En god plattform inför valet

Det är en gnistrande vacker höstdag i New York idag. Höstlövens färger peakar precis de här dagarna, solen lyser och det är lite kyligt i luften. Mycket vackert.

Passade på att läsa igenom partistyrelsens förslag till valplattform för Vänsterpartiet som presenterades idag. Den ska så småningom antas på partikongressen i Gävle i maj. Mitt första intryck är gott. Texten är läsvänlig och resonerande i tonen och dessutom inte allt för lång. I den finns tydliga prioriteringar på sysselsättning, klimat, välfärd, jämställdhet och integritet. Det är bra. Vänsterpartiet har ofta haft svårt att prioritera. Konkreta ekonomiska löften och skattesatser har utelämnats. Även det är nog klokt. På det området kommer de rödgröna partierna att lämna gemensamma förslag och det är den gemensamma politiken som kommer att gälla inför valet. Vore dumt att låtsas något annat.

Är då allt frid och fröjd? Nej, inte riktigt. Texten känns lite slätstruken, rent av lite sossig. Det skulle behövas några krav som stack ut lite som att vi vill öka det offentliga och direkta löntagarägandet till exempel. Hela det internationella området får några rader som är bra, men mycket allmänna. EU nämns inte med ett ord. Jag tycker att man åtminstone bör slå fast i plattformen att Vänsterpartiet kräver att de svenska trupperna ska dras ut ur Afghanistan under mandatperioden. På EU-området är Lavaldomen en avgörande fråga som direkt berör både arbetsrätt och solidaritet med arbetare i andra länder. Ett förslag är att Vänsterpartiet skulle kunna kräva ett rättsligt bindande protokoll i EUs fördrag  som skyddar kollektivavtalen även för arbetare från andra EU-länder som arbetar här. Det kan exempelvis förhandlas fram när fördraget ska behandlas i samband med Kroatiens inträde i EU eller om Tjeckien ska ges ett protokoll om Benesdekreten så som president Klaus har krävt.

Så är det med ett första förslag, det är till för att förbättras. Risken är dock att det går samma öde till mötes som allt får många valplattformar genom historien. Alla kommer att vilja lyfta in sina hjärtefrågor och upprört påpeka att det saknas skrivningar om hyresrätter, samer eller hbt-personers rättigheter. Så kommer en rad andra frågor att lyftas in och det blir åter ett partiprogram i miniatyr där allt, dvs inget, prioriteras. Att saker inte står i just en valplattform innebär ju inte att vi har upphört att ha politik i de frågorna. Vi får se hur det går.

läs mer i SvD

4 reaktion på “En god plattform inför valet

 1. Skummade igenom, tycker den verkar helt okej. Blev glatt överraskad av att det verkar ha gjorts en tydlig ansträngning för att vara mer positiv och framåtsyftande. Jag tror det är en överlevnadsfråga för vänsterpartiet om vi klarar av att bli ett ”modernt” parti i meningen att vi fortfarande bedriver vänsterpolitik, men på ett sätt och i frågor som känns aktuella och relevanta i den situation vi lever i idag, inte hur vi önskade att det såg ut.

 2. Pingback: Välfärd, jämställdhet och integritet prioriteras i partistyrelsens förslag till valplattform « Jöran Fagerlund

 3. Hej, Jonas!

  Förslaget till valplattform är enligt min mening ett uddlöst, motsägande och urvattnat papper.

  Inget klassinnehåll. Finns inte samhällsklasser längre? Finns inte motsatta intressen i samhället? Är Vänsterpartiet ett ”hela folkets” parti? Alla medborgare tillsammans har makten över vårt samhälle, skrivs det i ett stycke. Vem kan tro på den analysen?

  Välfärden är både väl utbyggd, samtidigt som sprickorna i välfärdsbygget blir allt större.

  Språkligt används borgerliga begrepp som arbetsgivare (en snäll gammal farbror?), arbetstagare (tjuvar?) och medborgare (med borgerligheten?).

  Kommunism får man ju inte säga längre. Är också socialism på väg att bannlysas? Hur är det med strategin?

  Jag håller med dig om att texten är slätstruken (inte bara litet utan mycket) och ”sossig”.

  Nej, det är inte nå’ vidare förslag. Det blir tummen ner!

 4. som du skriver Jonas plattformen är slätstruken och mycket sossig.
  Jag hâller med dig om att det skrivs för lite om internationell politik.Vi mâste ha skrivningar om EU och vad vi mâste göra där.Eftersom vi vill att Sverige ska vara ett neutralt land mâste det finnas nâgon skrivning om att Sverige mâste fâ hem sina trupper som styrs av Nato USA i Afghanistan. Vi vill ju att alla länder ska ha rätt att i demokratiska val kunna styra sitt land.

  Vi mâste ocksâ var tydliga i att uttrycka vad vi anser om vinstintresse i skola och sjukvârd.

Kommentera