Dansk vänstervind

I tisdags hölls det kommunalval i Danmark. En god analys ur vänsterperspektiv av resultatet kan läsas här. Vänsterpartiets danska motsvarighet, SF, fortsätter skörda stora framgångar och närmast fördubblades till 14,5 % av de kommunala rösterna i riket. Även om SFs framgångar till stor del skedde på socialdemokraternas bekostnad så var det att bra val för den sammantagna vänsteroppositionen som var klart större än de borgerliga partierna och rasistiska Dansk Folkeparti sammantaget. Det bådar gott för framtiden. I storstäder som Köpenhamn och Århus var vänstermajoriteten betryggande. Enhedslisten som står till vänster om SF fick 2,3% av rösterna. Sammantaget röstade närmare 17 % av väljarna på partier till vänster om Socialdemokraterna. Problemen för den danska socialdemokratin fortsätter, partiet tappade 3,6 % till 30,7 % och får allt mer stödja sig på ett starkt SF för att kunna nå fungerande majoriteter. Ett partiledarbyte kanske blir nödvändigt inför nästa val till Folketinget.

I Danmark liksom i Norge hålls kommunalval på ett annat datum än val till Folketinget/Stortinget. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är en bra modell, men jag lutar åt det. De kommunala frågorna kommer mer i fokus men risken är förstås att valdeltagandet sjunker.

I Sverige kanske vi är på väg mot en situation som liknar den norska och danska. Där kan det idag bara skapas borgerliga majoriteter på nationell nivå med stöd av rasistiska partier. Men Stortingsvalet i Norge och kommunvalet i Danmark visar att vänstern kan vinna majoriteter i alla fall. Det är precis det vi måste klara i Sverige nästa år.

10 reaktion på “Dansk vänstervind

 1. ”Sammantaget röstade närmare 17 % av väljarna på partier till vänster om Socialdemokraterna. ” Helt fantastiskt ju! Om man jämför dansk och svensk media – kan någon förklaring till framgångarna finnas där? Finns det dansk vänsterpress? Vilka framgångsfaktorer tar vi med oss till Sverige 2010?

 2. Det lâter mycket bra att blâservänstervindar i Danmark.Det gjorde det ocksâ i Tyskland för ett par mânadeer sedan när die linke hade stora framgângar i det tyska delstatsvalen.Jag hoppas att det blir sâ i Sverige nästa âr ocksâ.Jag ska i alla fall göra vad jag kan för att det ska bli en stor valframgâng för Vänsterpartiet. Jag hopas pâ att komma till min pariorganisation i Hudiksvall för att aktivt medverka i Valrörelsen

 3. Jag har så onda farhågor, för jag har börjat märka hur starkt högervindarna faktiskt blåser nu för tiden. Somliga vill slippa tänka på det, somliga tycker att det är bra (och struntar i konsekvenserna) och de som orkar engagera sig är så få och så åtskilda. Jag undrar bara hur illa det måste bli innan tillräckligt många människor (och jag) slutar låta det ske.

 4. Jg är väldigt kluven till detta med kommunval samtidigt som riksdagsval eller på skilda dagar. Å ena sida tycker jag också att det hade skapat en större fokusering på just de kommunala frågorna och att demokratin således kommit närmre folket. Men samtidigt känner jag att kommunerna är lite bakbundna och sitter i knäet på riksdagen.
  Men visst kan jag se fördelar ändå. T. ex finns det ju en och annan kommun som gynnas av att gamla KPML(r), numera KP, sitter på en del stolar. Detta kanske hade blivit äönnu tydligare om man separerat valen? Nu är jag ingen ”ärrare”. Men de har ju uppenbarligen ett förhållandevis stort stöd i Karlshamn. Jag tror att man skulle kunna bilda någon form av en förenad vänster som i spanien där många socialistiska och kommunistiska partier gick samman och bildade Izquierda Unida (den förenade vänstern). Efter att ha läst Masthugget Moskva Madrid, förstår jag dock att det finns partier på vänsterkanten som är svåra att samarbeta med. Det är ett dilemma… Jag vill ha en stark och enad vänster, men gärna slippa de alltför dogmatiska människorna. Hur göra? Vet inte! Men jag vet att Socialdemokratin hade mått bra av en rejäl vänster. De gick, under Persson, mot att bli nyliberaler! Jag ser egentligen få skillnader mellan sossarna och många liberala partier i Europa.
  Usch vad svårt det är att fatta beslut! I vilket fall gäller det att vi sopar undan den välfärdsraserande alliansen i september 2010!

 5. Frågan är ju snarare hur mycket SF har pratat om kriminalitet och invandring. Det ända som händer i Danmark är att det blås högervind i hela politiken. Danskt Folkparti går fortsatt starkt framåt, våra danska kamrater har ju valt att tackla det på sitt eget lilla sätt.

 6. i Malmö kallar de danskarna (inte alla, utan Pia Kjaersgards anhängare) för pölsefascister. Kanske vi skall kalla SDarna för sillafascister? Nej, det vore synd om sillen som är så god.

 7. SF är INTE motsvarigheten till Vänsterpartiet. SF är motsvarigheten till vad Vänsterpartiet hade kunnat bli om inte partiet valt den väg man nu gjorde när man ”hängde av” Vägval Vänster och dess allierade. Möjligen är SF vad Vänsterpartiet kan bli i framtiden – men tillåt mig tvivla.

 8. SF är helt klart annorlunda än Vänsterpartiet, V är nog ett snäpp till vänster om SF och har kanske mer gemensamt med Enhedslisten på flera områden. Samtidigt ska man inte glömma att SF är ett tydligt vänsterparti som framför allt vinner förtroende på försvar av välfärden och en radikal miljöpolitik.

  Jonas

 9. Pingback: (M)ona-och-(M)aud-effekten « Nemokrati

Kommentera