Företagarna gillar rödgrönt

Företagarna har gjort en undersökning som har låtit just företagare lista vilka av partiernas förslag som skulle gynna företagandet mest. Främst handlar det om villkoren får mindre företag. I topp på listan kommer Miljöpartiets förslag om sänkta arbetsgivaravgifter för små företag och som god två kommer Vänsterpartiets förslag om att avskaffa sjuklöneperioden för företag med färre än tio anställda. De borgerliga partiernas politik får förvånansvärt svaga omdömen. Undersökningen refereras av DN och SvD.

Sveriges småföretagare har mycket att vinna på en rödgrön regering efter nästa val. Ändå berör inte Företagarnas undersökning den viktigaste positiva effekten som en rödgrön regerings kulle få för dem. Den ekonomiska krisen drabbar företagen främst genom kraftigt sjunkande efterfrågan. Den rödgröna politiken skulle på flera sätt få omedelbar positiv effekt på efterfrågan i ekonomin genom höjd köpkraft för dem med lägst inkomster, offentliga investeringar och omfattande program för att renovera och bygga bostäder och göra miljöinvesteringar. Det har en helt avgörande betydelse för många småföretags möjligheter att existera och utvecklas.

Själv hoppas jag att en rödgrön regering även ska vidta speciella åtgärder, exempelvis på skatteområdet, för att gynna kooperativ och löntagarägda företag i Sverige. Det är en sektor som är dåligt utvecklad och som har stor potential. Man ska inte bara kunna starta ”eget” utan också kunna starta ”vårat”.

5 reaktion på “Företagarna gillar rödgrönt

 1. – utan att veta om det !
  Fråga – hur förklarar företagen det själva ?
  Alternativa former borde vi kunna göra betydligt mer av.

  Vill passa på att tacka för din blogg !
  Även om jag i princip tycker att vi inför valet skulle samla oss kring en riktig fräsch, frejdig o levande vänsterdebattsajt.
  Om tungviktare o amatörer o alla andra tog lite, lite ansvar så tror jag att vi kunde skapa ett riktigt vasst valvapen.
  Mvh
  Ulf Sandberg
  Vänsterpartiet Hova- Gullspång

 2. Pingback: Christian Valtersson: De Gröna bäst enligt företagarna

 3. Hej Jonas, DN blåste ju i förra veckan upp en Synovate-undersökning under rubriken att rödgröna väljare gillar regeringen (eller något liknande). Undersökningen gällde om väljarna ansåg sig personligt gynnade av regeringens politik, varpå många ansåg sig gynnade av skattesänkningarna (typ alla som har ett jobb och inte är sjuka eller föräldralediga).

  Detta felslut mellan att anse sig personligt gynnad och att gilla en politik är ju lite provocerande. Nu har ju du mångfalt bättre åsikter än företrädarna till DN, men i alla fall…

  Vill fö också tacka för din blogg!

  mvh Martin Johanson
  Vänsterpartiet Solna

 4. Vänsterpartiet borde framhäva sin småföretagarpolitik mer. Det är ju inte den sortens företagsägare som utgör den produktionsmedelsägande överklassen, då de oftast är beroende av eget arbete för att få företaget att gå runt. I kontrast då till ägarna av stora företag som utnyttjar andras arbete…

  Att de rödgrönas stimulerande ekonomiska politik vore bra för småföretagarna är ju ett klockrent argument. Ta bostadsbyggande till exempel: tänk alla elektriker, rörmokare och målare som gynnas av en sån politik.

  /Fredrik,
  Linköping

 5. Jag tror att Vänsterpartiets småföretagarpolitik är allt för okänd både bland företagare, allmänheten och bland partiets egna medlemmar. Det är synd inte minst eftersom många företagare reflexmässigt tror att de gynnas av högerpolitik vilket ofta är fel. Ett exempel är Lavaldomen där seriösa företag som behandlar sina anställda väl och sluter avtal riskerar att konkureras ut av skojare som inte sluter kollektivavtal.
  Småföretag är ju ingen homogen grupp. Men många av dem delar sina grundläggande villkor med vanliga knegare, mycket jobb för ganska beskedlig lön. Till det kommer ofta mycket ansvar, oregelbundna arbetstider och osäkerhet. De borde vara vänsterns vänner.

Kommentera