Våga berätta

Så har president Obama sagt att lagen ”don’t ask don’t tell” ska upphävas. Denna bisarra och diskriminerande lag gör att bögar och lesbiska i den amerikanska militären får sparken om de är öppna med sin läggning. Om de däremot är tysta får de vara kvar och militären frågar inte heller om saken. 12 000 militärer har sparkats på grund av denna diskriminering och ibland har det uppstått brist på kvalificerade personal när bögar och lesbiska har fått avsked.

Många progressiva amerikaner har undrat varför Obama inte tog det här beslutet direkt efter sitt tillträde. Det är överhuvudtaget ganska magert med beslut som stärker homosexuellas rättigheter under hans presidenttid. En förklaring är att flera av frågorna, som den om äktenskap, behandlas på delstatsnivå. Möjligen kan förklaringen till att detta välkomna, och självklara, beslut kommer nu vara den växande frustrationen som finns över Obamas presidentskap bland många progressiva amerikaner. Då behövs det något positivt besked.

se DN och NYT

Debatten om visningen av filmen om Hagamannen är intensiv, inte minst i Umeå där han härjade. Jag har förstås inte sett filmen och tänker inte se den heller. Jag blir för illa berörd av den sortens filmer. Jag förstår hur upprörda många blir över att den ska visas, men jag tycker inte att det räcker för att inskränka yttrandefriheten och stoppa visningen. Yttrandefrihet innebär ju också att sådant som man ogillar ska visas. Dessutom kanske den kan skapa en viktig debatt om sexuellt våld mot kvinnor.

Hagamannen terroriserade Umeå under flera år med sitt vidriga våld. Som pappa, vän och make gick jag med en ständig oro i magen, flera av brotten skedde i närheten av där jag bodde. Hur ska då inte många av Umeås kvinnor ha mått av det som skedde för att inte tala om de som drabbades och deras familjer? Detta hat och sexuella våld mot kvinnor inskränkte verkligen kvinnors frihet. Ändå finns det än idag de som verkar bli mer upprörda över feminism än över kvinnoförtryck – helt obegripligt.

se VK, SvD och DN

3 reaktion på “Våga berätta

  1. Har du besökt en vanlig svensk äldrevårdsinrättning och sett hur få män det arbetar på dessa platser.Varför !?.Jo för att kvinnor mest anställer andra kvinnor i detta yrke.Så var det med det snacket om jämlikhet.

  2. Klart att man ska få sända såna här rätt balanserade avsnitt som baseras på öppen info och på sånt som får anses som skapligt väl underbyggd fiktion baserat på vad som stått i tidningarna etc. Man får ta det onda (troligen en del felaktigheter kring mannens och hustruns privatliv) med det goda och det lyckades rätt bra anser jag.

Kommentera