Tid för självkritik

I DN publiceras en i raden av opionionsmätningar som visar att stödet för socialdemokraterna rasar och att det är jämnt mellan blocken. Sannolikt är bonusaffären med Wanja och det vacklande förtroendet för Mona Sahlin viktiga förklaringar till tillbakagången för socialdemokraterna.

Man kan se på läget på flera olika sätt. Nedgången kan vara ett sätt för s-väljare att tillfälligt straffa sitt parti när de är missnöjda. Men jag tror att läget är betydligt allvarligare än så. Med tanke på hur regeringen låter arbetslöshet och klassklyftor skena iväg genom sin passiva hållning till krisen så borde de rödgröna idag leda stort i opinionen. Här finns huvudproblemet. Vänsterns alternativ för att ta oss ur krisen är inte tillräckligt tydligt för väljarna.

Det finns de vänsterpartister som är nöjda över att vi får mer än 7 procent i en mätning och är Sveriges tredje största parti. Det är inte jag. I detta läga borde partiet ha långt över tio procent av väljarna bakom sig. Men något gör att många socialdemokrater inte ser vänstern som ett alternativ längre. Vi borde vara självkritiska och fråga oss varför. Vänsterns oförmåga att fånga upp socialdemokratins förluster var en viktig bidragande orsak till att de borgerliga vann det senaste valet. För några år sedan såg det annorlunda ut. Då rusade Vänsterpartiet upp till 15 procent i opinionen när missnöjet var stort med socialdemokraterna. Vi har ingen anledning att vara nöjda med dagens läge.

Idag har jag vandrat ner till IKEA i Red Hook och handlat lite. Red Hook är en lite småruffig men skön del av Brooklyn med flera bra barer och restauranger plus den suveräna matbutiken fairways i de gamla hamnkvarteren. Passagerarbåten från England lägger fortfarande till här två gånger i månaden.

Nu har Ny Tid publicerat min intervju med finskamerikanen Matti Mattson som var frivillig i det spanska inbördeskriget och fortfarande är en pigg man med mycket humor. De är inte många kvar nu de gamla frivilliga från denna stora strid mot fascismen. Apropå äldre män så ska jag försöka boka biljetter till Pete Seegers 90-årskonsert. Bland de som ska spela finns Joan Baez, Dave Matthews, Emmylou Harris,  John Mellencamp, Bruce Springsteen, Tao Rodriguez-Seeger och Eddie Vedder. Förhoppningsvis kommer även Pete själv att spela någon låt. Men på en av hans senaste gig så spelade han bara banjo medan publiken fick sjunga texterna som de kunde väl.

En reaktion på “Tid för självkritik

  1. Vänstern måste nog bli ”nya vänstern” för att locka över fler från s eller mp. Följden blir svitt jag förstår en viss högervridning jämfört med dagens regelverk. Samtidigt måste partiet orka kompromissa i alla frågor, för kompromiss är väl grädden på politikmoset i välutvecklade demokratier. De vänsterpolitiker i toppen som ev obstruerar mot massivt samarbete med mp och s bör lämna partiet och bilda en diskussionsklubb i stället. I praktiken verkar dessa annars mest som Alliansens stöttepelare.

Kommentera