Fotoskatt av Robert Capa och Gerda Taro återfunnen

I dagens New York Times rapporteras att 4 300 unika bilder från det spanska inbördeskriget tagna av Robert Capa, Gerda Taro och David Seymour har återfunnits och renoverats. Negativen fanns i Mexico i det som kallas ”the Mexican suitcase” och har varit försvunna i 70 år. Nu finns negativen på ICP, International Center of Photography i New York. En utställning av bilderna som nu renoveras planeras till 2010. Att döma av de bilder som New York Times visar idag så handlar det om en helt unik bildskatt och inblick i republikens Spanien under inbördeskriget.

Robert Capa blev en av 1900-talets mest välkända fotografer. Inte minst blev hans bilder från olika krig berömda. Han dog när han klev på en mina på ett fotouppdrag under Vietnamkriget. Gerda Taro är mer okänd. Hon var Capas partner i Spanien men dog under reträtten från Teruel tidigt 1938. Hon var den första kvinnliga pressfotograf som dog under ett krig. ICP hade en fantastisk utställning med hennes tidigare kända bilder förra året. David Seymour har inte minst tagit unika bilder av livet bakom fronten i Spanien under kriget. Seymour dog under Suezkriget 1956.

För oss som är intresserade av fotografi och av det spanska inbördeskriget så är detta en helt unik bildskatt. Här kan du få en försmak i dagens New York Times.

Kommentera