt och öppet. Men bägge partierna är något helt annat idag.

Jag gjorde för en tid sedan en grundlig djupdykning i debatten om partiförbud i Sverige under det andra världskriget. Det var Högern och Bondeförbundet som drev på att ett förbud mot SKP skulle genomföras. En kommunist skulle kunna dömas till fängelse bara för att tillhöra sitt parti. Detta krav backades högljutt upp av Nazistyskland. I samlingsregeringen var det just Bondeförbundet som tillsammans med högern var mest eftergivna gentemot Hitler, det gällde inte minst i att förfölja svenska antifascister. Texten heter ”När SKP skulle förbjudas” och finns under fliken artiklar på denna sida.

Ett udrag ur texten: I talarstolen står riksdagsman Nils Wohlin från Bondeförbundet, centerns föregångare. Han bemöter ett långt anförande från SKP:s ordförande Sven Linderot i vilket han med kraft har argumenterat emot planerna på att förbjuda SKP. Wohlin svarar:
– Det går icke för Herr Linderot att genom de sofistiska utläggningar, som i stort sett upptogo hans anförande, försöka med all sin möda och all sin flit tvätta en neger vit. Jag har därför tillåtit mig att såsom en rent personlig mening – och jag hoppas, att detta icke kan anses otillbörligt – uttala den uppfattningen, att upplösningslagen redan borde ha tillämpats på det kommunistiska partiet.

Läs även Peter Wolodarski i DN.

43 reaktion på “Om Centerns historia och partiförbud

 1. Det du skriver förvånar inte direkt, tyvärr. Visserligen har jag inga kunskaper kring detta annat än från vad man hört i radiodokumentärer under åren men folkdräkterna i deras parader har alltid känts lite skumt faktiskt. Oskyldig idag (för många) men backar man bandet till 30-talet och den tidens polariserade samhälle så anar man att övertramp kan ha begåtts av somliga i den nationalistiska landsbygdsskaran. Flertalet var nog goda medborgare.

  Dagens demokratiros till min favorit Nalim Pekul som verbalt i media ger sig på muslimska moralpoliser i Rinkeby som hindrar invandrarflickor att gå på disco. De obehagliga herrarna anger ömkansvärda skäl för att mildra sitt handlande men ingen tror på moralmilisen förstås. Om det ginge så skulle de utvisas ur landet, men går inte det så måste de buras in eller få typ fotboja. Vi vill inte ha den typen av samhälle som man ser i arabiska och somaliska städer med eller utan Saddamtyper. Vore bra om Ohlys strateger rappt kunde stödja Nalim och andra demokrativärnare här. Om inte gynnas sd ännu mer.

 2. Pingback: The Quickest Road from Serfdom to Serfdom « Nemokrati

 3. Lars Ohly gick ur Svensk-kubanska föreningen först 2005 (först efter att ha hudflängts i media) och kopplingarna mellan diktaturkramarna och vänsterpartiet är fortfarande starka: http://gudmundson.blogspot.com/2008/05/vnsterpartiet-har-inte-gjort-slut-med.html

  Och detta är bara ett exempel på det moderna vänsterpartiets oförmåga att ta avstånd från socialistiska diktaturfasoner (se exampelvis Chávez).

  När bjöd Centerpartiet senast in en rasbiolog för att föreläsa?

 4. ”Nej, dagens centerpartister är inte rasister, dagens vänsterpartister är inte heller stalinister – de är demokratiska socialister”

  Är eva björklund, invald suppleant i vänsterpartiets styrelse, som stödjer castros stalinistdiktatur en demokratisk socialist?

 5. till Niklas och Vidkun,
  Er retorik är ett gott exempel på uppskruvad argumentation som tar lite hänsyn till fakta. Såväl Vänsterpartiets som Lars Ohlys kritik av bristen på demokratri på Kuba är glasklar. Det visste ni kanske redan, annars hade ni enkelt kunna ta reda på det.
  Nej, Chavez är inte en diktator och Venezuela är en demokrati, detta trots att en och annan ungliberal uttalde sitt stöd till försöket till statskupp i landet för några år sedan.
  Jag har inte mycket övers för Eva Björklunds okritiska Kubavurm, men det gör inte att landet kan jämföras med Stalins Sovjet.

