Bingo för musikindustrin

Så har då EU-parlamentet – än en gång – sprungit storföretagens ärenden. Nu röstade majoriteten av ledamöterna för att förlänga upphovsrätten för musik från dagens 50 till hela 70 år. Det är ett beslut som konsumenterna förlorar på, som mycket få musiker själva kommer att vinna så mycket på, men som gör att de de stora bolagen i branschen kan tjäna mer pengar. DN berättar att den svenska ledamöterna röstade emot beslutet, men det räckte inte långt.

Beslutet är ännu ett pinsamt exempel på hur lättlobbat EU-systemet är för storföretagen. EU-kommissionens lagförslag är ofta rena beställningsjobb för storindustrin som går som barn i huset hos kommissionen i Bryssel. I EU-parlamentet finns allt för många ledamöter, främst hos högern – men inte bara där, som gärna är storföretagens springpojkar. De lägger fram deras ändringsförslag utan ändringar och läser högt ur deras briefingar i debatterna.

För den som vill ha en inblick i det hur det egentligen funkar finns det en helt nyutgiven intressant bok i ämnet, EU-inifrån, skriven av min efterträdare Jens Holm. Den kan beställas hos Red Planet.

En reaktion på “Bingo för musikindustrin

  1. Jag är för gammal för att hålla på att ladda ned men jag har ungar som gör/gjorde det.

    Håller med dig här, man har en känsla av att ”kapitalisterna” talar för musikers och författares intressen mest för att själv få möjlighet att i evighet lättvindigt tjäna storkovan. Säkert har de lätt att få gehör i de skumma EU-korridorerna och på bjudmiddagarna, fy fan! Jag kommer aldrig någonsin att tro på deras förmenta rättspatos, men jag vill att enskilda konstnärers rätt att få betalt för sina skapelser ska skyddas på ett rimligt sätt. Vet inte riktigt hur man praktiskt ska ställa sig …

Kommentera