Erkänn Västsahara

Sedan 1975 ockuperar Marocko sitt södra grannland Västsahara. Det är en brutal ockupation där en stor del av befolkningen har drivits i landsflykt till Algeriet. De Västsaharier som arbetar för sin frihet drabbas av förföljelser, tortyr och försvinnanden. Marocko koloniserar landet genom att föra in tusentals bosättare och plundra dess råvaror. Marockos militära närvaro i landet är mycket omfattande. Trots det är stödet för befrielsrörelsen Polisario kompakt bland västsaharierna. Det kunde jag själv bevittna när jag reste i de ockuperade delarna av landet för några år sedan. Det var sorgligt att se förtrycket under ockupationen, men imponerande att se att viljan till frihet var obruten i befolkningen.

Marocko har nu dragit igång en diplomatisk konflikt med Sverige för att den fängslade sahariske frihetskämpen Brahim Dahane har tilldelats per Anger-priset för sin kamp för mänskliga rättigheter. Så agerar en brutal ockupationsmakt som vill tysta all kritik. Läs mer i dagens SvD.

Istället bör Sverige öka trycket på Marocko för att de ska lämna det ockuperade Västsahara och respektera FNs resolutioner om landet.

I EU bör Sverige agera för att associationsavtalet med Marocko hävs. Marocko respekterar inte avtalets skrivningar om respekt för demokrati och mänskliga rättigheter. När EUs fiskeavtal med Marocko ska upp till ny behandling så bör Sverige agera med kraft för att det ockuperade Västsaharas vatten undantas från avtalet. Sist men inte minst så bör Sverige erkänna Västsahara diplomatiskt som en självständig stat. Det har en rad andra länder gjort, men Sverige skulle bli det första EU-land som tar detta viktiga steg.

Läs mer om konflikten och solidarietsarbetet hos Föreningen Västsahara.

2 reaktion på “Erkänn Västsahara

  1. Folk som sitter i Sverige och gnäller på arbetslöshet osv borde ta sig en titt omkring i världen och inse att vi har det j-vligt bra här. Kolla bara hur det ser ut i mellanöstern med sharialagar, våld, förföljelse. Fyfan säger jag bara!

    Tyvärr så ser utvecklingen i Sverige mindre positiv ut med ökande segration och problem med invandrare som inte vill anpassa sig till västerländska värderingar.

Kommentera