Grattis Cecilia!

Cecilia Malmström, fp, blir ny svensk kommissionär i EU. Jag var kollega med Cecilia  i EU-parlamentet i sju år. Hon var en trevlig och kompetent person som jag var djupt oenig med i synen på EU-politiken men som jag respekterade som politiker. Till hennes fördel måste sägas att hon tillhörde de borgerliga ledamöter som utan problem kunde vara god vän med en socialist och EU-motståndare.

Många tror att vi har en svensk representant i EU-kommissionen, dessa EUs superbyråkrater. Så är det inte riktigt. EU-kommissionen är ett genuint odemokratiskt organ där kommissionärerna uttryckligen är förbjudna att ta instruktioner från sin folkvalda i hemländerna när de sitter på sina slutna möten. De ska bara representera EU och EUs centralistiska och markandsliberala fördrag och de har enorm politisk makt. Där tror jag att Cecilia Malmström, kompetent och duktig, kommer att trivas väl som övertygad federalist och just marknadsliberal. Som Lena Hennel uttrycker det i SvDMer tjänsteman än politiker, mer europé än svensk. Folkpartisten Cecilia Malmström var ett naturligt val som ny svensk EU-kommissionär.

I många värderingsfrågor som jämställdhet, mänskliga rättigheter och syn på homosexuella är Malmström dock en bra liberal i ordets mer positiva betydelse. Det kunde ha varit betydligt värre och det är kul att vi får en yngre kvinna på den svenska posten. Det var onekligen de borgerliga partiernas tur den här gången, så att få någon som man delar politiska syn med var inte i korten. Carl Bildt som var något av huvudkandidat till posten hade varit ett betydligt sämre val. Han är mer okänslig i sociala frågor och mer direkt insyltad med det europeiska storkapitalet. Kopplingen till storföretagen är EU-kommissionens stora problem.

Själv har jag svårt att tänka mig något värre straff än att sitta i EU-kommissionen, för Cecilia Malmström är det nog precis tvärt om. Så grattis Cecilia!

Läs mer i DN, SvD, VK, GP och Aftonbladet.

Kommentera