 6. Borgarna ska nog spana in lite av sin egen historia innan de börjar kasta småspik. Har de överhuvudtaget vänt på stenarna? Är inte både socialdemokraterna och framför allt också moderaterna skyldiga att kolla lite vad som ligger och skräpar. Det är ju så nertystat. Borde inte Sven Ove Hansson ”Till höger om neutraliteten. Bakom fasaden hos näringslivet och moderaterna”. 1985. Stockholm: Tiden tillhöra det obligatoriska i historiestudiet. Och så en rejäl genomgång av Kris i befolkningsfrågan av Gunnar och Alva Myrdal från 1936. Samt även lite grävande kring den breda politiska enigheten om att inrätta ett rasbiologiskt institut 1922 – som sedan 1959 knöts till Uppsala universitet och döptes om till ”Institutionen för medicinsk genetik”. För övrigt även uppgörelse med de socialdarwinistiska strömningar som föddes ur darwinismen och evolutionsläran som ingalunda var värdeneutral, även om det kanske var Darwins grundtanke. Nedvärderingen av all humaniora härrör ifrån att man kastade ut barnet med badvattnet när man med rätta fördömde det gamla ståndssamhället – tyvärr övergav man därmed också stora delar av en humanistisk idealism som sen aldrig kom tillbaka.
  Se gärna bloggpost Del II – Den sovande regeringen ZZ

 7. En pinsam skamfläck för den gamla bonderörelsen.

  Men hur är det med kommunisternas i Sverige öppna försvar för den allierade Hitlers regim? Med hätska angrepp i Norrskensflamman på britterna för att de minerade malmtransportlederna. Perioden var förstås under Molotov-Ribbentroppakten och ända fram till Operation Barbarossa, då vinden (och kappan) vände. Också intressant?

 8. Jonas; Långt in på 2000-talet har kommunister styrt VP. Ännu idag hänger bilder på Lenin i många av VP:s lokaler. Detta trots att Lenin avskaffade den demokrati som hade börjat gry i f.d. Sovjetunionen efter revolutionen. Ni ser dock inte några bilder på Hitler eller andra diktatorer hos borgarna. Inser ni inte att detta vurmande för diktatorer skadar VP:s trovärdighet?

  Ohly kallade sig offentligt kommunist till dess han blev uthängd i media. Hur hade det låtit om en borgare hade kallat sig nazist? På vilket sätt är det skillnad på dessa ideologier? Minns att NSDAP egentligen var ett vänterextremt parti. Om du inte visste detta bör du läsa på din historia. Även detta vurmande för en förtryckande och mördande ideologi skadar VP:s trovärdighet.

  Visst har borgarna också sina lik i garderoben. Men till skillnad från VP har man övergivit dessa ståndpunkter för ungefär en generation sedan. Det är hög tid att VP på samma sätt rensar sina garderober på det sätt Schyman lovade – men sin inte utförde – redan i samband med Berlinmurens fall.

 9. Joans

  Vad du tycker du att Chavez stänger ner kritiska mediastationer.

  Är inte det första steget till diktatur. Vill påstå att Chavez försöker bli diktator. Och det borde vara Sveriges plikt att ta avstånd från hans regim.

  Råder det inte pressfrihet eller yttrandefrihet, kan det inte heller råda demokrati.

 10. Skulle det verkligen vara så att ”Chavez stänger ner kritiska mediastationer” så skulle det ju så klart vara illa. Nu är det emellertid inte sant. En lögn blir inte till sanning bara för att man upprepar den ofta.

  Här kan du läsa om vad den så kallade stängningen av radiostationerna egentligen handlar om:
  http://www.second-opinion.se/so/view/609

 11. Kan bara instämma i Jonas svar ovan. Ohly har på senare år varit glasklar i frågan om demokrati, inget snack. Visst, Ohly må en gång varit med i svensk-kubanska föreningen vilket är olyckligt men det är ändå historia nu. På senare år har han och partiet varit tydlig, att demokrati står över alllting annat. Sedan när det gäller Eva Björklund så är det högst tragiskt att hon kan vara så okritisk till Kuba.

 12. till Jonas F och Krister,
  Hej Jonas, den period som du talar om ska självklart också beskrivas. Läs gärna min text ”När SKP skulle förbjudas”, den lägger en del fokus på den perioden och de saker du tar upp. Jag har också beskrivit den i min bok ”Masthugget Moskva Madrid”.

