Bra Thomas, ta ett break

Thomas Bodström meddelar att han kommer att ta en paus från politiken för att bo ett tag i USA med familjen. Man kan fundera både över tidpunkten för pausen och om hurivida Bodström är en tillgång eller belastning för de rödgröna, men det överlåter jag åt Lena Mellin respektive Jinge.

Själv tycker jag, alla politiska kalkyler borträknade, att det verkar vara ett klokt beslut. Jag känner inte Thomas Bodström, men jag har haft en paus från politiken några år och bott i USA, det har varit mycket nyttigt. Bodström tillhör den svenska politikens elit, dess allsvenska om uttrycket tillåts medan jag nog mer hör hemma i typ politikens division 2 norra norrland, men jag tror ändå att mina erfarenheter kan vara relevanta.

Politiken finns kvar, men barnen växer upp och blir stora. Att kombinera politik på hög nivå med att vara en bra och närvarande familjefar är svårt. Men att prioritera sin familj är enormt viktigt. Att vara förälder är en av livets stora uppgifter om man har turen att få bli det.

Politiker på Bodströms nivå lever i en hårt inrutad effektiv värld där man flänger mellan möten och alltid kollar nyheterna. När man byter tempo och lämnar den världen så förändras ens bild av omvärlden. Man hinner ta in och se andra saker, man får tid för annat som inte  man hann med förut.  Inte minst att tänka andra tankar, läsa andra böcker och att prata med främlingar. Det är nyttigt.

När man är så igenkänd som Bodström är så är man på ett vis alltid påpassad, aldrig anonym. Folk som inte vet något om vem man är har en massa åsikter om en, man bedöms som politikern, inte människan. Att då flytta utomlands och plötsligt bli en i mängden och bara bedömas för den man är, inte i sin politikerroll, är en mycket nyttig upplevelse som kan ge god grund för reflektion. Borta från politiken blir många av politikens sanningar mindre självklara, även det är nyttigt.

Men detta kräver tid, i alla fall gjorde det det för mig. Tid och att man faktiskt inte behåller en massa uppdrag samtidigt. Sedan kan man komma tillbaks, förhoppningsvis ännu lite klokare och med laddade batterier, om man nu fortfarande vill det. Så ta ett break Thomas.

Läs mer i Aftonbladet, DN och SvD.

2 reaktion på “Bra Thomas, ta ett break

  1. Pingback: Bodströms USA-flytt beordrad? | Jinges Web och Fotoblogg

  2. T B är väl den enda i sossetoppen som har ett brett stöd bland fotfolket och nu tar han time-out!? Skälen för hans popularitet varierar t ex han anses se bra ut, har spelat fotboll, sommarpratat, skrivit böcker samt givetvis talat bra i ekots lördagsintervju och andra politiska sammanhang. Dåligt omdöme har han enligt min mening bara visat när han tycker sig ha rätt att uppbära lön från riksdagen men inte vara närvarande mer än sporadiskt. Det må han tycka men det borde den slappa arbetsgivaren sätta stopp för. Ta gärna tjänstledigt av vilket skäl du vill men visa mognad genom att inse att någon lön kan man då inte påräkna. Jag tror T B är på väg bort från politiken, tyvärr.

Kommentera