Provvalet klart i Västerbotten

Nu på förmiddagen blev jag uppringd av ordföranden i valberedningen för Vänsterpartiet i Västerbotten. Provvalet bland partiets medlemmar inför fastställandet av riksdagslistan är räknat och klart. Det är första gången, i alla fall i modern tid, som partidistriktet genomför ett provval bland alla distriktets medlemmar. Det verkar ha fungerat bra med högt valdeltagande och ett tydligt resultat. Ylva Hedquist-Hedlund, ordförande i valberedningen, berättade att de kommer att lägga ett förslag som helt följer provvalets resultat när det gäller listans fem översta platser. Listan antas slutligen på en valkonferens 21/11. Förslaget ser ut som följer:

1) Jonas Sjöstedt, Brooklyn

2) Liselotte Olsson, Lögdeå

3) Tamara Spiric, Umeå

4) Lennart Gustavsson, Rentjärn

5) Maria Grip, Umeå

Jag tycker att det ser ut att bli en mycket stark lista med många välkända namn. Vi borde kunna ta två mandat, annars vore det en besvikelse. Liselotte Olsson sitter i riksdagen idag och har gjort ett utmärkt arbete där. Även Lennart Gustavsson har erfarenhet från riksdagen i två perioder plus att han är en meriterad kommun- och länspolitiker. Tamara är partiets främsta företrädare i Umeå kommun och Maria Grip är detsamma i landstinget. Bägge är väl kända och rutinerade trots att de är jämförelsevis unga.

Själv känner jag mig enormt glad över det förtroende som jag har fått av partiets medlemmar. Jag kan inte tänka mig något finare uppdrag än att få representera Västerbotten och Vänsterpartiet i riksdagen. Oavsett var jag hamnar på listan när den väl antas så ser jag fram emot att få flytta hem och arbeta stenhårt i valrörelsen.

Jag har fått frågor om att stå på riksdagslistan även från några andra partidistrikt. Men jag har tackat nej till alla utom Västerbotten. Valet har inte varit svårt, det är Västerbotten som är hemma för mig. Tyvärr kommer jag inte att få bo där, av familjeskäl kommer vi att flytta till Stockholm. Men jag lovar att Västerbottningarna kommer att få se mycket, mer än vissa av mina politiska motståndare önskar, av mig före och efter valet.

Det är dags att på allvar starta arbetet för ett rättvisare Sverige där vi presser tillbaks arbetslösheten, bättrar på välfärden, ökar jämställdheten och investerar för en bättre miljö. För det krävs ett starkare Vänsterparti och en rödgrön valseger.

Läs mer i VK, VF och Norran.

12 reaktion på “Provvalet klart i Västerbotten

 1. Grattis Jonas, en försiktig general, som bara tror på två mandat.
  Jag sätter emot med tre.
  Skulle jag förlora, får du ta över en Pizza som Pernilla Zetreus varit skyldig mig sedan mitten av 80-talet.
  Vi har haft mycket roligt åt den Pizzan.

 2. Hoppas också att du lyckas som politiker i Sverige för i huvudsak gillar jag det du säger. Det kan inte vara lätt för någon sådan, det är bara att gå till en själv för att inse det. Man gnäller ofta lite för mycket på politikerna och skyller alltför av det man uppfattar som missförhållanden mycket på dem. Fast jag är mer ortodox på gamla dar, vill att politiker ska leva ungefär som de lär faktiskt. Tycker t ex inte att Mona Sahlins emfatiska utrop nyligen om att svenskarna ska jobba längre är trovärdigt då hon och Vanja i LO går i pension vid ca 60 och därtill med vida bättre villkor än de ca 8500 kr per mån jag kommer att få som 65-åring enligt prognosfunktionen på Min pension. Fast egentligen är det mest en uppgift för hennes väljare, ungefär som Percy Barneviks och andras avgångsvederlag måste förändras av aktieägare via styrelsen eller fördensskull det är polisens uppgift att gripa Västbergarånarna.

 3. Grattis, det är du värd.

  Det finns dock ett problem i sammanhanget:

  ”av familjeskäl kommer vi att flytta till Stockholm.”

  Står du i bostadskön? Här i Stockholm råder nämligen bostadsbrist över hövan.

 4. Tack för alla vänliga och snälla kommentarer!

  Jag får väl anta Kjells utamning om pizza. Om vi tat två mandat bjuder jag, med tre mandat får Kjell bjuda. Om jag inte minns fel så finns det en bra pizzeria i backen upp nära lasarettet i Borås.

  Jonas

 5. Pingback: Magnus Ahlkvist - Jonas Sjöstedt till riksdagen, grattis Västerbotten! - Magnus@Bloggvänstern

Kommentera