Att ta sitt ansvar

På dagens DN-debatt finns en intressant text om den miljöskandal som gruvföretaget Boliden orsakade när de exporterade giftigt gruvavfall till Arica i norra Chile. Texten är intressant inte bara för att den handlar om en glömd miljöskandal med stort svensk ansvar. Den är också intressant därför att någon i den privata företagsvärlden, den tidigare miljöchefen vid Boliden Rolf Svedberg, talar i termer om sitt moraliska ansvar. Det räcker inte med att följa lagar och sedan skylla ifrån sig – man har också ett moraliskt och mänskligt ansvar för sina handlingar.

Vem ska ta ansvaret för avfallet och för dem som har blivit sjuka och skadade för livet i Chile? I strikt laglig mening har Boliden och Sverige inget ansvar, men det moraliska ansvaret finns här. Jag hade själv uppe frågan i debatten i EU-parlamentet med dåvarande miljökommissionären Margot Wallström. Hon bekräftade samma sak, det är beklagligt, men inga lagar hade brutits. Idag hade motsvarande export dock varit svår att genomföra bland annat på grund av Baselkonventionen. Istället har vi en omfattande illegal export av farligt avfall inte minst till fattiga afrikanska länder. De fattiga betalar priset för exporten genom förstörd hälsa och miljö.

Jag menar att både Boliden och staten måste ta sitt ansvar för miljökatastrofen i Chile. Varför inte dela på det ekonomiska ansvaret? Dels behöver de drabbade få ersättning och vård. Dels måste avfallet tas om hand på ett riktigt sätt en gång för alla.

Gruvavfall, inte minst gammalt sådant, skapar stora miljöproblem. Gammalt gruvavfall är en huvudkälla till utsläpp av tungmetaller i naturen. Ofta är kunskapen liten om hur stora läckagen faktiskt är. Att städa upp efter gamla synder kostar miljarder. Sverige ligger i framkant när det gäller gruvmiljöfrågor. Idag är kraven på gruvföretagen helt andra än de var förut. De ska städa upp efter sig, och de ska betala för det. Det är också det enda rimliga. Att ställa hårda miljökrav är klokt inte minst därför att man då inte skjuter miljökostnaden på framtiden. Det är också klokt därför att vi kan exportera teknik och kunnande på området. Det kunnandet bör vi också använda genom att ta ansvar för katastrofen i Chile.

Se även VK och Norran.

10 reaktion på “Att ta sitt ansvar

 1. Nej, den svenska staten har absolut inget ansvar för att rycka ut när privatkapitalistiska företag med miljarder i vinst beter sig illa. Inte en skattekrona till Chile!

 2. Tycker som Pingu att Boliden själva ska stå för de skador på människor och natur de vållat, i alla fall utifrån infon i din blogg. Men i slutänden får väl skattebetalarna i staten punga ut så att aktieutdelningen inte uteblir eller den rekordartade kursuppgången i år hotas. Samförstånd och samarbete mellan stat och kapital är bra men …

 3. Kvällens dokumentär i ämnet var bra på många sätt och vis. Men nog är det intressant att man inte beskrev Chile som en kapitalistisk diktatur (vilket den var) under Pinochets styre. Hade det handlat om t.ex. Kuba hade man med all säkerhet gjort ”systemkritik” av det hela. Nåja. Vi vet alla att de s.k. realsocialistiska staterna i öst var stora miljöbovar och att det inte finns några enkla garantier för att socialistiska stater skulle vara bra för miljön (även om Kuba, pga av omständigheterna, faktiskt utgör ett ekologiskt föredöme). Helt klart finns det dock mekanismer i det kapitalistiska systemet som gör att miljöhänsyn i högsta grad är sekundärt. Som när tuff nationell lagstiftning pressar ut miljöfientlig verksamhet till områden där vinstintresset regerar i ensam majestät. Inte för att människan i första hand vill förstöra miljön och livsbetingelserna för andra människor utan för att jakten på ekonomisk vinst är överordnad alla andra aspekter.

 4. Hejsan!
  Har läst artikeln om Boliden och export av giftigt avfall till Chile i Norran och VK.
  Jag förstår uppståndelsen kring detta. men inte varför ingen tagit upp dumpningen
  av liknande avfall i Skelleftebukten på 40 -60-talet. Läste em artikel i Norran på
  60-talet där man intervjuat personal som varit med om att dimpa tonnvis med gift-
  tunnor i Skelleftebukten i trätunnor från pråmar. Tunnorna ligger kvar, men vad har
  hänt med innehållet?
  Tog upp frågan i Norran på 70-talet när jag bodde i Skelleftehamn, men tydligen var frågan då alltför känslig eftersom jag aldrig fick något svar.
  Mvh Erkki

 5. Kommer att tänka på ABB:s problem när man köpte Combustion Engineering i USA, bolaget som hanterat asbest och vars arbetare i många fall fått en dödlig lungcancervariant. Systemet, det kritiserade, i USA drämde till och hela ABB höll väl på att kånka men det slutade väl med någon förlikning för mindre än 10 år sen. Inget statligt stöd då i alla fall, däremot ett vansinnigt bra arbetarskydd, tyvärr retroaktivt dock.

 6. Självklart borde Boliden ta det fulla ansvaret, men min gissning är att de inte kommer att göra det och skylla på att inga lagbrott har skett. Frågan är då om det inte finns ett ”svenskt” ansvar gentemot de drabbade i Arica, helt enkelt är det inte…

  Jonas

 7. Skattebetalare varken i Sverige eller Chile behöva stå för den här röran, detta tycker jag Boliden ska stå för själva. De kommer inte att gå i konkurs för den här katastrofen.

  Men som sagt, det är inte smart att exportera skit till fattiga, diktaturer och korrumperande länder.
  Med tanke på Bolidens vinster så har de råd att betala för saneringen och skadestånd.

 8. Sjöstedt anser att Boliden bör exportera teknik och kunnande och hjälpa stackars Chile.
  Vad Sjöstedt inte brytt sig om att ta reda på är att några mil från den aktuella platsen, Arica i noprra Chile, ligger världens största koppargruva med smältverk etc. Området är sannolikt den plats i världen som har störst erfarenhet och kunskap om hantering av komplexmalmer och utvinning/hantering av metaller och oorganiska kemikalier inkl. risker och miljöpåverkan.
  Men svamla kan han – Sjöstedt.

 9. Det är ju bra om ansvarsfrågan utreds snabbt, så att alla har en bakgrund till problemen nu när de borgerliga partierna vill börja bryta uran i Sverige.

 10. Jag blir så ledsen när jag läser en del av kommentarerna. Vilken brist på empati och självinsikt…

  Men Jonas gör mig glad, som vanligt. Hjärtat åt rätt håll, som vanligt.

Kommentera