Argumenten för kriget håller inte

Idag diskuterar riksdagen Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan. Regeringen försäkrar oss trosvisst att vi gör nytta genom att sända fler soldater. Men varför är soldaterna där, vad ska de uppnå, hur och när ska det vara klart? Så fort följdfrågorna ställs så blir svaren vaga och otydliga. Faktum är att vi deltar i ett krig, inte en fredsbevarande operation. Faktum är att de utländska truppernas krigföring stärker motståndet och talibanerna. Vi håller en korrupt regim under armarna och det finns ingen trovärdig strategi får vår närvaro. Krigets inriktning bestäms helt i Washington och den svenska regeringen hänger bara på. Att sända ut soldater som riskerar sina liv är en allvarlig sak. Om man inte på ett trovärdigt sätt kan förklara varför man gör det så bör man låta bli.

Nu växer kritiken. I Aftonbladet lägger Hans Linde från Vänsterpartiet fram argumenten för att vi bör dra hem våra militärer och istället satsa på civil uppbyggnad av landet. Vänsterpartiets kritik är väl känd, men nu ansluter sig också ledande borgerliga debattörer till kritiken. I DN levererar Peter Wolodarski en förödande bredsida mor det svenska deltagandet i kriget. Men dagens viktigaste inlägg återfinns på Newsmill och är skrivet av Torbjörn Pettersson från den svenska Afghanistankommittén. Ingen svensk organisation kan Afghanistan bättre än SAK och ingen svensk organisation har betytt lika mycket för att bygga upp landet. Torbjörn Pettersson avlivar effektiv myterna om att vi är där under FN-flagg och att våra soldater skyddar biståndet. Tvärtom pekar han på att militärens närvaro gör biståndet till en måltavla för attacker.

Efter åtta år av krig är den militära strategin i Afghanistan ett fiasko. Det är hög tid att sätta fokus på en annan väg. Det behövs färre soldater och mer bistånd. Sverige måste protestera mot bombningar mot civila. Det krävs en nationell dialog och politiska lösningar. En tidtabell för de utländska trupperna tillbakadragande måste antas. Lösningen är inte fler soldater, lösningen är politisk.

3 reaktion på “Argumenten för kriget håller inte

  1. Man får gratulera till att du intog rätt ståndpunkt från början. Överraskande positivt att höra en sån som Wolodarski i radion idag. Han resonerar ungefär som jag själv gör numera: man har inte folkets stöd (tungt skäl), man ser ingen slut på eländet, väst har oklara och olika mål och tidsplaner etc. Bättre att avsluta svensk insats nu – snabbt. Frågan är om svensk militär lyder vår regering om den slår stopp, man vill väl helst att EU får högsta befälet så man slipper det ungefär sen 1809 militärskeptiska svenska folket även om det den gången var ryssarna som drog i gång det onödiga operettkriget.

  2. Skitbra skrivet! Hoppas vi kan få alla att förstå detta, och få dem att inse hur rätt vi hade från början. Kanske kan vi mobilisera dem till vår sida också! UT på gatorna :D!

  3. Det är så uppenbart att folket i Afghanistan behöver vår hjälp och bistånd, OCH att just det exkluderar en militär insats.

Kommentera