Bildt tror medan Obama tvivlar

De svenska förlusterna i Afghanistan har varit små i jämförelse med de som har drabbat andra nationer. Det är självklart bra. Jag kan inte låta bli att tänka på en vän till mig som bor i Västerbotten vars son är en del av de svenska styrkorna i landet. Vilket oro det måste vara en sådana här dag när nyheter kommer om att svenskar har blivit allvarligt skadade. Kriget är aldrig vackert och den politiker som sänder ut andra i strid tar på sig ett tungt ansvar. Just därför är det så oroande är det inte verkar finnas någon trovärdig långsiktig plan på vad de utländska trupperna ska uppnå i landet. Istället ökar bara våldet och lidandet och hårdast drabbade är förstås afghanerna. Läs mer i DN, SvD, VK och Aftonbladet.

Vår regerings sturska självsäkerhet i Afghanistanfrågan kontrasterar allt mer mot den mer krassa debatten i USA, det land som leder den operation som vi deltar i. Igår kväll satt jag och såg mitt favoritprogram när det gäller nyheter, the Rachel Maddow show, som precis ”breakade” nyheten att Obama faktiskt tvekar att skicka mer trupp för att backa upp den valfuskande presidenten Karzais korrupta styre. Istället vill de se ett slut på den militära operationen inom rimlig tid. Det står i tydlig kontrast till Bildts uttalanden om att vi kan stanna i landet i årtionden och att han sätter sitt hopp till Karzai. Dagens NYT rapporterar om hur USAs ambassadör i Kabul och tidigare militära befälhavare, Eikenberry, uttrycker sin skepsis mot att sända mer trupp. Se även DN

Afghanistanpolitiken måste skifta fokus från fixeringen på militärt tänkande till civil uppbyggnad, politisk dialog och en tidsplan för att ta hem våra soldater. Jag tvivlar på att vår nuvarande regering förmår göra det.

Det brukar heta att staten och kapitalet sitter i samma båt. Nuförtiden åker de i samma flygplan istället som när Wallenberg var hygglig nog att ge Bildt och Reinfeldt skjuts till Bilderberggruppens möte. Det är en resa som Reinfeldt inte verkar vilja prata om, varför Fredrik, varför?

En reaktion på “Bildt tror medan Obama tvivlar

  1. Tyvärr har vi en utrikesminister som har svårt för att anpassa sina åsikter/handlingar till rådande förhållanden.
    Det förefaller uppenbart att kriget i Afghanistan har nått ett sådant läge att en förändring av strategin för de utländska trupperna är nödvändig. Man kan vara tacksam för att Mr Obama förefaller att inse att det inte är särskilt fruktbart att fortsätta att slå huvet i väggen fast man trodde det från början. Det är bara att hoppas att de utländska trupperna kommer att dras tillbaka så snart som möjligt. Varje land har sitt eget ansvar för att dess invånare skall få ett så drägligt liv som möjligt och den som tror att han vet vad som är bäst för andra folk (Bildt, W Bush, Hitler m fl) kommer aldrig att lyckas såvida inte man är beredd till folkmord. Och det hoppas jag att de flesta dagens politiker inte är beredda att försöka sig på.

Kommentera