Med vargen vid dörren

Som SvD och många andra rapporterar så visar den senaste SIFO-mätningen att Sverigedemokraterna skulle få 5.8% om det vore val idag. Vi skulle, med dagens siffror, få ett öppet rasistiskt parti som är värmestuga åt gamla fascister som vågmästare i riksdagen. En väckarklocka för den som ännu inte har vaknat, men ingen anledning till panik. Det är långt ifrån säkert, kanske inte ens sannolikt, att Sverigedemokraterna sitter i riksdagen om ett år. Det hela avgörs av oss som inte är Sverigedemokrater, hur vi tar debatten och hur mycket utrymme vi ger dem.

Ulf Bjereld tycker jag benar upp läget bra i sina fyra enkla regler för hur man bör förhålla sig till SD. Visst kommer det att bli nödvändigt att ta den direkta debatten med SD mer än tidigare, men det finns ingen anledning att bjuda dem på någon gratisresa.

För Vänsterpartiet tillkommer en femte regel, bedriv tydlig vänsterpolitik. Sverigedemokraterna lever delvis på att exploatera verkliga problem som utanförskap, klassklyftor, bristande integrationspolitik och sociala problem i vissa förorter. Till dessa problem ger de inga lösningar, de har bara hat och fördomar att erbjuda. Men vänstern måste ge lösningar på de frågorna. Det som av rasisterna framställs som problem med invandrare är oftast problem med klasskillnader, arbetslöshet och brist på möjligheter. På de problemen har bara vänstern svaren men det kräver fokus på dem och på dem som drabbas av dem.

I Sifos mätning är den rödgröna majoriteten inte långt borta, dessutom lever kd och c farligt nära 4 % spärren. SD i riksdagen som vågmästare vore sämsta möjliga utgång av valet. Vi har en borgerlighet som på olika vis inte klarar av dra gränsen tydligt mot rasisterna, senast har dessa bevisats av moderaterna i Skåne. Alternativet till detta moras är en rödgrön valseger 2010.

Läs mer om SIFOs mätning i SvD och DN.

7 reaktion på “Med vargen vid dörren

 1. Ett utdrag ur GP:S ledare idag finns på min blogg. (Läs hela i GP).
  En ledare som tydligt tar ställning. Eller är det jag som är KONSPIRATORISK!?

 2. Just det att bedriva en tydlig vänsterpolitik tycker jag också är viktigt. Man skall inte vara rädd för att citer Marx när det är på sin plats eller ta ordet klasskamp i sin mun. Vänsterpartiet har de senare året blivit lite mer ”etablerat” och inte vågat vara ett tydligt alternativ till Sossarna. Högern fiskar ju röster i de vatten där ingen står. Dvs. hos sossarna som jag inte har någon förhoppning om skall dra sig vänsterut. De är, enligt mig, bara mindre höger än Moderaterna (och högst nyliberala) och det är i dessa tomrummen som vänstern skall träda fram! Tycker jag alltså.
  Sossarnas brist på klargöranden om vad man vill har mycket riktigt lett till SDs uppgång. Och det är olyckligt. Det kommer alltid att finnas en lite del som har fascistoida åsikter, men bara vi i vänstern (oavsett vilken vänster) kan se till att mota Olle vid grind!

 3. Hej Jonas, menar du att kriminalitet och t.o.m. stenkastning mot polis och brandkår vid bränder i förorterna har grunden i klassklyftor? Förstår inte de som startar bränderna/stenkastningen att de håller på att pinka i motvind, om utrycket tillåts? Bilden av anarki resulterar ju bara i att SD får en massa gratisreklam och deras livsmiljö blir ännu sämre. T.o.m. säkerheten blir lidande! Tror du brandkåren åker ut til en riktig lägenhetsbrand lika fort om de måste vänta in poliseskort? Enligt mitt synsätt måste man ta tag i problemindividerna och ge dem ordentliga straff. Direkt – inget mer daltande och prat. Det är ju potentiellt livsfarligt med stenkastning. Hur illa det än är ställt ekonomiskt eller socialt så tar man bara inte och eldar upp grannarnas eller kommunens (dvs kommunkollektivets) egendom, det är bara så urbota dumt.

  Menar du att man ska tiga ihjäl SD och den invandrarproblematik som ändå finns? Är det en bra lösning att sopa problemet under mattan? Man måste inse att Piratpartiet (i EU-valet) likväl som SD nått relativt höga opinionssiffror pga att det politiska etablissemanget helt struntat i en fråga som av många vanliga männniskor upplevs som viktig. Tillräckligt viktig att ta steget att rösta på partiet i fråga. I dagens politik så tycker jag det är svårt att hitta ett parti som helt och hållet står för de åsikter jag har. Då får man ibland välja de frågor man vill trycka på, så kanske det generella politiska klimatet ändras åt det hållet.

  Den politiska historiken hos SD luktar illa men o andra sidan så har (S) också mindre fina lik i garderoben med statens institut för rasbiologi som fint exempel. Andra kära partier och ideologier har ju också haft sina svackor. Dåvarande extremvänsterns forna idoler i kommunistiska Sovjetunionen hade ju sina Gulag-läger och brutal förföljelse av meningsmotståndare. Oliktänkare som Trotskij blev om jag inte minns helt fel avrättad på order av sina gamla ”kamrater”.

  Slutligen hoppas jag att du ser att det är en stor skillnad på att vara kritisk till den förda invandringspolitiken jämfört med att vara rasist eller främlingsfientlig.

 4. till Nyfiken,
  Visst måste man få vara kritisk till invandringspolitik. Jag är kritisk till mycket i den däribland hur vi hanterar mottagandet av ensamma flyktingbarn och att flyktingar ofta har svårt att få arbete och möjlighet att försörja sig själva. Men det är en sak, att vara rasist är något annat och SD är ett rasistiskt parti som sprider hat och fördomar, idag är det främst muslimer som är målgruppen. SD exploaterar verkliga problem, men de presenterar inga lösningar på dem.

  Jag håller med dig om att man inte kan ursäkta kriminalitet som att angripa räddningstjänsten eller elda upp bilar. Brott är brott och polisen måste hade resurser som krävs för att bekämpa dem. Taskiga förorter och arbetslöshet ursäktar inte brott, de flesta som är i den situationen skulle aldrig drömma om att begår brott, alla har ett val och ansvar som person och som förälder. Men är man lite smart och funderar lite längre så gör man också något åt bakomliggande orsaker som kan handla om utanförskap, segregation och mycket torftiga miljöer, för det krävs politik, inte bara polis.

  Det finns mycket unket i svensk politisk historia. Men två fel gör inte ett rätt. Rasismen är till sin karaktär antidemokratisk eftersom den bygger på att man förnekar människors lika värde och inte ser folk som individer med rättigheter och skyldigheter.

  Jag tänker ta debatten med SD där det behövs, men jag tänker inte behandla dem som ett parti bland andra, för de är de inte.

  mvh

  Jonas

 5. SD är inte ett rasistiskt parti. t.o.m. invandrare är med i och röstar på SD.

  Själv tänte jag rösta på SD, då alla andra partier vägrar ta tag i invandringsfrågan, utan enbart skyller alla dess problem på samhället istället.

  Något parti måste representera alla de svenskar som tröttnat på sveriges invandringspolitik. Och just nu är det bara SD som man kan rösta på. För det är väl så i slutändan, att riksdagen skall representera folket?

 6. Hoppsan;
  Det skulle inte ha stått valet 2010 i mitt tidigare inlägg, utan 2014.

  Och Jonas kunde alltså inte svara. Det var ju tråkigt. Jag hade gärna velat veta.

Kommentera