Men Mona, hur tänkte du nu?

I DN uttalar sig Mona Sahlin för en mittenregering i vilken Socialdemokraterna kan samregera med Centern eller Folkpartiet om Sverigedemokraterna blir vågmästare efter nästa val. Jag tycker att Sahlins utspel är obegripligt. Det är högst osäkert om SD verkligen kan ta sig in i riksdagen. All energi bör användas till att få dem under 4 %-spärren. Att i det läget börja ge dem makt över regeringsbildningen har antagligen motsatt effekt. Dessutom ligger en rödgrön valseger, oavsett om SD kommer in i riksdagen, inom räckhåll. Att i det läget börja tala om att samregera med Maud Olofsson och/eller Jan Björklund fungerar mest demoraliserande för många rödgröna och skapar oklarheter för väljarna.

Frågan är också om en mittenregering är en speciellt god idé om SD blir vågmästare. I många länder har blocköverskridande regeringar för att stänga ute rasistiska partier haft motsatt effekt, de har istället växt i styrka. Dessutom är det svårt att idag säga att fp eller c skulle stå mindre långt till höger än m eller kd. Det är bra trångt i högerburen och hur ska en gemensam politik som gör något åt klassklyftor och arbetslöshet kunna formuleras med  partier som har orsakat problemen och vägrar lära av det?

Det går inte att skaka av sig tanken att Mona Sahlin egentligen vill slippa det rödgröna samarbetet och istället göra upp åt höger. Det är i så fall en stort misstag som kommer att få väljare att fly ifrån det redan sargade partiet. För Vänsterpartiet kan ett samregerande med c eller fp aldrig komma i fråga som partiernas politik ser ut idag, det alldeles oavsett om SD blir vågmästare eller inte. De partierna står helt enkelt för långt till höger. Istället bör Vänsterpartiet hålla fast vid det rödgröna samarbetet. Jag befarar att mp kan sälja sig billigt för att regerera även med c och fp. Vänsterpartiet däremot bör hålla en tydlig vänsterkurs och stå  som garant för det rödgröna alternativet.

Se även Aftonbladet, SvD

Andra som bloggar i ämnet: Lindahl, Jinge och  Helena Duroj

17 reaktion på “Men Mona, hur tänkte du nu?

 1. Jonas:

  ”Vänsterpartiet däremot bör hålla en tydlig vänsterkurs och stå som garant för det rödgröna alternativet.”

  Fast det kommer vp aldrig att göra, så mycket kompromisser det partiet kan tänka sig göra. Men kan tro något annat när partiledningen exempelvis numera är för EU-medlemsskapet?

 2. Pingback: Sahlin lämnar Walk Over? | Jinges Web och Fotoblogg

 3. Pingback: Mona Sahlin (s) öppnar för styre med C och FP « Vanster58’s Blog

 4. Ja, det verkar onödigt och gå ut och snacka nu. Fast Mona Sahlin är, enligt min mening, politiskt instabil (som jag själv men jag är inte heller partiledare) och jag tror att hon helst vill slippa vp men inser numera att det inte passar sig eller ens går matematiskt.

  Egentligen tycker jag att politiskt kompromissande inte något fel utan tvärtom är berömvärt och typiskt för demokratiers sätt att funka. Det speglar ju att folk har lite olika synsätt på hur i ett land ska ske. Enklare då i t ex Iran och Kina, där tjafsas det inte och den yttersta konsekvensen av det är att folk hängs rätt lättvindigt.

 5. Det klokaste Mona kan göra är att ge upp Kommunisterna och Tomtenissarna. Sedan kan hon bilda en majoritetsregering med alliansen. Mona kan bli bilminister.

 6. Jag var tidigare för detta rödgröna samarbete men nu är jag mot. Det är så mycket faktorer och knivar i ryggen som dagens Sahlin utspel så vi riskerar på allvar tyna bort. Hur vi ska bryta detta samarbete vet inte jag inte men jag är mycket bekymrad över kommande val. Men givetvis jobbar vi stenhårt för en valframgång. Men vi har motvind trots en borgerlig regering.

