Ren rå rasism

Idag har Aftonbladet valt att publicera ett debattinlägg från Sverigedemokraterna som måste betäcknas som ren rå rasism. Som Jan Hjärpe påpekar i DN, byt ut textens muslimer mot judar och du har en text som påminner tydligt om nazistisk propaganda, en text som knappt någon svensk tidning hade publicerat.

Jag menar att Aftonbladet har gjort fel. Texter från Sverigedemokrater ska självklart också kunna publiceras, det är en del av yttrandefriheten. Men rent rasistiska texter bör en tidning välja att inte publicera oavsett vem som har skrivit dem. Det faktum att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti och en värmestuga för gamla fascister har noll nyhetsvärde, det visste vi redan. Nu får istället rasisterna möjligheten både att sprida sina åsikter och att synas i ”debatten om debatten”.

Statsminister Reinfeldt säger enligt DN och Aftonbladet: Statsministern framhöll också att han inte kan tänka sig att leda en regering som regerar med stöd av Sverigedemokraterna. Om det även gäller ett passivt stöd från SD som det den borgerliga regeringen fick av Ny Demokrati så är det en viktig och bra nyhet. Tyvärr har ju Reinfeldt och andra allianspolitiker tidigare var mycket oklara på denna punkt.

5 reaktion på “Ren rå rasism

 1. Det blir ju bara mer komplicerat och lättare att glida undan om viktiga företrädare för media inte kan hålla isär begreppen.

  Vad är det i Jimmie Åkessons debattartikel som handlar om någon specifik ras? Ingenting, faktiskt – och därför bommar man målet och öppnar för en chans att vrida sig bort från den krok man precis hamnat på.

  Det Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson däremot gör sig skyldiga till är hets mot folkgrupp. Minst lika avskyvärt, men ändå inte rasism…

  Mvh
  Jocke

 2. Islam är en mycket utspridd religion i världen med uppemot 1 miljard troende medan judendomen, 10-20 miljoner troende ungefär, väldigt koncentrerad till Israel. Judendomen kan man nog koppla ihop med ras eller judar, medan islam är omöjligt att koppla ihop med ras eller folkgrupp.

 3. Jag kan inte se att det är någon skillnad i att hetsa mot en religionen oavsett hur många som praktiserar den. Varken islam eller judendom är ju en etnicitet, men att hetsa mot folk av en viss religion är inte bättre än att göra det mot en etnisk grupp. Historien förskräcker. Men jag tror att Åkesson ligga gärna kunde skriva araber som muslimer, det är själva hatet mot främlingarna som är grejen,

  Jonas

 4. Pingback: Har Per Gudmundson förlorat Googleannonserna? | Jinges Web och Fotoblogg

 5. Ett uppenbart problem med höger-brunt anser jag är att de är ett uttryck av den polarisering som pågår i samhället samt ett resultat av den totalt misslyckade sk. integrationspolitiken.

  Nu ställer sig alla goda människor o pekar finger åt höger-brunt – de goda människorna renas genom att peka ut ”de onda”. Hyckleri !
  Vidare tar vi inte fighten med höger-brunt, vi avfärdar dem som rasister, nazister etc. o godkänner därmed att vi själva kan avfärdas som socialister, kommunister etc.

  Däremot tar vi INTE fighten med dom – om särkraven som ställs om simundervisning, sexualundervisning, jämställdheten m.m. Vi klarar inte ens av att döma ut homofoberna inom muslimska organisationer som jagar homosexuella iranier som vi ansett har rätt till asyl.

Kommentera