Det första valmötet

-Det enda som hördes var att det rasade snö från taket, sa Lennart i morse när jag vaknade upp hos honom i Rentjärn. Jag hörde inte ens det. Det var alldeles knäpp tyst i natt, lite skillnad från Brooklyn där det alltid hörs trafik och röster, för att inte tala om sopbilar och utryckningsfordon, i kvarteret där vi bor. I morse hade det dessutom kommit en decimeter nysnö runt huset utanför Rentjärn.

Igår var det möte med Vänsterpartiet i Norsjö, det kändes som det första valmötet i det som kommer att bli en lång och säkerligen på sluttampen hård valrörelse. Ska man döma av det första mötet så ser det bra ut. 35 personer på möte i Norsjö med ishalka ute är inte alls dåligt. Det var bra stämning, kaffe som dracks upp och diskussion om länets framtid. I centrum stod frågor om utveckling av gruvnäring, skogen och vindkraft. I bakgrunden finns den ständigt pågående utarmningen av inlandet med minskande service, en sned åldersfördelning och ungdomar som flyttar. Flykten av de unga drivs på av den höga arbetslösheten, så förloras stora delar av en ny generation.

Nu på förmiddagen har vi varit på SGU, Sveriges Geologiska Undersökning och mineralinformationskontoret i Malå. I norra Sverige finns en rad lovande gruvprojekt och prospektering pågår för fullt på många håll. Frågan är hur vi på bästa sätt ska ta tillvara på tillgångarna så att vi undviker miljöskador, kan skapa många arbetstillfällen och bygga upp kunskap och nya företag runt näringen.

Snart är det dags att resa vidare till Storuman och nästa möte i denna lilla första turné inför valet.

En reaktion på “Det första valmötet

  1. du kanske kan svara på hur stort engagemang som det finns bland ungdomarna att vara politiskt aktiva. i sommarens eu-val var det många unga som valde att rösta på piratpartiet. men deras politik bygger ju endast på en sakfråga, ipred-lagen. jag har svårt att se att partiet kommer att överleva på sikt. på vilket sätt kan riksdagspartierna locka till sig unga att rösta på dom?

Kommentera