Carl Bildt – lite grann från ovan

Idag har DN en intressant ledare – bara en sån sak – om Carl Bildts sätt att hantera Sveriges utrikespolitik. Jag tycker att mycket av den kritik som framförs är berättigad. Det är inte så bra att vi har en utrikesminister som bedriver en sorts halvprivat utrikespolitik med sin blogg som främsta verktyg. Carl Bildts ointresse för villkoren för de som arbetar på UD är omvittnat svagt. Ändå förväntas just de medarbetarna att slita hårt med obegränsad övertid nu under Sveriges ordförandeskap i EU.

DN tar också upp Carl Bildt omdömeslösa uttalande där han jämförde Rysslands krig mot Georgien med Nazitysklands ockupation av Tjeckoslovakien. Ett sällsynt oklokt uttalande för den som vill ha en hygglig relation till Ryssland. Men här tycker jag att kritiken kan gå ett steg längre. Carl Bildt har gjort Georgien till något av en huvudfråga i svensk utrikespolitik. Landet förtjänar självklart intresse, men vad är det egentligen som styr Sveriges Georgienpolitik? Ibland får jag ett intryck av att Carl Bildt helt enkelt snöar in på någonting, ett litet pojkaktigt drag som vi är många som har, i Bildts fall kan det vara flygplanstyper eller Georgien. Men den typen av personligt intresse kan knappast få spela in när Sverige väljer prioriteringar inom utrikespolitiken. Sedan ligger det ju också nära till hands att Bildt gillar Georgiens president Saakasjvili. Liksom Bildt är han ju helt USA-lojal och stödde Irakkriget utan protester. Georgien har bidragit med mycket trupp till USA:s ockupation av Irak. Som tur var hade vi inte en borgerlig regering när den frågan avgjordes i Sverige – vem vet hur det hade gått då? Även Jan Björklund tillhörde ju krigshetsarna (någon förvånad?) inför Irakkriget.

Bildts många resor har kritiserats flitigt. Det hör ju till jobbet att resa mycket för en utrikesminister. Men problemet är att utrikespolitiken också måste förankras och förklaras i Sverige. Här sker inte mycket. Vi har nu deltagit som krigförande part i Afghanistan i flera år utan att det ges någon rimlig förklaring till varför vi är där eller vilken strategi vi har med vår militära närvaro. Det vore väl en lämplig uppgift för vår utrikesminister att förklara det?

2 reaktion på “Carl Bildt – lite grann från ovan

  1. Har nästan glömt turerna i kriget i Georgien men jag uppfattade inte Ryssland som mer än 30/70-bovar ungefär. Fanns inte inslag av fascism och etnisk rensande hos vissa falanger av georgier? Nog för att det finns i Ryssland med men i det aktuella kriget senast var det ett stort inslag av det gamla rysshatet. Har inte också den folkpartisten (!) Hans Blix sagt ungefär som jag nu uttrycker mig också alltså att Ryssland tvingades agera på grund av otäcka provokationer mot ryska minoriteter?

    Rysshat, kryddat med än starkare Sovjethat, var väl en hävstång i Bildts karriärstart på 80-talet? Han är förstås inte dum och när han fick makt så tonade han ned detta rejält och jag tror faktiskt han är rätt balanserad i dag.

  2. ”Ibland får jag ett intryck av att Carl Bildt helt enkelt snöar in på någonting, ett litet pojkaktigt drag som vi är många som har, i Bildts fall kan det vara flygplanstyper eller Georgien”

    Denna formulering får verkligen dina läsare att tycka att du verkligen har den unika ”sosse” förmågan att skapa galenskap när det handlar om stor genialitet. Individer som utmärkt sig som exceptionellt kreativa inom något område bör behandlas med respekt.

Kommentera