Bra med rödgrön valplattform

I VK och SvD rapporteras att min partiledare, Lars Ohly, vill ha en omfattande rödgrön valplattform inför riksdagsvalet 2010, något som han tidigare var tveksam till. Jag tror att det är en bra och nödvändig omprövning för Vänsterpartiet. Nu är vi en del av ett rödgrönt regeringsalternativ, och det ska vi vara fullt ut. Vi ska påverka innehållet i det rödgröna alternativet maximalt med vår politik, inte nöja oss med att framföra egna uppfattningar vid sidan om.

Väljarna har rätt att veta vilken politik de rödgröna ska bedriva efter en valseger 2010. Den politiken arbetas redan fram på en mängd områden inklusive den ekonomiska politiken. Det är klart att den rödgröna politik som nu arbetas fram också ska presenteras offensivt i en valplattform som kontrast till den borgerliga regeringens politik med hög arbetslöshet och växande klassklyftor. En gemensam valplattform kommer också att göra det svårare för borgerligheten att försöka slå in kilar mellan de rödgröna partierna som de försökte sig på i samband med budgetarbetet denna höst.

Behovet av en gemensam valplattform har blivit större sedan det rödgröna samarbetet inleddes. Det kommer att bli ett jämnt och hårt val, därför krävs det ett tydligt rödgrönt regeringsalternativ. Krisen slår stenhårt i Sverige, de sjuka och arbetslösa måste få se att de rödgröna har en politik mot krisen. Alla de unga arbetslösa måste få konkreta besked om att de kommer att kunna få jobb och utbildning.

Visst finns det invändningar. En är att vi inte får kompromissa bort vår egen politik. Men när vi ingår i en regering kommer vi ändå att tvingas till olika kompromisser, det är ärligare mot väljarna och det egna partiet att visa innehållet i dem på förhand. Risken för att Vänsterpartiet helt suddar ut sin profil tror jag är liten. Våra positioner är väl kända och tydliga, vi är för att ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan, vi är kritiska till EU, vi är de som vill utjämna klassklyftor och satsa mest på offentlig sektor, vi förordar en radikal miljöpolitik och kommer att driva frågor om kvinnors rättigheter. Allt detta är väl känt. Vårt problem har snarare varit att många har tvivlat på vår förmåga att genomföra vår politik än att de inte känner till den. Jag tycker att det ser ganska bra ut, genom att rösta på Vänsterpartiet så röstar man för en rödgrön regering och man lägger tyngden så långt till vänster som möjligt – för största möjliga förändring. Ett starkt vänsterparti blir garantin för förändring.

7 reaktion på “Bra med rödgrön valplattform

 1. Jag tycker det börjar likna något nu.
  Det är bra att Lasse håller i rodret.
  Det finns en hel del att titta på, något som tillräckligt många börjar inse.
  Tyckte redan under KOLA-dagarna i Borås, att det var en annan framtoning på gång.

  Problemet är väl fortfarande;
  Hur förankrat i medlemskåren är de olika utspelen?

 2. Ja det är väl så man måste göra om man ska röra sig framåt, alltså erövra makten tillsammans. Försöka snacka ihop sig så gott det går och sen presentera plattformen/basnivån som bör omfatta så mycket av de viktiga frågorna att man kan tala om en Allians också för de röd-gröna. Sen återstår punkter där man inte kan enas och där får väl valutslaget peka ut vilka som segrar alternativt, om något klart utslag inte ges, får man avstå från att ta in såna punkter i regerandet tills vidare. Det borde gå …

 3. Kjell. Nej, Ohly har inte förankrat något.
  Orsaken till att dessa utspel kommer nu, skulle jag tro, är för att det är så nära valet. Han(med fler bakom honom?)känner/tror att medlemmarna inte kommer våga ifrågsätta en massa av hans ageranden utifrån att vi tänka ”att det ju nu måste vi få bort borgarna, då kan vi inte ha bråk inom partiet”. Vad skulle det här agerandet annars ha för syfte? Finns såklart fler möjliga orsaker, men denna förklaring känns mest logisk om man tittar utifrån(iom att vi medlemmar aldrig får veta orsakerna)

  Det stora problemet vi har nu är att ledande personer agerar utifrån att interndemokrati är ett problem för samarbete efter valet. Sådana personer skall inte inneha ledande poster. Så enkelt borde det vara.
  Det kommer naturligtvis gå att samarbeta med s-mp efter valet utan att man kör över partiets medlemmar och skjuter partiets politik i sank.

  Låt oss hoppas att partiets medlemmar tar tillbaka makten över partiet, och då gärna redan på kongressen i maj.

 4. Björklund ska förstatliga skolan igen. Han resonerade/debatterade i radio mot en c-kvinna som, typiskt nog, ville ha kvar den i kommunal regi (hon tror väl att det blir mer ”demokratiskt” då, kanskt till och med mindre mobbning etc. Man anar flummiga tankar.). Björklund vann med 10-0, allt han sa kan jag instämma i. ”Den kommunala nivån behövs egentligen inte” sa B och också där har han helt rätt. Förhoppningsvis också nu mer pengar till typ Botkyrka- och Södertäljeskolor med superproblematiska ungdomar vad gäller färdigheter och attityder och oförändrat till Täby- och Brommaskolor där det mesta går som på räls mot högskolan. Detta borde ha varit ett rödgrönt förslag … men Björklund hann före.

 5. Det är ju underbart att vi nu ska bli en del av socialdemokraterna. I regeringsställning ska vi alltså inte argumentera för en vänsterpolitik utan vår uppgift blir istället att försvara regeringspolitiken. Jag kan inte komma på några som helst historiska exempel som tyder på att detta kommer att vara en bra strategi. Det vanliga resultatet är ju tyvärr ett utraderat vänsterparti och en ny borgerlig regering efter en mandatperiod.

 6. Även vi i (s) har problem med att försöka kompromissa ihop sig till en plattform.

  Bra om man kan komma överens om en minsta gemensam nämnare men bra om partierna tillåts profilera sig också i hjärtefrågor.Det fattar väljarna och kommer också att välkomna. Men alliansen kommer så klart att skrika. Ni är inte överens.

  Men: Minsta gemensamma nämnaren blir vallöften medan partiernas hjärtefrågor blir indikation på vilken inriktning just det partiet har. Enkelt att begripa och enkelt att förklara

Kommentera