  Krister, det finns massor med kommunister som också är goda demokrater. En demokratisk nazist är dock en omöjlighet. Demokratiska kommunistpartier finns exemeplvis i regeringsställning i Sydafrika (via ANC) och Nepal och har stort inflytande i länder som Japan, Indien och Cypern (där presidenten är kommunist). Det innebär självklart inte att alla kommunister är demokrater (kolla bara Nordkorea, brrr). Men CHs nyorientering av Vpk på 60-talet innebar ju just en förening av fullständig respekt för den parlametariska demokratin i partiets vision för svensk socialismen,

  mvh

  Jonas

 13. Till signaturen Krister – Man tänker närmast på SD:s resultat här nu – och hur det kan gå med vågmästarställningen. Är det inte ganska brännande frågeställningar? Hur tycker du det ser ut i Vellinge. Den politikern är ordförande i Moderaternas nationella valberedning. Vad säger du om det? Tycker du det tyder på att man vädrat ut ordentligt?

 14. Håller till fullo med signaturen Markus: ”Råder det inte pressfrihet eller yttrandefrihet, kan det inte heller råda demokrati”.
  Därför är det ytterst oroande det som EU nu håller på med när det gäller Internet – även när det gäller Telekompaketet – och FRA-lagstiftningen i Sverige där personer kan bli avstängda från nätet utan föregående domstolsbeslut, respektive avlyssnade efter beslut i en domstol där den enskilde inte har rätt till ombud och vars beslut inte går att överklaga – något som JK sagt ”strider mot grundläggande principer inom svensk rätt”. Vidare är ACTA-förhandlingarna är hemliga trots att de berör lagstiftning som berör just yttrandefrihet och andra grundläggande medborgerliga rättigheter. Till och med Reportrar utan Gränser har engagerat sig.

 15. Jo Simon för ProChaveistiskt propaganda existerar ju inte här.

  Det är lite lustigt att det är de Chavezkritiska som stängs ner. Man brukar alltid ha en alternativ förklaring till varför i alla diktaturer.

  Men visst tro du på att det råder demokrati i Venenzuela. Det får dig säkert att sova bättre om nätterna. Vi får väl se om han avgår 2012.

 16. Ingen svarar på det som pågår här – och nu. Dvs att SD har fått höga siffror i opinionsmätningarna och diskussionen om deras vågmästarställning i riksdagen. Samt om Vellingemoderatens höga position inom partiet. Han har ju klart främlingsfientliga åsikter – överhuvudtaget i de kommunerna finns det mycket gammal skåpmat att ta tag i och studentföreningen Heimdals arkiv är fortfarande inte öppnat mig veterligen.

 17. Vidare diskuteras inte heller det vi har runt om kring oss – närmare bestämt i Danmark där folkepartiet har vad var det – 17 % av rösterna i riksdagsvalen. Vidare har British National Party tagit säte i Europaparlamentet, de är öppet rasistiska och tillåter bara ”vita” att bli medlemmar. Vidare Berlusconis obrutet starka ställning efter lag om preskription för den typen av brott han riskerar åtal för – och att han bildat parti med fascister – Popolo della Liberta – som mig veterligen sitter i s a m m a partigrupp som svenska moderater och kristdemokrater i Europaparlamentet. Hur ställer sig moderaterna till det. Italien har många platser där – då Popolo della Liberta vann över 40 % av rösterna i EU-valet enl vad jag minns. I övrigt i Europa – idel högerregeringar med allt annat än främlingsvänliga åsikter. Lämpligt att rikta ljuset mot svensk-kubanska föreningen istället. Inte direkt aktuell va.

 18. Markus, huruvida Chavez avgår 2012 eller inte är upp till Venezuelas väljare. Det har varken du eller jag med att göra. Värt att notera är dock att Chavez vunnit ett antal demokratiska val. Samt med knapp marginal förlorat en viktig folkomröstning vars resultat respekterades. I förbigående kan man ju nämna att om EU-eliten haft ett lika demokratiskt sinnelag som Venezuelas regering så hade Lissabonfördraget, som ju irländarna röstade nej till, varit lika dött som den nya konstitution som Venezuelas väljare röstade nej till. Men i det ”demokratiska” Europa ordnades det en ny folkomröstning när folket röstade fel. I ”diktaturen” Venezuela respekterades den första folkomröstningen.