 7. Fast Ohly har tidigare i höst uttalat sig på liknande sätt som Sahlin, att samarbete mellan blocken kan bli aktuellt om SD kommer in. Går inte att lita på V:s agerande i ett sådant läge. Lockelsen att vara med i regeringssammanhang är för stark. Går alltid att säga att de rödgröna genom Sahlin ska kunna påverka en del beslut.

 8. Med tanke på sista stycket i din text, där du medger att du helt saknar tilltro till s och mp, bör hela samarbetet ifrågasättas. Överväg istället vad som händer om v bryter samarbetet med klart uttalad vänsterkritik av forna samarbetspartners. En ny regering fortsätter man stödja. Men verkliga påverkansmöjligheter kan bli större, partiets röstandel kan tom bli större på självständig basis.

 9. Jaha Ola, du menar de ”verkliga påverkansmöjligheter” som vänsterpartiet haft som stödparti till S sen vänstern kom in i riksdagen? Dem ger jag inte mycket för, även om många högersossar säkert önskar slippa V i regering…

 10. Anders

  Det spelar la ingen roll om man hamnar i regeringen om inte vänsterpartiets politik påverkar. Arbetarrörelsen styrka ligger i dess moblisering och det är just det Socialdemokraterna tappat, det är där vi måste jobba, inte att bli så regeringsdugliga som möjligt.

 11. Pingback: (M)ona-och-(M)aud-effekten « Nemokrati

 12. Jag tror inte hon tänkte överhuvudtaget.
  Jag tycker Gustav Landström har rätt. Jag inser också att det är svårt för vänstern att få gehör för sin politik utan att samarbeta med socialdemokraterna. Men vi måste bli tydligare beträffande ideologi och dra sossarna åt vänster istället för att själva dras till höger.
  Det var bara en hastig och möjligen ogenomtänkt reflektion.

 13. Och utomparlamentarisk mobilisering kan man inte syssla med om man siktar på regeringsinnehav? Man kan inte vara ideologiskt tydlig även om man är lika tydlig i regeringsfrågan? Var inte löjlig. Visst, man får problem om man lovar väljarna att göra saker som är omöjliga att genomföra, men sådan ohederlighet kan vi med varm hand lämna till sektvänstern. Att tro att V som stödparti till en S-MP regering skulle få större genomslag för sin politik än om man satt med i regeringen strider mot både förnuft och mot all tidigare erfarenhet av tiden som stödparti.

 14. Pingback: Nazisterna Marcherar – Dagens Bild | Jinges Web och Fotoblogg

 15. Allting kan bli fel.

  S-ledningen är numer knappast socialdemokratisk (annat än till namnet). Det gör det svårt för alla som vill ha en vänsterpolitik om vänster betyder mer jämlikhet och minskade samhällsklyftor.

  Vänsterpartiet har det svårt redan innan – av olika skäl, och än värre blir det med en S-ledare som Mona Sahlin – som alltså inte tycks vilja ha med Vänsterpartiet alls utan hellre vill samarbeta högerut.

  Vänsterpartiet tycks tystare – därtill kanske tvungna – och riskerar att i värsta fall inte nå fyra procent eller att bli marginaliserade i en allians eller att bli lämnade utanför av andra anledningar (som Monas utspel).

  Politik verkar inte vara en okomplicerad sak.

 16. Måste man inte räkna med möjligheten att Mona Sahlin visste svaret på förhand? Då har hon slängt åt sossarnas högerflygel ett rejält köttben utan att det kostat något.

 17. HEJ Kamrater!
  Jag få skriva Rak på sak!
  Tyvärr, socialdemokrater är icke socialister men de är bara(bra) demokrater, därmot den andra sidan, Svarigedemokrater är svenskar men absolut de är ICKE demokrater.
  så haft jag politisk kännedom(känsla) från alla dessa åren i samhälle liv.
  Lycka till en framgångrik val nästa år!

Kommentera