Krigets pris

Massakern på Fort Hood i Texas, med tolv dödade, har enligt uppgift utförts av en militär som inte ville sändas på tjänstgöring i Irak. Det  är ett ovanligt blodigt dåd. Samtidigt är det bara ett i raden av exempel på hur kriget i Irak och Afghanistan leder till våld även i USA. Oftast är det hemvändande soldater med posttraumatisk stress som är förövare. Ofta är de också själva offer, bara på Fort Hood har 75 soldater begått självmord sedan Irakkrigets början. Andra begår själva grymma till synes oförklarliga våldsbrott. Många familjer faller samman i skilsmässor och misshandel av partners och barn utförda av tidigare soldater som inte klarar av att hantera sin situation. Tusentals hemvändande soldater lider av allvarliga psykiska problem. Andelen hemlösa med bakgrund i militären är förskräckande hög. Om det är en del av priset för kriget som betalas av amerikaner, vad är då inte priset för irakier och afghaner? Det är något att tänka på för dem som i dessa dagar sitter i Washington och Stockholm och funderar på att sända ut fler soldater i kriget.

I USA hyllas militären som hjältar och föredömen. Rekryteringen av soldater, USA har ingen värnplikt, har dock en annan och mycket krassare bakgrund än den glödande patriotismen. När krisen djupnar och fler blir utan arbete söker sig allt fler till militären därför att de saknar framtidsutsikter. I militären kan de få lön, sjukförsäkring och en utbildning. De kan försörja sina familjer. Många upplever sig inte ha mycket till val. Många är mycket unga och vet väldigt lite om konflikterna och länderna som de placeras i. Om USA hade varit ett land med arbete, möjlighet till studier och sjukförsäkring för alla så skulle militären snabbt få brist på rekryter.

Läs mer i DN, SvD, VK och Aftonbladet

4 reaktion på “Krigets pris

 1. Jag hoppas du medger polemik. Jag är inte säker på vad du grundar dina påståenden att ”Om USA hade varit ett land med arbete, möjlighet till studier och sjukförsäkring för alla så skulle militären snabbt få brist på rekryter”. USA har mig veterligen inte, och jag bor här, högre arbetslöshet eller lägre andel som går till högre utbildning än Sverige. Vad gäller attentatet på Ft Hood vet vi inte motiven denna psykolog hade, men han lär ju inte riskerat att hamna i strid som psykolog. Han verkar ha varit motvillig att gå i krig mot andra muslimer men inte ha några problem att kallblodigt skjuta ned obeväpnade kamrater.

 2. Veritas, det tjänar inte mkt till att jämföra med Sverige.
  För först, Sverige har ett mer täckande skyddsnät.
  Folk är inte lika desperata i att hitta ett arbete om dom blir arbetslösa.
  Sen så funkar inte militären här på samma sätt som i USA.
  Det går inte att bara hoppa in och göra utlandstjänst.

  Och sen så låter det på dig som om du tror att den här mannen skulle kunnat göra det där dådet när som helst och att hans enda motiv skulle vara att han inte vill slåss emot muslimer.
  Jag tror att det är det här som kan hända när man försöker tvinga folk till krig.

 3. tänk så har att man kommer från ett land där det är krig ,finns inget jobb och ingen rättvisa, till ett land som man får leva lugnt från början och få det man saknade, sen börjar allt att ändras till att man tvingas till att kriga mot sin egen vilja.
  kanske skulle man kuna göra detta äckliga omoraliska sak som dena man gjorde.
  det första som man tänker på är vad hade han för religion, vad är denna persons bakgrund osv. varför dessa frågor i huvudet kan man inte bara tänk så har att alla är inte lika och att alla gör inte likadana saker.

  ps: svara bara från mänsklig perspektiv, inget religion svar

Kommentera