  Krig är fred.
  Frihet är slaveri.
  Okunnighet är styrka.

  Och demokrati är diktatur. Eller hur?

 19. Jonas,
  På villket sätt tar jag inte hänsyn till fakta?
  Vänsterpartiet har eva björklund på en av de tyngsta förtroendeposterna i partiet, och samma eva björklund stödjer aktivt en existerande diktatur, samt förespråkar den ideologi som diktaturen grundar sig på.

  På vilket sätt är det kompatibelt med att vara ett demokratiskt parti?

 20. Eva Björklund för svara för sig själv, jag misstänker att hon tycker att Kuba är en demokrati, en uppfattning som varken jag eller mitt parti delar.

 21. Det var värst vilket tjatande om Kuba. Betydligt mindre om Sverige – Right Here Right Now. Är det inte typiskt Sverige. Stirra sig blinda på oförrätter långtbortistan och så vara hemmablind intill stupiditetens gräns. Hur har vi det med demorkatin – här och nu? Ser inte så bra ut va – för den har just avskaffats. Och så tjatar dessa antikommunister om Kuba. Sverige – vad gäller här – jo att vi lämnat bort riksdagens lagstiftningsmakt till icke-valda institutioner i Europa – samt några regeringsrepresentanter. Det var så Hitler kom till makten i Tyskland. De hade ju knappast majoritet i regeringen utan var några få som kunde kuppa demokratin.

 22. Jonas,
  Men jag förstår inte det här med att ”svara för sig själv”.
  Hon är vald till en av partiets tyngsta förtroendeposter. Därmed visar ju vänsterpartiet att hennes öppna stöd till en diktatur, och ännu mer specifikt stöd av diktaturen när den slänger samvetsfångar i fängelse, är acceptabelt. Hur går det ihop med att ett parti värnar om demokratiska ideal?

  Dessutom är hon knappast ensam. Det finns ju knappast brist på vänsterpartistiska kommunpolitiker (alltså även de invalda på förtroendeposter) inom partiet som stödjer castro. Se tex Frasses blogg?

 23. Niklas,

  Enligt en rapport från Amnesty finns det, om jag minns rätt, ca. 70 samvetsfångar på Kuba. Det är 70 för många. Men man måste alltid jämföra med andra länder i regionerna och jämförbara länder. I guatemala sköt den USA stödda militären ihjäl 200.000! Det skedde inte på Kuba. I Chile ”försvann” 6000 människor under den USA stödda juntan. Det var inte på Kuba. I Brasilien dödade de paramilitära grupperingarna 1000-tals fattiga som låg och ”skräpade” utanför affärerna och gav dessa färre kunder. Det var inte på Kuba. I argentina tog man oliktänkande upp i helikoptrar och dumpade dem i shavet åt hajarna. Det var inte på Kuba. I Honduras precis efter revolutionen i Nicaragua berättar en vän för mig hur man nästan ”sopade upp liken” på gatorna från de paramilitära grupperna. Inte heller detta skedde alltså på Kuba. Eller har skett.
  Kuba är ingen demokrati så som vi förstår den, men demokrati kan vara mer än rätten att spekulera sig till miljonbelopp. Det kan vara rätten att få bestämma över sitt bostadsområde. Rätten att ha tillgång till sjukvård utan att behöva betala förmögenheter. Rätten till skola för ens barn. Och här ligger alltså Kuba långt före bl. a. de nationer jag tidigare nämnt. Så skall man kritisera länder, skall man nog börja i rätt ände.

 24. Charlie,
  Om du precis som i dina exempel räknar den kubanska kommunistregimens brott sedan de tog makten så räknar seriösa bedömmar med att diktaturen mördat ca 10000 samvetsfångar och hållt än fler fågna i den karibiska motsvarigheten till GULAG. Dömda till slavläger för sina åsikters skull, för att de var aktiva liberaler eller socialdemokrater. Till det kan vi addera alla som förolyckats till havs då de försökt fly från Kuba, flyende från förtryck och förföljelser. Vi har dessutom faktumet att regimen dömt landets alla invånare (förutom den kommunistiska nomenklaturan då förstås) genom sin planekonomi till ekonomisk misär. Någon som kommer ihåg DN-reportaget om hur sjuka pensionärer svalt i sin egen avföring på ålderdomshem på ön?

