En ny Kubapolitik?

Den amerikanska politiken gentemot Kuba är på väg att ändras under Obamas styre. Vissa lättnader i sanktionerna har redan skett. Ämnet var hett omdiskuterat när Obama mötte ledare från Latinamerika för några dagar sedan. Alla väntar nu på nästa steg.

En viktig orsak till att Obama kan ompröva den gamla fruktlösa blockaden mot Kuba är att opinionen bland exilkubaner i USA nu svänger snabbt. Läs exempelvis denna intressanta artikel från New York Times i frågan. En ny generation yngre exilkubaner är trötta på den tidigare misslyckade hårda linjen. I USA handlar detta delvis om valmatematik. Florida, den delstat där exilkubanerna har störst inflytande, är en viktig ”swingstate” som demokraterna måste vinna när det är val. Så länge de många exilkubanerna där var för embargot så var det en nackdel för demokraterna att ompröva politiken, nu har detta ändrats.

Sannolikt kommer USA att ta fler små steg för att förbättra relationerna med Kuba, detsamma sker med förbindelserna med Venezuela. Frågan är hur regimen i Havanna kommer att reagera. När det yttre trycket på landet lättar borde rimligen deras argument för alla inskränkningar i demokratin i landet bli mindre värda. Frågan är om makthavarna på Kuba vågar inleda den nödvändiga transformeringen av landet till en politisk demokrati.

Kommentera