Smita från hettan

Den riktiga sommarhettan har kommit till New York. Igår stekte solen obarmhärtigt och det var runt 30 grader. Idag är det någon grad svalare. Folk flyr stan om de kan. Kvar är dem som måste jobba, de som saknar pengar och turisterna. Men det finns svalka på nära håll.

Igår gjorde vi en lite tur till Governors island. Ön ligger precis söder om Manhattan med fantastiska vyer inte bara över södra Manhattan utan även över frihetsgudinnan, Staten Island och Brooklyn. Det är bilfritt, finns fina gamla hus, ett gammalt fort och stora gräsmattor med skugga. Dessutom är det, med vatten runt om, mycket svalare än i centrum. Perfekt för en liten picknick.Färja går fredag till söndag på sommarhalvåret från Manhattans sydspets, gratis är den dessutom. Det är sällan trångt, men åk på fredagen om det går, de är det minst antal besökare. Igår gick det även gratisfärja från Brooklyn eftersom det var konsert på ön.

På båtturen till Governors Island ser man hur långt de har kommit i konstruktionen av Brooklyn bridge park som byggs för fullt där förut hamnens gamla lagerlokaler stod på pirerna. Det kommer att bli en stor fin park med en otrolig utsikt över Manhattan och Brooklyn Bridge. Den öppnar stegvis, några delar redan i år.

Ska man bara kan göra en båttur i New York så är det ändå Ellis Island som måste rekommenderas. Dit kom omkring 12 miljoner invandrare, varav många svenkar, till USA för att underökas innan de släpptes in i landet. Idag är det ett mycket sevärt museum. Men köerna till båten är ofta mycket långa, så boka i förväg på nätet om du kan.

Kommentera