  Men det är så tydligt med vilket ivrigt överslätande vänsterpartister ser på diktaturen på Kuba.

 25. Jag vet inte vart du fått dina siffror från Niklas, men att Kuba varit en förebild för regionen i många sociala avseenden står utom all tvekan.

  F.ö. tycker jag att det är fel av dig at generalisera hela vänsterpartiet beträffande Kuba. Både ledningen och kanske de allra flesta i partiet tar avstånd från det styreseskick som råder på Kuba. Däremot kan man inte förblindas av den borgerliga pressens ständiga propaganda mot Kuba. Jag håller just nu på att läsa ”Masthugget, Moskva, Madrid” av bloggaren själv och ser många paralleller med hur den borgerliga propagandaapparaten med alla tänkbara medel försökte, och i viss mån lyckades – ibland med rätta också – förkastade den ryska revolutionen. Denna ledde så småningom till mycket förödelse och makalösa brott mot mänskligheten. Det innebär dock inte att allt som kom ur den var dåligt!
  Du skall också bära i tankarna att den mesta av den information vi får om Kuba kommer från det land som i 40 år haft en handelsblockad mot ön. I USA vore det ett stort nederlag för den härskande klassen om man kunde påvisa något positivt överhuvudtaget som kommer ut ifrån ön.
  När du jämför antalet människor så bör du också jämföra antalet år som detta har ägt rum under. Jag betvivlar dina siffror när det gäller Kuba, men betänk att du talar om en nation som för det första genomgick en revolution, som kräver obehagliga beslut och många mänskoliv (minns inte vem som sa det, men en omelett kräver många krossade ägg). I fallen Argetnina och Chile var det under ganska begränsade perioder. Likaså i Guatemala även om det där fortsätter att mördas och torteras i betydligt större utsträckning än på Kuba.

 26. Charlie, tycker du att detta verkar vara en bra förebild?
  http://www.dn.se/kultur-noje/den-forbjudna-sanningen-om-kuba-1.307898
  hade något sådant inträffat någon annanstans på jorden hade sådana som du använt det som bevis på kapitalismens förfall.

  Sedan kommer det andra påståendet, nämligen att all misär på Kuba beror på USAs blockad. Men jag kan ta fram en hel del castro-citat där han säger att Kuba inte vill ha USAs handel och kommersialism, utan det är planekonomi utan konsumtionsartiklar som gäller för kuba.

  Angeånde siffroran så stämmer de. De kommer ur ”kommunismens svarta bok” av Curtois. Vidare vad menar du med att ”en omelett kräver många krossade ägg”? På vilket sätt var det nödvändigt för castro att mörda och fängsla tex socialdemokrater EFTER det att batista störtats?

  Sedan, hur skall du ha det charlie? Är Kuba och ryska revolutionen bra, eller är det något förkastligt? I ena stunden försöker du svära vänsterpartiet fri från någon skuld som inte stödjer diktaturen på Kuba, och i nästa mening så försvarar du förtrycket och morden på Kuba då du påstår att de var nödvändiga. hur skall du ha det?

 27. Det är ok att kritisera Kuba. Men problemet från liberalt håll är att man aldrig självmant tar upp Guatemala, Dominikanska republiken, Haiti, Chile, Nicaragua, El Salvador. Länder som drabbats av USA-stödda statskupper och inbördeskrig. Som JS skrev här: det var farligare att vara politiskt oppositionell i El Salvador än i DDR på 80-talet. Man ser bara till flerpartisystem men aldrig till människornas rätt till sjukvård, utbildning och frihet från analfabetism. Det är som om USA:s och korrupta regimers våld och övergrepp översesmed för att undvika fler Kubaliknande eller socialistiska försök.

 28. Hvorfor ikke diskutere litt viktigere og mer dagsaktuelle forhold, som at to av regjeringspartiene i Sverige, Centern og Folkpartiet, er medlem av den Liberale Internasjonalen, som nylig har valgt kuppresidenten i Honduras, Roberto Micheletti, til visepresident. Borgerlighetens støtte til diktatur er altså ikke bare historie, men fortsetter den dag i dag!

