Konservativ populism

”Synd att en kille som verkar vara så trevlig har så pucko åsikter”. Jag kan inte låta bli att tänka på den kommentaren som jag hörde i en diskussion om Kristdemokraternas partiledare.

Nu har Göran Hägglund åter gått till storms mot väderkv… förlåt kultureliten, se DN. Jag har ännu inte riktigt begripit vad denna kulturelit består av. Hägglund själv har ju varit minst sagt svepande och omfattat såväl kulturskribenter med bockskägg som genusvetare och stenkastande anarkister. Riktigt vad de olika grupperna har gemensamt förstår jag inte heller. Men det är kanske det som är meningen. Var och en ska kunna ladda begreppet med just det man själv inte tycker om för att på så vis kunna känna sig delaktig i Hägglunds angrepp på denna elit.

Även om jag inte riktigt förstår vad Hägglund menar så känner jag mycket väl igen det han gör. Här hemma i Brooklyn behöver jag bara sätta på TVn för att få en överdos av samma sorts retorik. Bäst på den saken är kanal 44, av drygt 1 000, som sänder Fox News dygnet runt. Fox News är det reaktionära USAs främsta språkrör. Här hetsas det mot Obama, eliten, de som vill ha sjukförsäkring och ”illegala” immigranter i ett högt uppskruvat tonläge. Här hyllas armén, ”vanligt folk”, Sarah Palin och USA som världens bästa land i grova ordalag. Självklart är inte Hägglund lika grov som Fox News, men metoden för att göra politik, att ställa ”vanligt folk” mot en ”elit” med annorlunda värderingar och ofta radikala åsikter är i grunden densamma. Intoleransen och oviljan att försöka förstå det annorlunda kommer som en liten jolle på släp i retorikens kölvatten.

I Sverige är det väl främst Ny Demokrati som försökte och för ett tag lyckades med att göra detsamma. Begreppet ”verklighetens folk” är ju också direkt taget från dem. Ett tag undrade jag var Hägglund fick sin retorik ifrån. Efter att ha läst Helle Klein i dagens Aftonlad och bloggaren Emil Berg så tror jag att jag har svaret. Det gör det hela ännu tristare.

Kommer det att funka? Nej jag tror inte det. Jag tror att den seriös socialkonservatism har ett tydligt utrymme i svensk politik men att den här typen av konservativ populism på lite sikt skrämmer bort fler än det attraherar.  Men det är lite synd att en kille som i grunden verkar trevlig kommer med så pucko åsikter…

3 reaktion på “Konservativ populism

  1. Jonas:

    Varför ägnar du Göran uppmärksamhet om hans världsbild är såpass puckad? Vad är meningen att kommentera en lallande byfåne som babblar en massa nonsens?

  2. Att Hägglund vill ha med sig folket mot diverse ”smal” konst är kanske inte så svårt att förstå. Det är ju lättköpt populism, och med handen på hjärtat, nog kan åtminstone jag ställa mig frågande ibland till en del konstuttryck. Men andra ledet i Hägglunds folklighet har jag desto svårare att förstå. Menar han att ALL kultur som är folklig (i betydelsen allmänt spridd) också är bra kultur!? Det skulle i sådana fall innebära att dokusåpornas fokusering på sex (och ibland alkohol) är bra TV, att World of Warcraft är moraliskt uppbyggande och att Svenska Hollywoodfruar ska försvaras just för att det är ”folklig” kultur. För egen del har jag svårt att överhuvudtaget moralisera över olika kulturfenomen, men Hägglund är ju som sagt av en annan åsikt i denna fråga. Visst vore det spännande om han pressades att vidareutveckla sin kultursyn!

  3. till Robban,
    Jag tycker att man bör kunna diskutera åsikter som man inte delar och som man är främmande inför. Ibland blir de de mest intressanta debatterna.
    J

Kommentera