Dystert inför klimatmötet

Nyheterna har sett dåliga ut ett tag nu. Inför det viktiga klimatmötet i Köpenhamn om någon vecka så har länderna mycket svårt att komma överens. Det gäller både innehållet i överenskommelsen och frågan om avtalet ska vara juridiskt bindande. Allt pekar på att innehållet blir för lite och  för sent.

Den svenska regeringen har satsat mycket prestige i frågan. Ett avtal i Köpenhamn skulle bli den stora tjusiga fjädern i hatten under det svenska ordförandeskapet i EU. Men sedan en tid tillbaks har regeringen  tonat ner förväntningarna, kanske säkrast så. Det är knappast vår regerings eller ens EUs fel att det verkar bli en svag överenskommelse. Häromdagen kom nyheten i SvD att USA, Kina och värdlandet Danmark har kommit överens om att släppa målet med ett juridiskt bindande avtal i Köpenhamn. Det anmärkningsvärda är att EU inte ens bjöds in till att delta i det beslutet. Så mycket var det upplåsta ”globala ledarskapet” i klimatfrågan värt. Resor kors och tvärs, pressbilder med Obama och mycket retorik har hjälpt föga. När de viktiga besluten väl tas får inte Reinfeldt plats vid bordet. Upp som en sol och ner som en pannkaka.

Men det finns mycket att göra, det är nödvändigt att fortsätta arbetet både internationellt och här hemma. Medan Reinfeldt har rest runt och talat om klimatet har arbetet för att minska utsläppen av växthusgaser stannat av på hemmaplan. Se där något att ta itu med medan ansträngningarn i Köpenhamn för fokuseras på att rädda det som räddas kan.

3 reaktion på “Dystert inför klimatmötet

  1. Pingback: Höst, Kärlek, Vattenfall och Venezuela « Ett hjärta RÖTT

  2. Ja det är trâkigt att det sâ viktiga klimatmötet inte blir vad man hoppades pâ.Jag trodde det skulle bli ett bra avtal där världens länder visar att dom vill rädda vâr värld.

  3. Pingback: Anders Ygeman – ”Sveriges ordförandeskap får underkänt i klimatfrågan”

Kommentera