  Det Sveriges Kommunistiska Parti som hyllet Stalin er i dag representer i just SKP (tidligere APK). Dagens Vänsterparti kan nok heller sammenliknes med den tids Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, som var et demokratisk sosialistisk parti, fjernt fra dagens nyliberale SAP.

 29. Centern varnar för ”röd gubbe” kanske de åsyftar på Geely, den kinesiksa gubben, som vill ta över Volvo. Räds ni? Och till er alla som i brist på goda och sakliga argument kallar vänsterpartister för kommunister, granska högern istället om ni vågar och törs.

 30. Tydligen vill rätt månag här att vi skall glömma diktaturen på Kuba, eller till och med acceptera den.
  Men Jonas, är inte Eva Björklunds förtroendepost inom västerpartiet, ett erkännande av att hennes öppna stöd till diktatauren på Kuba är acceptabel?
  Och hur går det ihop med partiets påstådda demokratiska ideal?

 31. Bäste Niklas,
  Du verkar nästan besatt av Eva Björklunds enorma inflytande över politiken och vänstern. Vad jag och mitt parti tycker om bristen på demokrati på Kuba har jag redan redogjort för. Nej, en eller annan kubavän gör inget stalinistparti av Vänsterpartiet lika lite som en och annan liberal som försvarar statskupper i Honduras eller Venezuela gör Folkpartiet till ett diktaturparti. Ta nu och tagga ner lite och ta helg.

  Jonas

 32. Jonas,
  Igen, Eva björklund är inte ”en eller annan kubavän”. Hon sitter på en av de tyngsta förtroendeposter ditt parti har och är samtidigt sedan flera år djupt organiserad i en förening som aktivt stödjer diktaturen på Kuba och dess förtryck av befolkningen. Något liknande skulle vara omöjligt i de andra Riksdagspartierna.

  För min del tycker jag snarare det är komiskt när du kommer och slår på stora trumman att vänsterpartiet minsann och da gjort upp med er historia. Men när det krävs svar på varför just vänsterpartiet accepterar, ja till och med belönar diktaturförespråkare med höga förtroendeposter, då har du inget svar.

 33. Niklas,

  Ta en paus! Snälla. Jag har aldrig påstått att Kuba varit ett ideal. Jag har aldrig påstått att mina åsikter representerar Vänsterpartiet på något sätt.

  Och dina frågor tror jag inte du riktigt vill ha svar på. Du verkar vara en alltför klok man för att inte förstå innebörden i vad jag skrivit.

  Nu är det helg. Låt oss njuta av den, var och en på sitt sätt. Hemmakvällar med filmer, promenader i parker, konserter, fester. Spelar ingen roll. Men åt oss alla, oavsett politisk uppfattning ha en bra helg. Jag önskar dig en i alla fall!

 34. Niklas vill gärna stirra sig blind på allt annat utom här och nu. För tittar man på det blir man ju mörkrädd. Vi har passerat anständighetens råmärken vad gäller arbetslösa, sjukskrivna, ungdomar, skola, budgetunderskottet, upplåningen till skattesänkningar, svältkurer för sånt som alla behöver – utbildning, bra bostad, vård osv.
  Sen står SD och rycker i dörren till riksdagen och i EU sitter rasister och fascister och roar sig för skattepengarna.

 35. Jobb? Hela grundidéen med kapitalismen är att konkurrera! Om det finns jobb åt alla blir ju arbetsköparna fullständigt maktlösa. Det ligger i borgarnas intresse att ha en ”naturlig” arbetslöshet. Att det alltid kommer att finnas arbetslöshet är uppenbart. Men att garantera folket ett arbete strider mot det ekonomiska system som Alliansen står för. Samma sak när det gäller boende.
  1919 fick vi fackligt lagstiftat om åtta timmars arbetsdag. Högern var de största motståndarna. Idag kräver vänstern 6 timmars arbetsdag och var finns det största motståndet?

 36. Jag läser inläggen och inser att vi distanserats en aning från huvudfrågan. Delvis p.g.a. mig själv. Jag drog upp Kuba och socialismen. Men det är en trevlig debatt.

  Förresten. Jag har varit i Venezuela (2006) och talat med folket. Och jag kan säga att 99% av de jag talade med var mycket nöjda med Chávez. Visst finns det opposition (ännu en anledning att inte gå på småliberalernas linje om att det inte är en demokrati), men den finns främst bland överklassen.

Kommentera