Från Brooklyn till Berghem

Har precis tagit mig hela vägen från det kalla duggregnet i Brooklyn till det ännu kallare regnet över Berghem och Umeå. Skillnaden är att det är mörkare i Västerbotten, i alla fall innan snön har kommit, ganska så svart ute redan vid tretiden, ovant. Men det är i alla fall kul att vara hemma igen och träffa vänner och partikamrater. Imorgon blir det valkonferens i Medlefors utanför Skellefteå med beslut om hur valsedlar till riksdag och landsting ska se ut.

Så nu har vi då alla fått en president och ännu en utrikesminister, känner ni den goa känslan? Vår president heter Herman van Rompuy och skriver Haikudikter på flamländska, det verkar inte helt osympatiskt. Vår extra utrikesminister heter Cathrine Ashton och är baronessa. Visst känner ni er delaktiga i dessa utnämningar? Visst var det de här personerna som ni ville ha att föra er talan som EU-medborgare i världen? Demokratin och folkstyret har firat ännu en triumf. Själv måste jag medge att jag knappt vet vilka de är. Ännu ett tecken på hur svårt det är med levande demokrati på EU-nivå, inte minst när allt görs upp bakom stängda dörrar. Läs mer om dem i DN, SvD och Aftonbladet.

Ser att folkpartiets Birgitta Ohlsson är favorit till att bli ny minister sedan Cecilia Malmström har föreslagits som kommssionär. Det är alls inte så illa, tvärtom så bra det kan bli bland dagens folkpartister. Ohlsson framtår som något så ovanligt som en riktig socialliberal i folkpartiet, de börjar annars framstå som något av en sällsynt art. Det är svårt att tänka sig att Birgitta Ohlsson skulle lägga förslag om betyg i ordning och uppförande redan på BB eller hemvärnsövningar för elever i mellanstadiet och den slags som man numera väntar sig från Björklund & Co.

4 reaktion på “Från Brooklyn till Berghem

 1. Pingback: Självklar kritik från vänster | Jinges Web och Fotoblogg

 2. Nån på radion i morse liknade utnämningarna vid påvetillsättandet: hemligt och sen vit rök när man jämkat ihop sig. Fast egentligen är det inte något att förfasas över då förfarandet inte är någon ny företeelse på svensk nationell nivå. Tänker på när man tillsätter landshövdingar och verkschefer som ju ofta, kanske alltid, går internt i de politiska leden utan att annonseras i Platsbanken. Som lök på laxen utnämner sossar vänsterfolk och borgare högerfolk med ett och annat undantag som bekräftar regeln. Det är inte så demokratiskt tilltalande även om de i exemplen inte har någon formell politisk makt. I sak är det dock ett uttryck för samma inställning.

 3. käre Kamraten!
  Tusen tack för svar till min tidigare”inlägg”
  Jag håller med Dig, ja det är bara bra att han tänkte/tänker så.
  Vad skulle jag skriva om dess hög tider är att just i fredags hade vi kurs på retoriken och Lördagen gick jag till första långgatan att lyssna på klimatfestival inför köpenhamn konferensen.
  Även chefredaktören på tidningen ”Arbete” hade jätte intressant fördrag i en fullsatt sal på kvinnor folkhögskolan.
  Lycka till önskar
  Eradatmand=Mvh
  Hassan

 4. ”Vår president heter Herman van Rompuy och skriver Haikudikter på flamländska, det verkar inte helt osympatiskt.”

  EU kommer inte att ha något statöverhuvud och kommer därför inte att ha någon president. Ordet president använd inte i de officiella översättningarna.

  Herman van Rompuy är ordförande i Europeiska rådet, ingenting annat. Europeiska rådet består av medlemsstaternas stats- eller regeringschefer samt kommissionens ordförande. Vidare ska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitkk delta i rådets arbetet.

  I princip innebär ordföranderollen att förbereda och leda de ”toppmöten” som sker två gånger per halvår. Detta är ett jobb som torde kräva stor diplomatisk fingerfärdighet då hela arbetet går ut på att ensa de olika medlemsstaternas ståndpunkter. Makten som sådan ligger hos medlemsstaterna.

  Vidare innebär rollen att utåt representera unionen i de frågor som omfattas av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken utan att åsidosätta de befogenheter den höge representanten för utrikesfrågor och säkerhetspolitik tilldelats. Detta sistnämnda kan säkert ge upphov till en del ”gränsdelningsproblematik”.

Kommentera